Tuesday , April 30 2024

Incepând de vineri, absolvenţii de liceu îşi pot depune dosarul pentru ajutorul de şomaj

somaj

Absolvenţii de învăţământ liceal care nu doresc să susţină examenul de Bacalaureat, îşi pot depune documentaţia necesară obţinerii indemnizaţiei de şomaj. Această indemnizaţie se acordă pentru o perioadă de şase luni, iar cuantumul ei este de 250 de lei. Absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile calendaristice, de la data absolvirii pentru a se înregistra la AJOFM Suceava ca persoane în căutarea unui loc de muncă  

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni, dar pentru a obţine acest sprijin financiar, proaspeţii absolvenţi trebuie să se înregistreze, începând de vineri, 29 mai, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Suceava în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.
Proaspeţii absolvenţi de studii liceale care nu doresc să susţină examenul de bacalaureat îşi pot depune la sediul AJOFM Suceava, începând de vineri, 29 mai, dosarul necesar obţinerii ajutorului de şomaj. Indemnizaţia de şomaj reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, care acum este în valoare de 500 de lei. Mai exact, pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ, care au minim 16 ani, indemnizaţia de şomaj este o sumă fixă lunară de 250 lei, ce se acordă pentru o perioadă de şase luni.
Absolvenţii de învăţământ care nu se înregistrează în termen de două luni de la data absolvirii, nu vor primi indemnizaţia de şomaj, dar vor beneficia de celelalte facilităţi oferite în condiţiile legii, şi anume de informare şi consiliere profesională, de mediere pentru identificarea unui loc de muncă cât şi de formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea şi specializarea.
Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de munca sunt actul de identitate, în original şi copie, adeverinţă din care să rezulte absolvirea formei de invăţământ, în original şi copie, şi adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventualele restricţii medicale. “Această indemnizaţie se acordă la cerere pe o perioadă de şase luni iar data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire”, a declarat inspectorul Anca Capverde, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Suceava. Indemnizaţia se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. “Pe lângă suma de 250 de lei lunar pentru o perioadă de şase luni, absolvenţii vor beneficia şi de mediere pentru identificarea unui loc de muncă dar şi de formare profesională gratuită”, a încheiat Anca Capverde.
In luna iulie a anului trecut, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava s-au înregistrat 17.501 absolvenţi, dintre care 16.297 au provenit din învăţământul liceal şi post-liceal, 364 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional iar 840 de persoane din învăţământul universitar. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …