Sunday , April 28 2024

Parteneriate între localităţi din Suceava, Botoşani şi Cernăuţi în vederea accesării fondurilor europene

Zilele trecute, o delegaţie din judeţele Suceava şi Botoşani (România), condusă de Vasile Soiman, primarul comunei Bălcăuţi şi Maria Huţu, primarul comunei Vârful Câmpului, a întreprins o vizită de lucru în regiunea Cernăuţi, raionul Hliboca, la sediul comunităţii teritoriale unite Hliboca.primar soiman semneaza

Potrivit celor menţionate în ediţia electronică a publicaţiei cernăuţene „Libertatea cuvântului”, Elementul central al vizitei a fost semnarea unor acorduri de cooperare pentru realizarea proiectelor de tip SOFT şi HARD.

Proiectele de tip SOFT sunt cele fără o componentă de infrastructură, sau care includ o componentă de infrastructură având o valoare de maximum 1 milion de euro, în domeniile: educaţional, cercetrare, inovare, cultural şi patrimoniu istoric, infrastructură de transport transfrontalier, servicii de sănătate, prevenire dezastre naturale şi acţiuni comune în situaţii de urgenţă, prevenire şi combatere a corupţiei, cooperarea poliţiei. Niciun proiect nu poate avea o valoare eligibilă sub 50 de mii € iar valoarea totală a fondurilor alocate pe prezentul apel de proiecte – pentru care mai pot fi depuse proiecte în vederea obţinerii finanţării până pe 3 mai – este de 17 mi­lioane de €.

Proiectele de tip HARD sunt cele cu o componentă de infrastructură având o valoare mai mare de 1 milion €, în domeniile: infrastructurii de transport transfrontalier şi a instrumentelor TIC, dezvoltarea serviciilor de sănătate şi a accesului la sănătate, prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate şi cooperarea poliţiei. Valoarea maximă a grantului acordat variază în funcţie de prioritatea adresată, între 1.300.000 şi 2.000.000 € iar fondurile care urmează să fie alocate apelului de proiecte – pentru care mai pot fi depuse proiecte în vederea obţinerii finanţării până pe 3 mai – sunt în sumă de 19,1 milioane €.

În cadrul vizitei, delegaţia din România s-a întâlnit cu preşedintele CTU Hliboca Grigorii Vanzureak, dar şi cu primarii satelor Stârcea şi Volcineţii Vechi, Natalia Budei şi Pentru Ostafiiciuc. Înainte de plecare delegaţia a depus flori la monumentele poeţilor naţionali Mihai Eminescu şi Taras Sevcenko, apoi au vizitat câteva instituţii, inclusiv Fabrica de brânzeturi „Gazde Bune” din satul Myhailivka. (D.P.)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …