Tuesday , May 7 2024

Actriţa Rodica Tapalagă a murit

Actriţa Rodica Tapalagă, în vârstă de 71 de ani, a murit în locuinţa sa din Capitală, în urma unei boli care s-a agravat în ultimele două luni şi care i-a afectat plămânii şi rinichii.
Bogdan Popescu a declarat, duminică, faptul că Rodica Tapalagă suferea de colagenoză, boală care s-a agravat în ultimele două luni.
Actriţa a fost spitalizată timp de două săptămâni, dar boala i-a afectat iremediabil plămânii şi rinichii, iar tratamentul nu a mai avut efect, a mai spus Bogdan Popescu.
Trupul actriţei a fost depus la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi – Colţea” din Bucureşti, unde cei care au admirat-o îi vor putea aduce un ultim omagiu.
Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, fiind sora mai mică a actorului Ştefan Tapalagă.
După ce a urmat şcoala primară şi liceul la Dorohoi, Rodica Tapalagă a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, în anul 1959.
A jucat pe scena Teatrului Naţional din Craiova, precum şi in filme, debutând în “Alo! Aţi gresit numărul” (1958), după care au urmat “Între oglinzi paralele” – regia Mircea Veroiu, “Artista, dolarii şi Ardelenii” – regia Mircea Veroiu, “Sistemul nervos” (2004) – regia Mircea Daneliuc.
În teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Notarra şi Teatrul Mic, iar din 1981 a fost actriţă a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti.
Cariera ei a fost recunoscută cu Premiul de interpetare pentru rolul “Liuba Setova” – Concursul Naţional al Tânărului Actor – 1960, Premiul de interpetare feminină pentru rolul “Ortansa” – Concursul Naţional de Artă Dramatică, Premiul Asociaţiei Cineaştilor (ACIN) – pentru rolul “Aglae” din “Tanase Scatiu” (1976), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001).
Actriţa Rodica Tapalagă a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte.

Vezi si

Vremea devine mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult în următoarele două săptămâni

Vremea în următoarea lună va fi mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult …