Tuesday , April 30 2024

Ilie Nita, exclus din PNL

Sambata, in sedinta Colegiului Director al PNL Suceava s-a supus la vot excluderea din partid a lui Ilie Nita. Cu un scor zdrobitor (171 pentru, 5 impotriva) delegatii au votat in favoarea excluderii acestuia. In consecinta, Nita isi va pierde automat calitatea de consilier judetean si, implicit, pe cea de vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava. 

Afacerile falitei NIL CONSTRUCT, repuse pe tapet după falimentul politic al lui Ilie Niţă

Astăzi, Colegiul Director al PNL Suceava, va confirma, cel mai probabil, excluderea din partid a vicepreşedintelui CJ Ilie Niţă. Următorul pas este pierderea calităţii de consilier judeţean şi, implicit, a funcţiei de vicepreşedinte CJ. Fără sprijin politic, afacerile suspecte ale lui Niţă, blocate prin sertarele Poliţiei şi Parchetului ar urma să fie repuse pe tapet. Inspectoratul Scolar  vrea bani înapoi de la Niţă pentru materiale de construcţie pe care firma ce o conduce şi le-ar fi însuşit. Primăria Suceava vrea rezilierea contactului cu Nil Construct, firma falimentară a lui Niţă, pentru gestionarea cimitirului Pacea – Nou. Acum 15 ani, Ilie Niţă a fost la un pas să ajungă primar democrat al Sucevei, doar lispa lui de inspiraţie politică, ce l-a determinat să schimbe listele de consilieri locali chiar înainte de alegeri, proiectându-l în afara interesului electoral. Mai apoi, Niţă şi-a găsit culcuş politic la nefrecventabilul PRM u după “stagiul” la ciudaţii lui Vadim, actualul vice al CJ a fost primit cu braţele deschise de vechiul Partid Naţional Liberal,drept pentru care Niţă şi-a permis zilele trecute să atingă o culme a penibilului, susţinând senin că este “urmaş al Brătienilor” . E de râs, dar toate astea ar putea arăta că personajul respectiv nu a făcut nimic altceva de-a lungul anilor decât să-şi caute umbrele politice pentru afacerile sale ajunse acum pe butuci  

 nita la sedinta cj [800x600]


Astăzi, în cadrul Colegiul Director Judeţean al Partidului Naţional Liberal (PNL) Suceava, se va supune la vot decizia luată joi după amiază privind excluderea din partid a lui Ilie Niţă, liberalul care ocupă încă din vremea Uniunii Social Liberale (USL), funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Am arătat, cu o zi în urmă faptul că din cei 66 de membri prezenţi în şedinţa Biroului Politic Judeţean (BPJ) PNL, 62 au votat pentru excluderea sa din partid, doar 4 votând împotriva acestei decizii. Ilie Niţă a fost purtat, înainte de şedinţa BPJ care a început joi după amiază pe la ora 17.00 şi pe la o şedinţă de Consiliu Local unde deputatul liberal Stefan Alexandru Băişanu, mare susţinător al lui Ilie Niţă, a vrut să impună proiectul ce produce atât de multă tevatură în ultima vreme – Suceava capitală culturală europeană.  Discutarea acestei iniţiative a fost, precum se ştie, respinsă din motive de procedură, personalităţi culturale venite să argumenteze proiectul au intrat în conflict cu reprezentanţii administraţiei publice locale, consilierii PSD care în mod bizar, ar fi trebuit să fie în opoziţie, au plecat din sală, la fel şi Ilie Niţă.
Ilie Niţă a fost în mod copleşitor refuzat ca şi coleg de partid de majoritatea liberalilor suceveni. Nici măcar liderul său spiritual, Stefan Alexandru Băişanu, nu l-a ajutat joi seară cu opţiunea sa, preferând să plece înainte de exprimarea votului.
Cum am arătat deja, decizia BPJ privind exluderea lui Ilie Niţă din PNL, urmează să fie confirmată azi în Colegiul Director Judeţean al PNL, structură din care fac parte toţi copreşedinţii organizaţiilor locale din cele 114 localităţi ale judeţului, plus membrii biroului politic judeţean, în total fiind aşteptaţi circa 250 de lideri liberali din judeţ care vor stabili în mod definitiv soarta politică a lui Ilie Niţă, care a încălcat prevederi conţinute în articolul 28 din statutul PNL, care vizează în principal nerespectarea deciziilor luate de conducerea partidului.
Ilie Niţă ar fi putut deveni primar al Sucevei, doar că a modificat o listă de consilieri şi a fost exclus din partidul democrat cu câteva zile înainte de alegerile din 2000
Ilie Niţă, acum vicepreşedintre PNL al Consiliului Judeţean Suceava, căruia i s-a cerut în felurite moduri să demisioneze din funcţia producătoare de bani şi să intre la modul real în opoziţie, a fost, cu 15 ani în urmă candidat al Partidului Democrat pentru funcţia de primar la municipiului reşedinţă de judeţ. Chiar în ziua în care listele de consilieri ale partidului trebuiau să fie înregistrate la Biroul Electoral Judeţean, Ilie Niţă le-a modificat, ceea ce a produs o revoltă în formaţiunea politică pe care o reprezenta. Pe ultima sută de metri, Niţă a fost înlocuit în lupta electorală cu universitarul Radu Pentiuc, care a obţinut, pe notorietate şi pe baza celor 30 de zile de campanie electorală peste 10% din sufragii. Mai apoi, Ilie Niţă s-a reconfigurat politic, afişându-se public ca lider al Partidului România Mare. După ce această formaţiune politică a fost simţită de activistul politic local că e pe cale să dea “ortul popii”, Ilie Niţă ajuns în vechiul PNL, condus atunci de Băişanu, pe filiera USL obţinând, calitatea de consilier judeţean şi mai apoi pe cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.
Inspectoratul Scolar  a cerut anchetarea lui Ilie Niţă pentru  înşelăciune sau abuz de încredere
Dincolo de jocurile politice la care s-a dedat, Ilie Niţă a fost în ultimii ani şi un actor important în mediul de afaceri sucevean, în chestiuni încă neclarificate.
In luna februarie a acestui an, un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava releva faptul că Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Suceava investighează sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava un posibil caz de înşelăciune sau abuz de încredere ce îl vizează pe Ilie Niţă, fost administrator al SC Nil Construct SRL, firmă aflată acum în faliment. Sesizarea a fost depusă de către Inspectoratul Scolar Judeţean (ISJ) şi vizează dispariţia unor materiale de construcţie aflate în custodia Nil Construct încă din anul 2008, în valoare de 1,43 miliarde de lei vechi. Reprezentanţii compartimentelor juridic şi investiţii din cadrul ISJ au explicat prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mariana Drumea, cum s-au petrecut lucrurile.
In urma unei licitaţii desfăşurate în anul 2008, firma Nil Construct a încheiat un contract ce a avut ca obiect reabilitarea şi modernizarea Scolii “Iorgu Toma” din comuna Vama. Lucrarea urma să fie finanţată cu bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei şi trebuia să fie finalizată într-un an. S-au plătit o parte din bani, mai precis 1,5 miliarde de lei vechi din care 1,43 miliarde au ajuns la Nil Construct pentru achiziţionarea de materiale; tâmplărie PVC, cărămidă, tablă pentru acoperişul şcolii. Lucrările nu s-au mai realizat pentru că finanţarea nu a mai continuat. Materialele de construcţie însă, conform declaraţiilor reprezentanţilor Nil Construct au fost achiziţionate şi păstrate în custodie de societate. In anul 2012, cu ocazia unui inventar anual al investiţiilor s-a solicitat firmei lui Ilie Niţă să restituie materialele aflate în custodia sa. Ca răsuns, Nil Construct a transmis Inspectoratului Scolar un document în care se susţinea că materialele se află în depozitul societăţii şi vor rămâne acolo până la îndeplinirea condiţiilor de punere în operă, adică până când va primi şi restul de bani pentru a începe lucrările la şcoala din Vama. In plus, nu li s-a permis reprezentanţilor ISJ accesul în depozitele proprii ale Nil Construct, care or fi acelea, ne întrebăm noi. In acest context, comisia de inventariere s-a adresat firmei lui Niţă cu mai multe somaţii de restituire a materialelor de construcţie achiziţionate care au rămas însă fără răspuns.
De reţinut că Nil Construct nu a prezentat nicio dovadă că acele materiale ar fi fost achiziţionate, singura hârtie transmisă către ISJ care să certifice existenţa acestora fiind un “angajament” din care rezultă că materialele există şi vor fi transportate pe şantier atunci când va fi reluată finanţarea ori vor fi daţi bani pentru cheltuielile de transport ale acestora până la Vama. Pentru că situaţia nu s-a rezolvat şi bănuind că ceva este în neregulă, la sfârşitul anului 2013, ISJ Suceava a formulat plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva firmei Nil Construct şi a administratorului Ilie Niţă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune sau de abuz de încredere, parchetul urmând să stabilească încadrarea juridică a faptelor. Procurorii au transmis dosarul la IJP pentru continuarea cercetărilor, fiind începută urmărirea penală in rem – asupra cauzei, în conformitate cu prevederile noului Cod de Procedură Penală.
Extinderea cimitirului Pacea, o dispută veche de un deceniu între Primărie şi Ilie Niţă
Printr-un contract de parteneriat public privat încheiat în toamna anului 2005, firma Nil Construct, aparţinând la acea vreme lui Ilie Niţă, a preluat activitatea de extindere a Cimitirului Pacea printr-un contract de tip parteneriat public – privat. Clauzele nu au fost repspectate astfel încât  încă din anul 2012, Primăria a deschis la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Suceava un proces în care se cere anularea acestui parteneriat încheiat anterior cu Nil Construct, pentru că firma nu şi-a respectat obligaţiile stipulate în contract. Procesul a fost însă suspendat pentru că Nil Construct a intrat în insolvenţă, mai apoi în faliment, iar conform prevederilor legale, contractul nu poate fi anulat decât după închiderea procedurii de faliment. Pe de altă parte, această procedură nu poate fi terminată pentru că în patrimoniul falimentarei Nil Construct mai există trei mijloace de transport autoutilitare aflate într-un stadiu avansat de degradare, nefuncţionale, care nu se pot vinde nici măcar la fier vechi. Lichidatorul – Casa de Insolvenţă Bucovina, nu a reuşit să intre în posesia actelor aferente celor trei maşini – certificatele de înmatriculare şi cărţile de identitate, care sunt de negăsit. ‘Fără aceste documente, nu putem în niciun fel să vindem cele trei mijloace de transport, nici măcar la fier vechi, pentru că şi acolo este nevoie de acte”, a explicat la acea vreme reprezentantul firmei de lichidare, Florin Ivanovici.
Juriştii primăriei au arătat că cererea de reziliere a contractului cu Nil Construct a pornit de la faptul că firma lui Ilie Niţă nu şi-a realizat obligaţiile contractuale în termenul stabilit în contract. “Am încercat soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, invitând societatea pârâtă la sediul Primăriei municipiului Suceava în vederea stabilirii modului de respectare a prevederilor contractuale. Menţionăm că pârâta nu a răspuns la nicio adresă şi nu a dat curs invitaţiilor formulate”, se arată în cererea de chemare în judecată depusă de Primărie. Conform documentului, Nil Construct “s-a folosit de terenul primit în temeiul contractului pentru a încasa contravaloarea locurilor de înhumare, fără a efectua vreo lucrare de investiţie din cel prevăzute în contract. Considerăm în mod evident că pârâta SC Nil Construct SRL nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, sens în care solicităm rezilierea contractului de parteneriat public – privat, obligarea pârâtei la predarea amplasamentului pe care se află extinderea cimitirului pacea cu plata despăgubirilor cauzate municipalităţii urmare a nerealizării investiţiilor asumate şi încasării sumelor provenite din derularea contractului”, se mai arată în cererea sus-menţionată.
Numai că, aşa cum am spus, judecarea dosarului înregistrat la Tribunal în septembrie 2012, a fost suspendată în ianuarie 2014, până la finalizarea procedurii de faliment. Când şi cum se va realiza acest lucru este greu de întrevăzut, în condiţiile prezentate la începutul articolului – imposibilitatea valorificării celor trei rable, pentru ca procedura să se închidă. Si mai greu de întrevăzut este modalitatea prin care Primăria ar putea să încaseze şi despăgubiri de la falimentara Nil Construct, ştiindu-se că aceasta are de plătit bugetului local taxe şi impozite neachitate în ultimii patru ani. Conform cifrelor din evidenţa Primăriei, SC Nil Construct SRL nu şi-a plătit datoriile la bugetul local încă din anul 2011. Cu tot cu majorări şi penalităţi, suma înseamnă în total 550 de milioane de lei vechi, reprezentând impozite pe teren, pe clădiri şi mijloace de transport, plus taxa de ecologizare, la care se adaugă alte 100 de milioane de lei vechi, datorii aferente anului în curs. Dar acestea sunt mizilicuri, în condiţiile în care la bugetul de stat, firma datorează peste 3,5 miliarde de lei vechi, la care se adaugă debite către foşti parteneri de afaceri şi la bănci în sume comparabile, greu de acoperit din vânzarea celor trei hârburi ce nu sunt primite nici măcar la fier vechi.
Chiar dacă SC Nil Construct SRL a intrat în insolvenţă încă din primăvara anului 2013, ulterior intrând în faliment, şi nu mai are angajaţi încă de acum doi ani, afacerile cu cavourile din cimitir, făcute în numele firmei lui Ilie Niţă, par să prospere în continuare. Ce se va întâmpla în zilele următoare cu afacerile mai sus amintite, dacă Ilie Niţă va fi exlus din partid şi automat nu va mai fi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, este o întrebare la care vor trebui să răspundă anchetatorii care au pe rol dosarele ce vizează afacerile prezumtiv ilegale de la Nil Construct. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Gheorghe Șoldan și-a depus candidatura la președinția CJ Suceava, în prezența ministrului Sorin Grindeanu

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan și-a depus luni, aproape de ora 15:00, candidatura la președinția Consiliului …

One comment

  1. Fostii votanti ai PNL credem ca nu este bine ca in acest partid se afiseaza mereu si conduc FOSTII PDL- isti (balani , fluturi s.a.) care au dus de rapa judetul si tara, au taiat salariile, pensiile si locurile de munca !!!!!!
    Avand in vedere nelegiurile savarsite, acesti PDL-isti si reprezentantii lor din conducerile institutiilor publice ar trebui TRECUTI DE URGRENTA ” PE TUSA” !!!!!!!!