Friday , May 17 2024

Spitale sucevene, dezavantajate de clasificare

Spitalele din R\d\u]i [i C=mpulung [i cele dou\ spitale de Psihiatrie ale jude]ului au primit ieri r\spunsul de la Ministerul S\n\t\]ii `n leg\tur\ cu `ncadrarea pe categorii n `ncadrarea este nefericit\ pentru spitalul din R\d\u]i, prea bun pentru a IV-a [i nu suficient de bun pentru a III-a, [i dezavantajeaz\ spitalele de Psihiatrie, care, de[i practic\ medicin\ performant\, vor primi o finan]are redus\, pentru categoria a V-a

~nc\ patru spitale ale jude]ului Suceava au primit `n cursul zilei de ieri clasific\rile de la Ministerul S\n\t\]ii. Este vorba despre Spitalul Or\[enesc Gura-Humorului [i Spitalul Municipal R\d\u]i [i despre Spitalele de Psihiatrie din Siret [i C=mpulung Moldovenesc. Primele dou\ spitale au fost categorisite la categoria a IV-a, aceea[i categorie care a fost propus\ [i de Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava. {eful DSP, dr. Ludovic Abi]ei, a declarat c\ situa]ia spitalului din R\d\u]i este una nefericit\, pentru c\ este un spital prea bun pentru categoria a IV-a, dar nu suficient de bun pentru categoria a III-a. Dr. Dorin Tibeic\, managerul spitalului, a propus Direc]iei un plan de conformare pentru categoria a III-a, dar acesta a fost respins pentru c\ prevedea modific\ri de structur\ care ar fi afectat num\rul de paturi maxim admis [i ar fi fost din start refuzate de Ministerul S\n\t\]ii. Planul cuprindea ini]iativa `nfiin]\rii sec]iilor de nefrologie, oftalmologie [i urologie [i a angaj\rii unor medici speciali[ti care s\ asigure pe aceste sec]ii permanen]a asisten]ei medicale. Ori acest lucru ar fi presupus cre[terea num\rului de paturi [i ar fi implicat costuri suplimentare, pe care Ministerul S\n\t\]ii nu le-ar fi aprobat. Direc]ia a analizat dosarul Spitalului [i a ajuns la concluzia c\ c\ este insuficient documentat [i c\ ceea ce era propus `n planul de conformare nu era, de fapt, realizabil p=n\ la finalului anului. Ministerul S\n\t\]ii a aprobat, a[adar, `ncadrarea `n categoria a IV-a, ceea ce presupune o finan]are cu aproximativ 12% mai mic\ dec=t pentru categoria a III-a [i se refer\ la deservirea popula]iei pe o arie administrativ teritorial\ limitat\ [i pentru afec]iuni cu grad mic de complexitate. Ceea ce nu este tocmai propriu spitalului din R\d\u]i, din moment ce aici se trateaz\ [i pacien]i din localit\]ile apropiate ale jude]ului. “Ceea ce am c=[tigat ca finan]are av=nd un ICM (indice de complexitate a cazurilor rezolvate, n.r.) bun, am pierdut prin aceast\ penalizare la clasificare”, a afirmat dr. Tibeic\, complet=nd c\ finan]area de la CAS pe anul acesta a fost de la bun `nceput mai redus\ dec=t pe anul trecut.
Spitalele de Psihiatrie din Siret [i C=mpulung Moldovenesc au fost `ncadrate `n categoria a V-a, datorit\ faptului c\ sunt spitale de profil. Categoria a V-a este categoria cu cea mai redus\ finan]are [i cu nivel de competen]\ limitat, care asigur\, dup\ caz, servicii medicale pentru `ngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale `ntr-o singur\ specialitate sau servicii paleative. Chiar dac\ aceste dou\ spitale sucevene sunt de monospecialitate, asigur=nd asisten]\ medical\ doar pentru bolnavii psihici, dr. Abi]ei a afirmat c\ nici `n acest caz clasificarea nu este just\, pentru c\ nivelul de performan]\ pe acest profil medical este ridicat [i, ca atare, finan]area nu `i avantajeaz\. Cu at=t mai mult cu c=t, cel pu]in `n cazul spitalului din Siret, pacien]ii cronici care sunt interna]i provin [i din alte jude]e ale ]\rii, pentru care administra]ia local\ `n grija c\reia se afl\ spitalul suport\ cheltuielile necesare. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Doi bărbați cu arsuri grave în urma exploziei unui cazan de țuică, la Frasin

Miercuri seara, în jurul orei 20.50, o instalație artizanală de produs țuică a explodat în …