Monday , April 29 2024

Anders Behring Breivik ar putea fi inculpat pentru crime împotriva umanităţii

Poliţia norvegiană intenţionează să invoce o nouă prevedere a Codului Penal, care pedepseşte “crimele contra umanităţii”, împotriva lui Anders Behring Breivik, care a recunoscut că este autorul masacrului soldat cu 76 de morţi vineri, a anunţat procurorul, citat marţi de un ziar.

Introdusă în Codul Penal norvegian în 2008, această prevedere care se referă la “crimele contra umanităţii” include o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.

Citat de ziarul Aftensposten, procurorul Christian Hatlo a subliniat că folosirea acestui paragraf 102 nu este în acest stadiu decât o posibilitate.

Poliţia a invocat până în prezent primele două alineate ale paragrafului 147, care vizează “actele de teroare” şi care prevăd o pedeapsă maximă de 21 de ani de închisoare.

Aceste două alineate se referă la “destabilizarea gravă a funcţiilor esenţiale ale societăţii” şi intenţia de a “genera panică în rândul populaţiei”.

În prezent, Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, are doar statut de suspect, chiar dacă şi-a recunoscut faptele în cursul audierilor. O inculpare nu poate interveni decât la finalul anchetei.

Vezi si

Iohannis pierde un potențial aliat. Turcia îl susține pe olandezul Mark Rutte la șefia NATO

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de …