Libertatea: Cât de mare este riscul de infectare cu coronavirus la plajă, restaurant, hotel, la picnic sau la frizer? Sfaturile experților americani

reportersite
26/05/20 ora:10:46am

Numeroase țări au început să ridice restricțiile impuse pentru controlul epidemiei de COVID-19, dar pericolul infectării rămâne valabil. Prin urmare, mai mulți experți consultați de National Public Radio din SUA (NPR) au evaluat riscul pe care ni-l asumăm atunci când mergem la plajă sau la un banal picnic la iarbă verde.

Aproape orice ieșire din casă implică un risc de infectare, dar acesta variază evident în funcție de activitatea pe care o întreprindem, de prevalența virusului în zona în care ne aflăm, de vârsta și starea noastră de sănătate și de măsurile de protecție pe care le luăm, observă NPR.

Există niște reguli generale valabile pentru orice situație. Cu cât petrecem mai mult timp în apropierea unor oameni infectați, cu atât este mai mare riscul de a ne îmbolnăvi. Cu cât numărul oamenilor cu care interacționăm este mai mare, cu atât este mai mare și riscul pe care ni-l asumăm.

Nu în ultimul rând, spațiile închise sunt întotdeauna mai riscante decât cele deschise. Cât de riscant este totuși să mergem la plajă, la piscină sau la un picnic cu prietenii?

Un picnic alături de o altă familie: risc mic spre mediu

O întâlnire cu prietenii în aer liber nu este foarte riscantă. Dar experții consultați de NPR spun că riscul este diferit, în funcție de persoanele invitate și de comportamentul lor social.

“Dacă te întâlnești cu o altă familie care a respectat distanțarea socială, atunci vorbim despre o activitate cu risc mic”, spune doctorița Judith Guzman-Cottrill, expertă în boli infecțioase la Oregon Health & Science University.

Citeste continuarea pe Libertatea