Tuesday , April 30 2024

Tudorel Toader, luat la rost in Parlamentul European: Va cerem sa nu luati nicio masura care ar legaliza coruptia

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si Carmen Dan, ministrul de Interne, au fost audiati miercuri in cadrul Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European.

Prima a vorbit Carmen Dan, care a avut un discurs general, in care a insistat pe clisee despre unitate, coeziune si importanta ca “cetatenii europeni sa fie in centrul UE”. Ministrul roman s-a plans si de timpul care trece mult prea repede si nu lasa loc de discutii tihnite.

A venit apoi randul lui Toader. Si acesta a vorbit la general despre principiile si valorile europene, despre care spune ca sunt, au fost si vor fi respectate si in Romania, doar ca adaptate la specificul national.

Parlamentarii europeni nu i-au menajat insa pe cei doi si le-au cerut explicatii in legatura cu modificarile in ce priveste legislatia romaneasca, asaltul asupra statului de drept si libertatilor cetatenilor. Eurodeputatii care au luat cuvantul au cerut asigurari ca Romania nu va legaliza coruptia si nu va repeta episodul din 10 august, cand protestatari pasnici au fost gazati si raniti de fortele de ordine.

Cand a venit timpul sa raspunda, Carmen Dan nu a reusit sa ofere niciun plan concret, insirand doar chestiuni vagi sau general-cunoscute. In ce-l priveste pe Toader, insa, acesta a insistat ca ordonantele pe protocoale si contestatiile in anulare sunt utile, necesare si respecta legea, mai ales deciziile CCR, si i-a acuzat pe cei care le contesta ca sunt dezinformati si nu cunosc realitatile din Romania.

“Lucrez in acest moment la un Codex penal european, cu toate codurile din Europa. Sunt tari cu un stat de drept structurat, cu un grad mai inalt decat Romania, care sanctioneaza demnitarul care denigreaza tara”, le-a transmis Toader si europarlamentarilor romani care l-au contestat.

ziare.com

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …