Tuesday , April 30 2024

Comuna Moara, proiect de dezvoltare semnat de Constantin Prodaniuc pentru următorii 4 ani

Candidatul Partidului Național Liberal pentru al treilea mandat în fruntea Primăriei Moara prezintă planurile comunei pentru următorii patru ani. Gaz metan în comuna Moara, în ciuda împotrivirii celor de la județ . Dezvoltarea comunei Moara continuă cu modernizări de drumuri, apă și canal, construcții de edificii social-culturale pentru care planurile au fost deja făcute 

Constantin Prodaniuc Moara

Primarul liberal din Moara, Constantin Prodaniuc, candidează pentru un nou mandat în fruntea comunei al cărei nume, în ultimii opt ani, a căpătat un nou sens. De la Primăria Moara unde se făceau, până în 2004, printre cele mai tari jocuri imobiliare cu terenurile râvnite de feluriți potentați ai vremii, de la oportuniști locali, afaceriști cu bani, agenți imobiliari, politicieni cu pretenții, la Primăria Moara care, în timpul celor opt ani de când Constantin Prodaniuc a preluat în responsabilitate unitatea administrativ-teritorială, a devenit un centru de dezvoltare pentru toate satele comunei și pentru zona metropolitană a Sucevei, sprijinind parteneriatul, iar nu cerând ajutor de la ceilalți pentru propria dezvoltare, comuna a parcurs cale lungă.
O listă de obiective ce au fost realizate în comuna Moara în cei opt ani în care unitatea administrativ-teritorială a fost condusă de Constantin Prodaniuc o readucem, pe scurt, în atenția cetățenilor care la sfârșitul săptămânii sunt chemați să voteze pe candidatul liberal Constantin Prodaniuc pentru un al treilea mandat în fruntea localității. Este vorba despre construirea sediului nou pentru Primăria comunei Moara, finalizarea construcției și darea în folosință a Căminului Cultural Moara, demararea construcției la Căminul Cultural Liteni – Moara, rețele electrice în zonele Tinoasa și Vișinia, modernizări și asfaltări pe DC 71, dar și pe o porțiune de 5 kilometri de dumuri în zonele Ponoare și Vornicenii Mari. Strada Mihai Eminescu, din centrul civic al comunei, a fost betonată, a fost refăcut acoperișul fostului sediu al Primăriei, au fost extinse cu fonduri proprii rețelele de apă potabilă în satele Moara Nică, Bulai, Moara Carp și Liteni. S-a reabilitat școlile din satele Liteni și Moara Carp. S-au construit nu mai puțin de 16 podețe peste pâraiele de pe raza comunei Moara. S-a întocmit documentația pentru extinderea rețelelor de apă pentru străzile: Nufărului, Ion Creangă, Strada Scurtă, Eternității, Suteni, Meseriașilor, Parohiei, Ion Irimescu și Tineretului. Au demarat lucrările la rețeaua de canalizare în satele Moara Nică și Moara Carp pe o lungime de 8 kilometri. A fost realizată documentația pentru modernizarea drumului de la sediul vechi al Primăriei până la “Iazul la Barbă”. S-a realizat întabularea gratuită a terenurilor, scoțând astfel comuna Moara din zona mereu suspectă și vizată de samsarii imobiliari, iar foarte important, s-a realizat în comuna Moara un Plan Urbanistic general. Dacă mai adăugăm că a fost întocmită documentația pentru construirea unei grădinițe cu program prelungit în satul Moara Nică, putem face ușor transferul discuției către ce se va face în următorii patru ani în comuna Moara, gospodărită de Constantin Prodaniuc.
Gaz metan în comuna Moara, în ciuda împotrivirii celor de la județ
Proiectele pentru anii următori sunt multe, dar majoritatea acestora își regăsesc continuitatea în inițiativele deja creionate ale primarului Constantin Prodaniuc în cei opt an de când conduce destinele comunei de lângă municipiul Suceava. Pe lista de priorități, prima o reprezintă chiar construirea grădiniței cu program prelungit în satul Moara Nică.
Aducțiunea de gaz metan este, pentru primarul Prodaniuc, proiectul economic cel mai important. Si care va deveni realitate. Constantin Prodaniuc a făcut săptămâna trecută publică una dintre cele mai bune vești pentru localitatea pe care o gospodărește: Romgaz a transmis acceptul pentru racordarea comunei la rețeaua de gaz metan. Acest accept vine în condițiile în care, de ani întregi, comuna Moara este determinată să plătească rate la un credit angajat de Consiliul Județean Suceava în cadrul unui proiect – Suceava, Utilități și Mediu la standarde europene –  în care au fost incluse peste 60 de unități administrativ-teritoriale din județul nostru – comune, orașe și municipii, pentru care s-a angajat un împrumut de peste 80 de milioane de euro și care a sucombat. Deși la Moara nu a ajuns niciodată măcar o aromă de gaz metan, din bugetul local a trebuit să fie plătiți bani grei pentru achitarea împrumutului nerealist angajat înainte de 2004 de conducerea PSD a Consiliului Județean.
Constantin Prodaniuc a arătat că din momentul în care creditul a devenit scadent, Primăria Moara a fost supusă unor presiuni formidabile din partea noii conduceri PSD a Consiliului Județean, reprezentată de președintele de după 2012, Ioan Cătălin Nechifor, care a avertizat unitatea comuna Moara că i se vor bloca conturile dacă nu plătește partea la împrumutul făcut pentru proiectul falimentar al PSD-ului – Suceava, Utilități și Mediu.
Primarul Prodaniuc a decis să nu mai plătească ratele la împrumut și, ca atare, s-a ajuns ca acest diferend să se judece în instanță.
Dezvoltarea comunei Moara continuă cu modernizări de drumuri, apă și canal, construcții de edificii social-culturale pentru care planurile au fost deja făcute
Dar dezvoltarea comunei Moara continuă, cu sau fără voia unor lideri județeni. Constantin Prodaniuc are astfel în vedere extinderea rețelei de apă pe un număr de 9 străzi, în toate satele comunei Moara, dar și finalizarea în acest an a 8 kilometri de canalizare. Se vor moderniza, cu fonduri europene, 5 kilometri de drumuri comunale, dar și 8 kilometri de drumuri exploatații agricole, în satele Moara Carp și Liteni. Vor fi terminate lucrările la căminul cultural Liteni și vor fi construite săli de sport în Moara Nică – la școală, în Moara Carp – în corpul căminului cultural și în Liteni. Va fi amenajată o piață “en-gros” de produse alimentare. Se va îmbunătăți transportul public și vor fi extinse rețelele electrice în toate satele comunei Moara. Vor fi instalate camere de supraveghere în statele Moara Nică și Bulai chiar din acest an, în satele Liteni, Frumoasa și Vornicenii Mari din 2017, pentru siguranța cetățenilor. Vor fi montate lămpi economice pentru iluminatul public, vor fi construite vestiare la terenul de sport din Moara Nică. Se vor reabilita stațiile de autobuz, dar vor fi atrase fonduri și investitori în comună pentru crearea de locuri de muncă.
Nu în ultimul rând, în următorii patru ani, primarul Constantin Prodaniuc va sprijini în comuna Moara promovarea și dezvoltarea activităților culturale, tinerele talente și formațiile artistice din comună, dar și bisericile și realizarea în comun de activități sociale. La urmă, în lista scurtă de obiective realizabile, Constantin Prodaniuc a așezat un deziderat normal, care a fost, este și va fi asigurat în continuare în toate satele din comuna Moara – îmbunătățirea serviciului de salubrizare pentru colectarea gunoiului și curățenia în comună, fără creșterea tarifelor.
O listă scurtă și realizabilă este cea prezentată de candidatul Partidului Național Liberal pentru un al treilea mandat în funcția de primar al comunei Moara. O comună grea, cu multe sate, lipită de municipiul reședință de județ. In cei opt ani ce au trecut în fruntea comunei, Constantin Prodaniuc a beneficiat de încrederea concetățenilor săi și nu crede că opțiunile acestora s-au modificat de la o zi la alta. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …