Saturday , May 4 2024

40% dintre români iau în calcul posibilitatea de a-și schimba furnizorul de electricitate

Aproape jumătate dintre români, respectiv 40%, iau în considerare posibilitatea de a încheia un contract pentru furnizarea de electricitate cu altă companie decât în prezent, a afirmat, marți, Remus Ştefureac, director INSCOP, într-o conferință de presă.


El a participat la lansarea celei de-a treia ediții a Barometrului de Securitate Energetică, de către Institutul de științe Politice și Relații internaționale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), bazat pe un sondaj realizat de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group.
“40% dintre respondenți iau în considerare posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică. Cred că este un procent important și, în contextul dezbaterilor din ultima vreme din spațiul public, acest lucru înseamnă o conectare mai bună la informații privind tarifele. De asemenea, 36% dintre respondenți indică intenția de a-și schimba furnizorul de gaze”, a spus Ştefureac.
Cei mai mulți dintre românii care au aceste intenții au studii superioare, trăiesc în mediul urban, în zonele cele mai dezvoltate, precum București sau regiunea Vest, și reprezintă o populație activă, cu vârsta între 30 și 44 de ani.
De asemenea, 86% dintre participanții la sondaj sunt de acord ca gazele din Marea Neagră să fie exploatate, iar o pondere de 93,8% dintre respondenți cred că deblocarea acestor investiții este importantă și foarte importantă pentru relansarea economică a țării.
Rusia va fi principalul beneficiar, dacă gazele din Marea Neagră nu vor fi extrase, consideră 45% dintre cei intervievați.
Românii mai cred în proporție de 78,3% că statul ar trebui să păstreze controlul la companiile energetice unde este acționar majoritar, mai arată sondajul INSCOP.
Totodată, 65,9% dintre românii sunt de acord ca statul român să dezvolte producția de energie din surse nucleare.
Sondajul a fost realizat în perioada 4-13 mai 2021, pe un eșantion de 1.056 de persoane și are un grad de eroare de plus/minus 3%. (Agerpres)

Vezi si

Datoria administratiei publice a trecut pragul de 50% din PIB în februarie, sărind la 52,4%

Datoria administratiei publice a crescut în luna februarie cu 40 miliarde lei, ajungând la 841 …