Tuesday , April 30 2024

Băsescu, despre relaţia cu Republica Moldova: Următorul nostru obiectiv, vrem să ne întregim țara

basescu

După intrarea în NATO şi intrarea în Uniunea Europeană, România are ca proiect fundamental de ţară unirea cu Republica Moldova, a spus preşedintele Traian Băsescu, miercuri seara, la postul public de televiziune. “Vrem să ne întregim ţara”, a spus şeful statului.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci țara noastră va fi pregătită.
“Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez neapărat pe oamenii politici pentru viitor în această direcţie, deşi toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost cu gândul că poate cândva ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus Traian Băsescu, la TVR.
“România a avut un proiect fundamental de ţară, intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental – intrarea în Uniunea Europeană, cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil. Sigur, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinţei românilor din stânga şi din dreapta Nistrului. Ai fi caraghios să iei un Parlament unde ai o majoritate să spui ‘Hai să dăm un vot!’ Şi? Nu se întâmplă nimic dacă românii de pe cele două maluri nu vor. Esenţial acum, şi asta este forţa noastră regională, să spunem, şi de convingere, este să fim avocaţii Republicii Moldova pentru drumul către UE. Vilnius nu înseamnă la orizont Uniunea Europeană, înseamnă un început de drum. De la parafarea acordului de asociere şi a acordului de liber schimb pe care o va face Republica Moldova poimâine, la Vilnius, şi până la o eventuală integrare sunt cel puţin 10 ani. În aceşti 10 ani trebuie să fim pregătiţi. S-ar putea să fie un moment în care şi românii din Republica Moldova să vrea acest lucru”, a completat Băsescu.
Întrebat dacă asumarea proiectului prezintă riscuri, şeful statului a răspuns: “Când discutăm de riscuri, problema este cât de oportun este să spui aşa ceva la un moment dat. Eu cred că acum este oportun să o spunem că avem acest obiectiv dacă vor vrea moldovenii. Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune “DA” fără să ezite. Păi cine-mi poate împiedica un interes naţional, în orice organizaţie aş fi…”
Întrebat, apoi, dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a spus: “Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. (…) Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva… Credeţi că domnul Corlăţean nu ar fi pentru unirea celor două state româneşti?”.

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …