Wednesday , May 15 2024

Cetatea de Scaun ar putea fi inclusa, peste cativa ani, in patrimoniul UNESCO

N pre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat c\ a fost `naintat\ cererea la Ministerul Culturii, dar a precizat c\ mai sunt demersuri ce trebuie f\cute [i este necesar s\ existe un lobby puternic pentru a se reu[i acest lucru, la fel cum este necesar [i un lobby pentru includerea M\n\stirii Dragomirna `n lista patrimoniului mondial material

Pre[edintele Consiliului Jude]ean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a `naintat, ieri, Ministerului Culturii o solicitare scris\ pentru includerea `n patrimoniul UNESCO a Cet\]ii de Scaun. „Avem un dosar cu foarte multe argumente legat de includerea acestui obiectiv cu semnifica]ii istorice deosebite. Socotim c\ [i cetatea de scaun este un obiectiv care are greutate cultural\, istoric\ [i poate s\ devin\ un punct de atrac]ie mai cunoscut din punct de vedere turistic”, a declarat pre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava, Gheorghe Flutur. P=n\ `n prezent, opt obiective din jude]ul Suceava – bisericile de la Arbore [i P\tr\u]i [i m\n\stirile de la Probota, Sucevi]a, Moldovi]a, Vorone], M\n\stirea Humorului [i „Sf=ntul Ioan cel Nou de la Suceava” – se afl\ `n patrimoniul cultural mondial UNESCO. Includerea Cet\]ii de Scaun `n patrimoniul UNESCO, lucru pe care Gheorghe Flutur `l vede realizabil `n c=]iva ani, ar face ca `n municipiul Suceava s\ fie dou\ monumente UNESCO iar `n jude] num\rul acestora s\ ajung\ la nou\. Asta dac\ `ntre timp M\n\stirea Dragomirna nu va reu[i ca s\ se ob]in\ `naintea Cet\]ii de Scaun includerea `n patrimoniul UNESCO iar `n acest caz jude]ul Suceava ar avea nu mai pu]in de zece monumente istorice `n lista de patrimoniul mondial material. Referindu-se la acest aspect, pre[edintele CJ Suceava a spus c\ sunt, la ora actual\, doar discu]ii cu Ministerul Culturii [i `n privin]a includerii M\n\stirii Dragomirna `n patrimoniul UNESCO [i c\ `n aceast\ privin]\ se poart\ [i un dialog cu Biserica. De asemenea, [eful administra]iei jude]ene sucevene a ar\tat c\ este nevoie de un lobby foarte bine sus]inut pentru a fi includ\ [i Cetatea de Scaun `n r=ndul monumentelor din lista patrimoniului mondial material. ~n acest sens, Gheorghe Flutur a f\cut trimitere voalat\ [i la dificult\]ile `nt=mpinate pentru ca biserica M\n\stirii Sucevi]a s\ fie inclus\ `n acest patrimoniu UNESCO.
Pe de alt\ parte, la Cetatea de Scaun a Sucevei va demara, din prim\var\, un proiect cu finan]are european\ pentru reabilitare, restaurare – `n m\sura `n care se poate face acest lucru cu datele tehnice exacte destul de pu]ine referitoare la o structur\ exact\ a edificiului – [i la care se adaug\ amenaj\ri pesiagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea c\ilor de acces [i construirea unui punct de informare. Bugetul total al proiectului este de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezint\ contribu]ia Uniunii Europene. (D.P.)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …