Tuesday , April 30 2024

Doar două posturi din spitalele sucevene au rămas neocupate după examenul de rezidențiat

11 posturi au fost libere pentru examenul de rezidențiat pe post, sesiunea noiembrie 2016. Din cei 21 de candidați, doar nouă au fost admiși, întrunind punctajul minim necesar. Acum urmează ca aceștia să încheie contracte cu unitățile sanitare din județ. In prezent sunt 73 de medici rezidenți de diferite specialități care au încheiat contract cu spitalele sucevene

 
rezidentiat


Dacă în Centrul Universitar București au fost mai mulți candidați la examenul de rezidențiat care au obținut punctajul minim de promovare față de numărul de locuri existente, în Iași, de exemplu au rămas locuri neocupate, absolvenții de medicină nemanifestând interes pentru spitalele mici sau nereușind să obțină punctajul minim de promovare.
Ministerul Sănătății a organizat la mijlocul lunii trecute, în Centrul Universitar Iași, examen de rezidențiat. Absolvenții de medicină au putut opta pentru un loc de rezident fără garanții de angajare ulterioară, dar și fără obligații ulterioare din partea lor sau pentru un post pe care să-l ocupe definitiv, însă cu obligația de a nu-l abandona cel puțin cinci ani după terminarea rezidențiatului. Unitățile sanitare îi vor avea pe statele de plată, dar tinerii medici se vor pregăti între trei și șapte ani în centre universitare. Aceștia sunt cei care au acceptat să meargă în spitale mici, din zone izolate, și au susținut concursul de rezidențiat direct pe post. Figurând pe statele de plată ale spitalelor respective, medicii rezidenți au însă obligația de a rămâne pe acest post o perioadă egală cu durata perioadei de pregătire. Altfel, fiecare va trebui să dea banii înapoi. Spitalul care încheie un contract cu un medic rezident îl așteaptă pe acesta să-și termine pregătirea și în acest timp nu poate scoate postul la concurs. De remarcat este că acești medici au deja asigurat un loc de muncă, în timp ce ceilalți, la terminarea rezidențiatului, vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci.
La nivelul județului Suceava au fost 11 posturi libere pentru examenul de rezidențiat pe post, sesiunea 20 noiembrie 2016, și în ciuda faptului că numărul candidaților a fost mai mare, și anume 21, nu toți au reușit să obțină măcar punctajul minim de promovare și să ocupe aceste posturi vacante, două dintre acestea rămânând în continuare libere, doar nouă candidați fiind validați ca admiși prin Ordinul 1 489 al Ministerului Sănătății din decembrie 2015, în zilele următoare aceștia trebuind să semneze contractele cu unitățile sanitare din județ unde urmează să-și desfășoare activitatea. Pentru aceste posturi s-au înscris 21 de candidați, dintre care nouă au optat pentru Medicină Generală, șapte pentru Medicină Dentară și alți cinci absolvenți la secțiunea Farmacie.
In prezent sunt 73 de medici rezidenți de diferite specialități care au încheiat contract cu spitalele sucevene. Astfel, la Direcția de Sănătate Publică sunt doi medici rezidenți care urmează să se întoarcă în instituție după finalizarea cursurilor de rezidențiat, în timp ce la Spitalul Județean Suceava sunt încheiate 18 astfel de contracte. Spitalul din Rădăuți așteaptă zece medici rezidenți să vină să-și ia posturile în primire, cel din Fălticeni are șase medici rezidenți, iar Spitalul din Vatra Dornei are încheiate 14 contracte cu medici rezidenți. Pentru Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc au optat 12 medici rezidenți, iar pentru cel din Gura Humorului sunt patru medici rezidenți pe post. Spitalul de Boli Cronice din Siret așteaptă un singur medic rezident, iar Spitalul de Psihiatrie Siret are patru medici rezidenți care urmează să revină în unitatea spitalicească să profeseze după finalizarea cursurilor de rezidențiat. (C. R.)
 
 

Vezi si

Recomandări ale pompierilor suceveni pentru petrecerea în siguranță a minivacanței de 1 Mai și Paști

 În perioada premergătoare și pe timpul minivacanței de 1 Mai și a sărbătorilor prilejuite de …