Monday , April 29 2024

Romii din Gulia sarbatoresc astazi Pastele tiganilor

N romii din satul Gulia, comuna Dolhasca, s\rb\toresc ast\zi “Joia Verde” sau “Pastele ]iganilor”, obicei p\strat de peste 70 de ani n `n prima joi dup\ Pa[te, to]i romii care se simt lega]i suflete[te [i spiritual de Gulia se `ntorc  `n sat pentru a s\rb\tori tradi]ional “Joia Verde” n
Pentru romii din satul Gulia, „Joia Verde” este prilej de distrac]ie, de `nt=lnire cu familia [i cu cei dragi care au p\r\sit satul cu mul]i ani `n urm\. `n aceast\ zi, fiii satului se `ntorc acas\, femeile preg\tesc m=nc\ruri alese si se `mbrac\ cu cele mai bune haine pentru petrecere.  De pe mas\ nu lispse[te pasca, ou\le ro[ii [i cozonacul. ~n Bucovina, `n “Joia Verde” nu se lucreaz\ pentru a se feri de calamit\]ile naturii ce ar putea surveni peste an, precum [i de bolile [i nenorocirile casei.
S\rb\toare stabilit\ `n urm\ cu jum\tate de secol
Istoria satului Gulia a `nceput s\ se scrie `n anul 1825, c=nd Mihai Sturza Voda a donat M\n\stirii Probota patru familii de rromi, me[te[ugari, pricepu]i `n prelucrarea fierului, cornului [i lemnului. Numele satului vine de la gulie, legum\ cultivat\ mai ales de c\lugarii de la M\n\stirea Probota, situat\ la 4 kilometri distan]\.  Pentru c\ romii de regul\, de Pa[te, c=ntau sau munceau pentru al]ii, ei nu puteau s\ se bucure, tradi]ional, de s\rb\toare, al\turi de familie. Astfel, Sfatul B\tr=nilor ]igani a hot\r=t ca rromii din Gulia s\ petreac\ Pa[tele, a[a cum se cuvine, al\turi de familie `n prima joi ce urmeaz\ dup\ Pa[te.
Astfel, au ajuns ]iganii din Gulia s\ serbeze “Joia Verde”, cu m=ncare tradi]ional\ [i obiceiuri specifice lor, dansuri [i c=ntece aceast\ s\rb\toare. Romii serbeaz\ de regul\ cele mai importante momente din via]\ joia, astfel c\ nun]ile [i botezurile ]ig\ne[ti se fac, de obicei, `n aceast\ zi, motivat de faptul c\ s=mb\ta [i duminica ]iganii, l\utarii `n special, au de lucru la petrecerile rom=nilor. Comunitatea rromilor din satul Gulia este una dintre cele mai mari din ]ar\, aici tr\ind `n jur de 1.500.  An de an `ns\, la s\rb\toare particip\ din ce `n ce mai pu]ini rromi [i tot mai pu]ini reu[esc s\ se `ntoarc\ `n satul natal. Mul]i au plecat din ]ar\, `n Italia, Spania  sau `n alte ]\ri , unde [i-au `ncropit mici afaceri [i duc o via]\ mai bun\.
Tot `n aceast\ zi este obiceiul s\ se lege cununii `n stil ]ig\nesc, fetele mai frumoase sunt “furate” de viitorii miri [i sunt aduse acas\ spre diminea]\. `n ultimii ani, tradi]iile `ns\  s-au cam pierdut, fustele colorate ale ]ig\ncilor focoase au fost `nlocuite cu rochii de sear\ str\lucitoare [i elegante, iar taraful ]ig\nesc   a `nceput s\ c`nte, pe l=ng\ muzica tradi]ional\ de petrecere, mai nou manele. Dac\ `n urm\ cu mul]i ani nu exista om care s\ nu lipseasc\ la aceast\ zi de s\rb\toare, ulterior mul]i au trecut la alte secte [i s-au cumin]it ,l\s=nd deoparte petrecerile. Taraful ]ig\nesc renumit alt\dat\ a fost `nlocuit de b\ie]i tineri cu instrumente moderne iar muzica  ]ig\neasc\ a fost [i ea `nlocuit\ cu manele.
Scurt istoric legat de Joia Verde
Petrecerea din poieni]\  ]ine p=n\ la r\s\ritul soarelui, c=nd ]iganii se potolesc [i trag pe la casele lor s\ se odihneasc\ [i s-o ia de la capat, a doua [i a treia zi, p=n\ se ispr\vesc bucatele  [i sticlele de  vin [i bere se golesc.
Rromii s\rb\toresc ~nvierea Domnului la c=teva zile dup\ rom=ni deoarece ace[tia erau chema]i s\ c=nte, contra cost, la balurile [i petrecerile rom=nilor din zilele de Pa[te, ceea ce nu le permitea s\ s\rb\toreasc\, al\turi de familiile lor, `nvierea Domnului. “Denumirea de Joia Verde este dat\ de faptul c\ petrecerea are loc mereu `ntr-o poian\ `nverzit\ din p\duricea de la marginea satului Gulia, unde to]i membrii comunit\]ii, `mpreun\ cu rudele sosite din ]ar\  danseaz\ [i m\n=nc\ bucate tradi]ionale de Pa[te. Joia Verde de la noi este o s\rb\toare pentru toat\ comunitatea de aici din localitatea dar [i pentru rromii din jude] [i  o vom pastra cu sfintenie ]n fiecare an”,a  spus  pre[edintele organiza]iei jude]ene a Partidei Rromilor Suceava,  Virgil Pohoa]\.
Dup\ l\sarea `ntunericului `ncepe balul, care se `ncheie `n zori. ~n Joia Verde, b\tr=nii `ncearc\ s\ medieze diferite conflicte dintre familii [i tot atunci se pun la cale [i c\s\toriile.
Prima zi de joi de dup\ Pa[ti, adic\ joia din S\pt\m`na Luminat\, este numit\ de bucovineni “Joia nepomenit\” sau “Joia rea”. Asta pentru c\, potrivit tradi]iilor locului, este nefast\, necurat\ [i nepomenit\. `n aceast\ zi, oamenii nu trebuie s\ se munceasc\, pentru a ]ine departe tunetele, tr\snetele, viforul [i grindina. Unii bucovinenii respect\ s\rb\toarea pentru a sc\pa de boal\ sau pentru ca pomii s\ aib\ rod. {i tot `n aceast\ zi, `n Bucovina este Pa[tele ]iganilor, s\rb\toare stabilit\ `n urm\ cu o jum\tate de secol, de Sfatul B\tr`nilor din Gulea.  Pohoa]\  a afirmat c\ `n satul Gulea tr\iesc aproximativ 1500 de persoane,cea mai mare parte fiind adul]i. “ Este o zi special\ [i `n sat revin majoritatea celor  pleca]i la munc\ peste hotare sau c\s\tori]i pe alte meleaguri. Este deja o tradi]ie [i nimeni nu ar `ndr\zni s\ schimbe aceast\ s\rb\toare”,ne-a spus pre[edintele organiza]iei jude]ene a Partidei Romilor, Virgil Pohoa]\.  (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …

No comments

  1. Si GAGIU-I.S.U-SV???