Wednesday , May 1 2024

Consiliul Local a aprobat proiectul de extindere a retelelor de apa si canalizare in Suceava

N p=n\ `n 2013, cartierele T\t\ra[i, Lani[te [i I]cani vor trebui s\ aib\ re]ele de ap\ [i de canalizare [i, totodat\, vor fi f\cute [i o serie de lucr\ri de modernizare la sta]iile de tratare [i de captare a apei potabile care nu au putut fi realizate prin proiectul ISPA

~n [edin]a de ieri a Consiliului Local Suceava a fost adoptat, `n unanimitate, proiectul de hot\r=re privitor la extinderea `n perioada urm\toare a sistemelor de ap\ [i de canalizare `n zone ale municipiului re[edin]\ de jude] care nu au `nc\ astfel de re]ele de utilit\]i. Proiectul respectiv se refera la indicatorii tehnico – economici ai lucr\rilor care vor trebui s\ fie realizate `n intervalul 2011 – 2013 cu fonduri europene nerambursabile. Primarul Ion Lungu a spus consilierilor locali suceveni c\ proiectul de extindere a sistemului de ap\ potabil\ [i a celui de canalizare era prev\zut de mai mul]i ani, `ns\ lucr\rile nu s-au putut face prin programul ISPA – a c\rui finan]are era asigurat\ `n cea mai mare parte din fonduri europene de preaderare – [i din cauz\ c\ nu s-a depus la termen toat\ documenta]ia. Pe de alt\ parte, Ion Lungu a declarat c\ nu dore[te s\ fac\ multe referiri la aspecte ce ]in de trecut [i c\ este preferabil ca s\ se aib\ `n vedere gr\birea demerurilor pentru a se continua lucr\rile care s-au dorit a face cu mai mul]i ani `n urm\. ~n acest sens, primarul Ion Lungu a spus c\ are `n vedere mai multe str\zi din cartierul I]cani care nu au fost incluse `n programul ISPA [i aceasta este motivul pentru care, la ora actual\, locuin]ele din cartierul respectiv nu au, dec=t cu pu]ine excep]ii, acces la ap\ potabil\ [i canalizare. De asemenea, Ion Lungu a spus c\ [i `n cartierele noi – Lani[te [i T\t\ra[i – se are `n vedere extinderea re]elelor de ap\ potabil\ [i de canalizare. Totodat\, conform celor spuse de primarul de Suceava, pe l=ntg\ lucr\rile de extindere a canaliz\rii [i a re]elei de ap\ potabil\ se va avea `n vedere [i o serie de lucr\ri de reabilitare a unor sta]ii de captare [i de tratare a apei, dat fiind faptul c\ `n proiectul ISPA nu au mai putut s\ fie prev\zute toate lucr\rile planificate a se face ini]ial.
Practic, odat\ cu votul din [edin]a extraordinar\ de ieri a Consiliului Local, se d\ und\ verde pentru lucr\rile de extindere a re]elelor de ap\ potabil\ [i a celor de canalizare, precum [i cele de reabilitare a fronturilor de captare a apei, a sta]iilor de tratare a acesteia chiar [i dup\ finalizarea programului ISPA, preconizat a se `ncheia cel t=rziu la mijlocul anului acesta. Finan]area lucr\rilor de extindere a sistemelor de ap\ [i de canalizare va fi tot cu fonduri europene nerambursabile iar spre deosebire de ISPA finan]at din fonduri europene nerambursabile alocate ]\rilor aflate `n perioada de preaderare, programul pe care vrea Prim\ria Suceava s\ `l deruleze `n anii viitori va fi finan]at cu fonduri europene alocate `n perioada de post – aderare, `n cadrul Programului Opera]ional Sectorial (POS). Dac\ `n cazul ISPA, cofinan]area a trebuit s\ fie de 25% din fondurile eligibile, `n cazul POS cofinan]area european\ nerambursabil\ este de 98% din costurile eligibile ale proiectului. Astfel, conform unei estim\ri care, de altfel, a fost dezv\tut\ `n [edin]a extraordinar\ de ieri a Consiliului Local Suceava, suma necesar\ `n cei trei ani pentru ca municipalitatea s\ o suporte `n vederea cofinan]\rii costurilor eligibile ale proiectului s-ar situat `n jurul a 450.000 de euro.
Primarul Ion Lungu a precizat c\ `n jude]ul Suceava sunt mai multe localit\]i care au fost incluse `n aceast\ aplica]ie, jude]ului nostru revenindu-i peste 100 de milioane de euro iar municipiului Suceava i s-a al\turat [i ora[ul Salcea ca f\c=nd parte din aceea[i aglomera]ie urban\. Acesteia i-a revenit mai bine de un sfert dins um\. Potrivit lui Ion Lungu, pentru extinderea [i reabilitarea infrastructurii de ap\ potabil\ [i ap\ uzat\ din Suceava, suma estimat\ `n studiul de fezabilitate a fost de 30,8 milioane de euro cu tot cu TVA. Pentru a fi aprobat\ finan]area, `n perioada imediat urm\toare trebuie trimise de c\tre Consiliul Jude]ean Suceava la Bruxelles acordurile fiec\rei localit\]i implicate `n acest proiect, inclusiv a municipiului Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Candidatura lui Neculai Miron (AUR) la președinția Consiliului Județean a fost invalidată

Biroul Electoral Județean a invalidat candidatura lui Neculai Miron la funcția de președinte al Consiliului …