Sunday , May 5 2024

Pe arma atacatorului din Noua Zeelanda pare că scrie Ștefan cel Mare. Pe un incarcator apare numele domnitorului român Șerban Cantacuzino

Unul dintre autorii atacurilor armate din Noua Zeelanda a avut asupra sa o arma pe care era scris numele lui Serban Cantacuzino, domn al Tarii Romanesti in secolul XVII. Conform HotNews, unii utilizatori Facebook au remarcat că pe arma cu care atacatorul a ucis mai multe persoane în atentatul terorist de vineri pare că scrie Ștefan cel Mare.

Este vorba despre australianul Brenton Tarrant, de 28 de ani, care s-a filmat in timp ce vana la propriu victimele in moschee si a transmis live pe Facebook atacul. El a scris mai multe nume de personaje istorice pe incarcatoarele armelor si postat fotografii cu ele pe Twitter.
Pe unul dintre acestea apare scris numele lui Serban Cantacuzino, care a fost domnul Tarii Romanesti intre 1678 si 1688.

Pe același încărcător unde scrie Șerban Cantacuzino mai apar numele lui Marko Miljanov Popović, un general muntenegrean care a luptat contra otomanilor în a doua jumătate a secolului XIX și al lui Stefan Lazar, probabil fiind vorba de un țar sârb care s-a bătut cu turcii în secolul XIV.


Pe alt încărcător apare scris Viena 1683, referință la asediul otoman din acel an, la care Cantacuzino a participat de partea turcilor. Cronicarii vremii spun că tunurile sale trăgeau cu ghiulele umplute cu paie, ca să nu facă rău creștinilor asediați, potrivit Wikipedia.

Vezi si

Eurostat: România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE. Dar are și cea mai mare creștere a speranței de viață

Spania este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare speranţă de viaţă, de …