Saturday , May 4 2024

Scheme de corupție dejucate privind exportul de lemn din Ucraina pentru România

Serviciul de securitate din Ucraina (SBU) a expus public o schemă de corupție vizând exportul de cherestea tăiată ilegal în regiunile Ivano-Frankovsk și Cernăuți.

Conform presei cernăuțene, în perioada 2020-2021, organizatorii au exportat molid din Carpați pentru aproape 15 milioane grivne. Conform informațiilor operaționale ale SBU citate de presa cernăuțeană, totul a fost organizat de antreprenori din regiunile Ivano-Frankivsk și Cernăuți care au reuși ca în fiecare lună să trimită la export între 8 și 10 camioane cu cherestea.

Potrivit presei cernăuțene care citează dintr-o informare a serviciului de presă al SBU din regiunea Ivano-Frankivsk, în vederea asigurării unui mecanism cu aprențe legale, exportatorul a folosit mecanismul de reutilizare a notelor de transport a facturilor pe lemn.

Un număr de antreprenori imlicați în această schemă au procurat documentația uzată și au transmis-o mai departe pentru refolosire iar pe baza acestor documete, exportatorii au putut crea acea aperență de legalizare a lemnului tăiat ilegal și, astfel, au obținut un certificat de origine al lemnului necesar vânzării în străinătate.

Se pare că totul a pornit după ce agenții de servicii speciale au reținut la frontieră două camioane cu încărcătură ilegală. Ulterior, s-au efectuat 14 percheziții la adresele producătorilor și la locațiile tăierilor ilegale de arbori de pe teritoriul regiunilor Ivano-Frankivsk și Cernăuți, ocazie cu care a fost confiscată cherestea cu documentație falsificată însoțitoare, bușteni (lemn rotund) fără documente relevante, documentație financiară, economică și contabilă care dovedește tranzacția. (D.P.)

Vezi si

Ion Lungu, mesaj adresat sucevenilor cu ocazia sfintelor sărbători de Paști

Într-un scurt mesaj video, primarul Ion Lungu le transmite sucevenilor, cu ocazia Învierii Domnului, cele …