Monday , April 29 2024

A murit Hosni Mubarak, președintele Egiptului, dat jos de popor in 2011, după 30 de ani la putere

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-12-21 18:40:02Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comuni¿44B

Fostul președinte egiptean, Hosni Mubarak, a murit la 91 de ani într-un spital din Cairo, informează BBC.

Mubarak a condus Egiptul timp de 30 de ani, până să fie înlăturat de la putere de armată și populație, în 2011. Fostul şef de stat a fost nevoit să plece de la putere pe 11 februarie 2011, la finalul unei revolte de 18 zile reprimată în sânge.

Hosni Mubarak a fost judecat și găsit vinovat de complicitate la uciderea protestatarilor în timpul revoluției din 2011. Condamnarea a fost atacată, iar Mubarak a fost eliberat.

Hosni Mubarak a fost arestat în aprilie 2011, la două luni după ce a fost înlăturat de la putere în urma protestelor de la Cairo şi a fost acuzat de complicitate la crimă şi corupţie.

Procesul în care a dat socoteală pentru reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor din timpul primăverii arabe s-a încheiat în 2012. În primă instanță, fostul președinte egiptean a fost condamnat la închisoare pe viață pentru „complicitate” la uciderea a 239 de manifestanți.

Avocatul său a făcut atunci apel şi Curtea de Casație a anulat sentinţa, dispunând rejudecarea cazului. Procesul a fost reluat în mai 2013. Între timp, Hosni Mubarak a fost judecat şi pentru corupţie şi fraude economice din vremea în care era preşedinte, dar a fost găsit nevinovat pentru toate aceste acuzaţii.

În 2014, Mubarak a fost achitat. Au urmat noi apeluri, dar fostul lider fost pus în libertate în 2017.

digi24.ro

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …