Wednesday , May 8 2024

Aproape 13.000 de suceveni, angajati `n primele sase luni ale anului

Din totalul sucevenilor recruta]i de companii, cei mai mul]i au peste 45 de ani  N cu sprijinul Programului Opera]ional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, AJOFM organizeaz\ noi cursuri dedicate [omerilor suceveni din mediul rural  N o serie de [omeri au fost `ncadra]i pe pia]a muncii datorit\ contribu]iei unui proiect finan]at de Fondul Social European
Agen]ia Jude]ean\ pentru Ocuparea For]ei de Munc\ Suceava a raportat pentru primul semestru al anului 2011 un num\r total de 12850 de persoane `ncadrate pe pia]a muncii, din care 6136 din mediul urban [i 6714 din cel rural. Din totalul de suceveni angaja]i `n cursul acestui semestru, 3167 au v=rsta sub 25 de ani, 3286 au v=rsta `ntre 25 [i 35 de ani, 3286 au v=rsta `ntre 34 [i 45 de ani iar 3572 de persoane au v=rsta peste 45 de ani. Din cei 12850 de suceveni care s-au `ncadrat pe pia]a muncii, 10442 dintre ace[tia au fost angaja]i ca urmare a acord\rii serviciilor de mediere a locurilor de munc\ vacante, din care 8999 au ob]inut un loc de munc\ pe perioad\ nedeterminat\ [i 1443 pe durat\ determinat\. De asemenea, s-au `ncadrat `n munc\ 1587 de persoane ca urmare a acord\rii serviciilor de informare [i consiliere profesional\, 128 de suceveni prin organizarea cursurilor de formare profesional\ [i 156 prin acordarea de aloca]ii pentru [omerii care se `ncadreaz\ `nainte de expirarea termenului [omajului.
Totodat\, s-au `ncadrat 299 [omeri peste 45 de ani sau p\rin]i unici sus]in\tori ai familiilor monoparentale, doi [omeri care mai au trei ani p=n\ la pensie prin subven]ionarea locului de munc\, 17 persoane prin stimularea mobilit\]ii for]ei de munc\ (din care trei persoane prin `ncadrarea `ntr-o localitate la o distan]\ peste 50 de kilometri fa]\ de domiciliu [i 14 persoane prin `ncadrarea `n alt\ localitate cu schimbarea domiciliului).
N rezultate mai bune la AJOFM  datorit\ contribu]iei unui proiect finan]at de Fondul Social European
Rezultatele men]ionate au fost atinse de AJOFM Suceava prin implementarea unei serii de m\suri active, precum [i prin contribu]ia unui proiect strategic finan]at din Fondul Social European prin Programul Opera]ional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Obiectivul principal al proiectului “Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor [i angajatorilor” este acela de cre[tere a gradului de vizibilitate a Serviciului Public de Ocupare `n r=ndul tinerilor `n c\utarea unul loc de munc\ [i `n r=ndul angajatorilor. Pentru aceast\ campanie au fost realizate sute de mii de pliante [i bro[uri, AJOFM Suceava disemin=ndu-le c\tre alte institu]ii prin a c\ror activitate se pot atinge grupurile ]int\ vizate de proiect: facult\]i, licee, ITM, Camera de Comer] [i Industrie. “Cum s\ realizezi un bun CV”, “Cum pute]i munci `n Europa”, ”E bine s\ ai banii t\i, ia-]i primul job”- sunt c=teva din materialele realizate `n scopul de a ajuta tinerii afla]i `n c\utarea unui loc de munc\.
Rezultatele ob]inute `n cadrul proiectului “Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor [i angajatorilor” au fost apreciate `n Suceava ca fiind utile, ]in=nd cont c\ `n luna iunie `n eviden]ele AJOFM erau `nregistra]i 10635 de [omeri, din care 1419 au v=rsta sub 25 de ani, rata [omajului `nregistr=nd valoarea de 4,19%.
N noi cursuri dedicate [omerilor suceveni din mediul rural recunoscute `n spa]iul European
Un proiect sus]inut de “Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor [i angajatorilor” [i demarat de c\tre AJOFM Suceava vizeaz\ tinerii [omeri din mediul rural care manifest\ aptene]\ pentru domeniul agroturismului, `n acest sens ace[tia av=nd posibilitatea de a urma cursuri de formare administratori de pensiune sau cursuri de manager de proiect.
Cursurile au o durat\ de cinci luni [i jum\tate (720 de ore) [i sunt recunoscute `n `ntreg spa]iul economic European. “Diplomele ob]inute `n urma frecvent\rii acestor cursuri poart\ antetul Uniunii Europene. La Gura Humorului a fost ini]iat un studiu prin care s-a urm\rit identificarea specializ\rilor care ar avea c\utare pe pia]a muncii [i astfel s-a decis organizarea acestor cursurilor. {omerii din mediul rural, fie indemniza]i, fie neindemniza]i, care doresc s\ se instruiasc\ `n agroturism o pot face gratuit”. Cursurile de manager de proiect se adreaseaz\ doar absolven]ilor de studii superioare, pe c=nd `n cadrul orelor de preg\tire pentru administrator de pensiune pot opta [i cei cu studii medii.
(Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …