Tuesday , May 14 2024

Ce risca Assange si ce tari îl pot judeca

Multe ]\ri ar dori s\-l judece pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks,  pentru ceea ce au fost considerate scurgerile de informa]ii ale secolului, dar pân\ acum singura acuza]ie împotriva sa este de viol [i h\r]uire sexual\, care la 18 noiembrie a determinat magistratura suedez\ s\ emita un mandat interna]ional de arest împotriva sa. Cuno Tarfusser, judec\tor italian la Tribunalul Penal Interna]ional (TPI) de la Haga a explicat pentru Corriere della Sera, în edi]ia de mar]i, care ar putea fi baza legal\ pentru urm\rirea penal\ a lui Assange.
“Un prim punct este de a clarifica competen]a statelor. Nu suntem în domeniul dreptului penal interna]ional, care se bazeaz\ pe valori universal împ\rt\[ite. Trebuie stabilit\ ce norm\ penal\ a fost înc\lcat\ [i în ce ]ar\”, a afirmat Tarfusser.
SUA sunt prima parte lezat\. Judec\torul TPI este de p\rere c\ normele de securitate na]ionale au fost înc\lcate privind secretul. Va fi responsabilitatea anchetei din SUA de a continua [i c\uta sinergii investigative cu alte ]\ri afectate. Dar, crede Tarfusser, este complicat într-o ac]iune de hacking atât de ramificat\. Suedezii ar putea s\ sechestreze serverele care con]in indica]ii privind accesul la date [i fluxul de informa]ii. Apoi ar putea ac]iona Canberra, având în vedere c\ Assange este cet\]ean australian.
Solicitat s\ comenteze faptul c\ Assange a ales Suedia ca baz\ operativ\, având în vedere protec]ia extins\ a libert\]ii presei [i de exprimare din aceast\ ]ar\, judec\torul TPI consider\ c\ acest lucru are pu]in de-a face cu problema real\. Cei care încalc\ secretul pe care trebuie s\ îl respecte nu sunt o surs\ protejat\, ci complice la delict.
Întrebat în ce împrejur\ri ar putea ac]iona Italia, Tarfusser a explicat c\ acest lucru va fi posibil dac\ ar rezulta c\ delictul a fost comis în parte în Italia, dac\ în dezv\luirea datelor ar fi fost implica]i cet\]eni italieni sau dac\ s-ar descoperi c\ documente confiden]iale au fost dobândite violând un server de pe teritoriul italian.
Judec\torul TPI a explicat totodat\ punctele slabe care reies din întreaga afacere. Impresia este c\ normele ]in cu greu pasul cu tehnologia. Cu siguran]\ ar trebui s\ fie revizuite timpul [i modalitatea de comunicare diplomatic\. În mediile tehnologie tot mai rafinate este dificil s\-]i imagunezi un nivel de p\strare a secretului inviolabil, astfel c\ Tarfusser nu s-ar mira dac\ se va constata o întoarcere la forme mai tradi]ionale de comunicare.

Vezi si

Belgia: Un șofer de camion român, ucis de un capac de canal aruncat de pe un pod de cinci tineri

Cinci tineri urmează să compară marţi în faţa justiţiei belgiene în cadrul unei anchete pentru …