Tuesday , April 30 2024

Prefectul Adomnicăi încearcă să clarifice cât de cât ce se întâmplă cu licitația pentru finalizarea centurii Sucevei

Conform prefectului Mirela Adomnicăi, licitația pentru continuarea lucrărilor la centura Sucevei a fost reluată. Indicatorii tehnico-economici s-au dublat însă. Documentația a fost respinsă de două ori până să fie acceptată publicarea anunțului pe SEAP privind această licitațiecentura 3

Documentațiile depuse de Direcția Regio­nală de Drumuri și Poduri Iași cu privire la lici­ta­­ția de continuare a lucrărilor la șoseaua de centură a Sucevei au fost respinse de două ori de către Autoritatea Națională de Achiziții ­Pu­bli­­ce, motiv pentru care abia la începutul lunii martie a fost publicat anunțul pe SEAP. Practic, s-a pierdut aproape jumătate de an, calculat din octombrie 2017 până în martie 2018. În acest timp, licitația nu a putut fi ținută, prin urmare nu s-au depus oferte. Între timp, pe măsură ce se încălzește vremea, se „dezmorțesc” și procedurile de licitație, dar dacă sunt finalizate la toamnă aproape că scad spre „0” șansele ca anul acesta să fie reluate lucrările la respectivul obiectiv de investiții unde lucrările au fost demarcate numai de vreo 11 ani. Oficial, Calendarul procedurii de achiziție presupune ca în 25 aprilie să fie data limită pentru depunerea ofertelor, 8 iunie data limită pentru evaluarea ofertelor, iar 25 iunie încheierea contractului cu executantul în condițiile în care nu sunt contestații. „Avem și varianta de rezervă în eventualitatea, oarecum probabilă, de a fi for­­­mu­late contestații care să treneze, să prelungească perioada pentru încheierea acestui contract”, a spus prefectul Mirela Adomnicăi.

Ea a evitat să comenteze prelungirea situ­ației de la ANAP și ce chestiuni păreau în ne­regulă în documentațiile Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, precizând că „există tot interesul din partea Ministerului Transporturilor în ceea ce privește finalizarea acestui obiectiv de investiții”, a spus prefectul.

Totuși, Mirela Adomnicăi a arătat că „s-au respectat proceduri obligatorii”, iar documentația refăcută după ce a fost respinsă prima dată, a fost redepusă la începutul anului, dar a fost modificată legea în data de 10 ianuarie și a trebuit să fie din nou refăcută, fiind redepusă în februarie și apoi publicată în SEAP.

Prefectul s-a referit și la parcurgerea unui al doilea demers: actualizarea indicatorilor tehni­co-economici, ce înseamnă un plus 47 de ­mi­lioa­ne de lei față de soluțiile agreate până în octombrie 2017. „Acum vorbim de 89 de milioane de lei, față de 42 de milioane de lei, cât erau necesari până la modificarea soluției tehnice”, a spus prefectul.

Abia în 7 martie 2018 s-a obținut avizul favorabil, fără observații, din partea Consiliului Tehnico-Economic (CTE) din cadrul Ministerului Transporturilor pe această nouă documentație.

De asemenea, expertiza avea valabilitate până în 30 martie 2018 și ca să poată fi „valorificată”, valabilitatea ei a fost prelungită de la doi la trei ani, până în martie 2019. Documentație a fost înaintată pe 14 martie către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice unde se va întruni consiliul interministerial care va pregăti proiectul de Hotărâre de Guvern cu aprobarea acestor indicatori tehnico-economici actualizați. „Nu putem discuta de o alocare bugetară câtă vreme nu este aprobată această sumă necesară, în final, prin această Hotărâre de Guvern”, a mai declarat Mirela Adomnicăi. (D.P.)

Vezi si

Gheorghe Șoldan și-a depus candidatura la președinția CJ Suceava, în prezența ministrului Sorin Grindeanu

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan și-a depus luni, aproape de ora 15:00, candidatura la președinția Consiliului …

5 comments

  1. Mariana, este adevarat ca Flutur a spus ca va termina soseaua de centura in campania pentru alegeri locale si CJ din iunie 2016, cand la guvernare era Ciolos, dar la finele anului guvernarea a fost preluata de PSD + ALDE, care a facut ce face si acum: minte de rupe si merge cu minciuna pana la capat, intocmai PCR de la care au mostenit si preluat totul, fara sa recunoasca si sa-si asume atrocitatile comunismului.
    In 2012 guvernul ponta a spus ca va finaliza centura, apoi a venit grindeanu si tudose, iar anul trecut adomnicai a spus ca sigur centura va fi gata la finele acestui an.
    Acum spune ca s-ar putea sa nu mai fie gata anul acesta, enumerand o sumedenie de motive pe care putea sa le intuiasca inainte sa promita ca centura va fi gata in 2018.
    Oricum nu sunt alocati bani in bugetul anului 2018 pentru centura Sucevei, asa ca PSD trage de timp sa ajunga la bugetul anului viitor pentru eventuala finalizare a centurii, cand sunt si alegeri si rost de taiat “pamblici:”
    Cu toate ca nu au trecut inca 3 ani (cum spui) de la promisiunea lui Flutur, ar fi corect sa vezi cine aloca banii la bugetul pentru finalizarea centurii, inainte sa te ganbesti sa spui ca si fluturii mint, nu-i asa?

  2. Premierul Ciolos nu a vrut sa-i mai dea bani lui Flutur pt. terminarea centurii deoarece i-au fost dati pentru intreaga lucrare ….
    Poate este intrebat unde-s banii ?????\

  3. La centura Sucevei este cancer generalizat deoarece nu trebuia sa treaca pe acolo unde sunt ,,ALUNECARI DE TEREN,,de foarte mare grad si nu trebuia pod suspendat(care este foarte periculos).O sa vedeti ce o sa se intample cand se va da in folosinta.Alina Dumescu are dreptate.S-au facut plangeri foarte bine documentate si nimeni nu le-a
    luat in seama.Acolo trebuie verificat de Curtea de Conturi si DNA central.

  4. Inca o minciuna marca PSD.
    Sa va fie rusine!

    • Desi urasc PSD iar tara devine din ce in ce mai comunista, trebuie spus ca minciunile revin fluturelui, care promitea in campania electorala ca daca e ales in fruntea CJ, intr-un an e gata centura.
      Au trecut 3 ani.