Saturday , May 4 2024

Incalzirea nu se va scumpi la Suceava, iar primarul insista pe stoparea debransarilor

“Ori centrale termice, ori sistem centralizat, ori nimic”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu, `n fa]a pre[edin]ilor asocia]iilor de proprietari, referindu-se la situa]iile haotice din aceea[i scar\ de bloc `n care unii au centrale, al]ii au repartitoare, iar al]ii au r\mas `n pau[al u el a mai spus c\ pre]ul gigacaloriei nu se va scumpi `n iarna acestui an [i c\ sucevenii trebuie determina]i s\ r\m=n\ bran[a]i la sistemul centralizat de termoficare pentru ca investi]ia promis\ `n anul 2012 pentru o nou\ central\ termic\ s\ fie posibil\ t
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anun]at c\ municipalitatea va face tot posibilul pentru ca gigacaloria s\ nu se scumpeasc\ `n iarna 2011 – 2012. Acesta a anun]at, ieri, c\ o parte din c\rbunele care va fi folosit pentru termoficare a fost deja achizi]ionat [i c\ exist\ [i alte contracte de aprovizionare `n derulare la Termica Suceava, pentru asigurarea c\ldurii `n sistem centralizat la acela[i pre] ca `n perioada iernii trecute.
Ion Lungu a reamintit despre investi]ia pe care firma Adrem Invest s-a angajat s\ o demareze, `n municipiul Suceava, investi]ie care vizeaz\ o nou\ central\ electric\ de termoficare (CET). Aceasta ar trebui s\ `nlocuiasc\ definitiv serviciile oferite `n prezent de actualul CET al SC Termica SA [i s\ func]ioneze pe biomas\ [i gaz, p\str=nd un pre] suportabil al gigacaloriei pentru suceveni. ~n urma discu]iilor purtate la Bucure[ti cu reprezentan]ii Adrem Invest, al\turi de Constantin Pl\cint\, cel care a fost `ns\rcinat cu coordonarea proiectului noii societ\]i de termoficare, [i de Silviu Gem\nari, directorul general Termica Suceava, primarul a ob]inut o promisiune pentru iarna 2012-2013. P=n\ atunci ar trebui construit\ noua central\ care va furniza c\ldur\ [i ap\ cald\ sucevenilor, adaptat\ necesit\]ilor reale ale ora[ului [i eficient\ din punct de vedere termic.
Primarul Ion Lungu a atras aten]ia asupra faptului c\ investi]ia nu se va putea face dac\ nu vor exista suficien]i abona]i la sistemul centralizat de termoficare, `n condi]iile `n care este nevoie de un consum minim de 250.000 de gigacalorii pe an. ~n acest sens a fost f\cut un apel c\tre pre[edin]ii asocia]iilor de proprietari, care au sarcina de a-i determina pe suceveni s\ nu se debran[eze `n acest interval de timp. “Dac\ nu sunt abona]i suficien]i, nu putem face investi]ia. Vom `ncerca s\ convingem agen]i economici care sunt consumatori importan]i de c\ldur\ [i ap\ cald\, cum ar fi mall-urile, s\ treac\ pe sistem centralizat, pentru ca Suceava s\ poat\ beneficia de aceast\ central\. Din acest punct de vedere avem deja o bil\ alb\, pentru c\ num\rul de abona]i din ora[ul nostru este cel mai mare pentru regiunea Moldovei. Avem 26.000 de abona]i la sistemul de termoficare centralizat, adic\ mai mul]i dec=t `n Bac\u sau Boto[ani, spre exemplu”, a mai spus Ion Lungu.
Acesta a precizat c\ trebuie depuse eforturi pentru a p\stra num\rul de abona]i cel pu]in la nivelul actual, cu toate c\ [i concuren]a trebuie s\ func]ioneze, `ns\ avertiz=nd c\ balan]a termic\ nu poate func]iona eficient dac\ exist\ mai multe modalit\]i de asigurare a c\ldurii [i a apei calde. “Ar trebui s\ fie ori sistem centralizat, ori centrale termice, ori nimic”, a declarat primarul, referindu-se la situa]ia dificil\ c=nd `n aceea[i scar\ de bloc sunt apartamente bran[ate la re]eaua de `nc\lzire a ora[ului, iar altele au centrale termice. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …