Monday , April 29 2024

Iohannis: Romania a obtinut la summitul NATO gazduirea unui centru de comanda operational

Președintele Klaus Iohannis, aflat la summit-ul NATO, a vorbit despre concluziile reuniunii de la Bruxelles.
 
iohannis

Principalele declarații ale președintelui:
Am terminat lucrările de 2 zile ale summit-ului NATO din acest an, un summit foarte interesant, cu concluzii foarte bune pentru noi, cu o sesiune neplanificată foarte intensă.
Ce a obținut România: Încă din 2016, noi am încercat să consolidăm flancul estic, am obținut pas cu pas o acceptare a importanței flancului estic, o întărire a prezenței NATO.
Am obținut un centru de comandă operațional, un centru important, credem că vom avea circa 400 de ofiței de stat major din țările NATO.
Am obținut o îmbunătățire a statutului brigăzii multinaționale.
O întreagă sesiune a fost organizată la inițiativa noastră, dedicată Mării Negre, cu invitați din Georgia și Ucraina, în demersul de a pune regiunea Mării Negre pe harta NATO.
Am avut azi o sesiune extraordinară. S-a pus la modul foarte apăsat în discuție ceea ce numim noi burden sharing, împărțirea cheltuielilor.
S-a renunțat la bilaterale, apăruse o discuție destul de intensă, am hotărât împreună să schimbăm programul și am discutat despre bani. Am ajuns la concluzii optimiste. Unii aliați s-au angajat să-și crească cheltuielile pentru apărare.
S-a discutat să mergem și mai departe, nu s-a ajuns la nicio concluzie.
Ultima sesiune a fost dedicată Afganistanului. Vom crește numărul de personal în Afganistan de la 700 și ceva de oameni la peste 950 anul viitor. Este o creștere însemnată în România, dar credem că NATO nu este doar despre a primi securitate, ci și despre a da securitate.
Prezența noastră în Afganistan este în baza art. 5, e prima dată când s-a invocat art. 5, după 11 septembrie. Am înțeles care e rolul nostru, soldații sunt apreciați în Afganistan și sunt mândru de ei.
Trump a spus lucrurilor pe nume, cum se face între aliați. Concluzia a fost că NATO este puternică, vom merge împreună, dar țările membre trebuie să-și crească puțin cheltuielile pentru apărare.

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …