Sunday , May 5 2024

Trendul scăderii preţului apartamentelor din Suceava pare să se fi oprit

O uşoară scădere a continuat să se înregistreze spre finele anului trecut, dar în primele luni ale acestui an au fost mai mulţi proprietari care au ţinut la preţ sau care au preferat să îl ridice un pic u situaţia este însă departe de a se fi stabilizat pentru că în primele luni ale anului este prea devreme de a se trage o concluzie, iar unul din motivele pentru care au fost vânzări de locuinţe ar fi incertitudinea ce planează asupra proiectului „Prima casă” pe care Guvernul vrea să îl schimbe cu „Noua casă”

Trendul scăderii preţului la apartamentele din municipiul Suceava dă semne tot mai mari în ultimele luni că s-ar fi oprit. Tot mai multe agenţii imobiliare din oraş au spus că proprietarii de locuinţe încep să ţină de preţ tot mai mult, negocierile nu se mai fac decât foarte rar pe sume de peste o mie de euro, uneori chiar mai mult mai puţin. Nu este încă o situaţie clară pentru că sunt în continuare cetăţeni care par a fi dispuşi să lase din preţ sau care, văzând că în urmă cu două sau trei luni au cerut o sumă cu care nimeni nu s-a „învoit”, s-au hotărât să diminueze din start preţul pe care îl cer.
Pe de o parte, tendinţa de apreciere a preţului apartamentelor sau de a nu mai lăsa din preţ este cel mai bine estimată în zone precum Obcine şi Centru. ~nsă o situaţie aparte pare să se concretizeze pe zona cartierului Burdujeni, decalajele nemaifiind atât de mari de ani buni.
Spre exemplu, un apartament cu două camere în cartierul Burdujeni, după cum au confirmat agenţii imobiliare ca ProActiv, OVI sau ImoStar poate să treacă de 30 de mii de euro. De regulă, preţul este pentru apartamentele decomandate, cum sunt cele mai multe apartamente construite în cartierul respectiv. Situarea blocului într-o zonă mai bună a cartierului – aproape de strada principală, de piaţă sau în vecinătate de staţiile Orizont şi Moldova – sau dacă apartamentul este la un etaj intermediar şi are îmbunătăţiri, preţurile cerute trec şi de 32 de mii de euro, fiind chiar şi oferte pentru 35 de mii de euro, ceva mai greu vandabile însă. Preţurile nu au scăzut, procentual, foarte mult faţă de 2008 când aceleaşi apartamente se tranzacţionau cu 40 de mii de euro, poate şi 45, dar destul de greu. De menţionat că sunt şi situaţii în care apartamente cu două camere mai slab poziţionate sau mai prost întreţinute se vând, în Burdujeni, cu 28 de mii de euro.
Spre deosebire de Obcine sau Centru unde preţul apartamentelor decomandate (destul de rare în zona centrală) este între 30 şi 35 de mii de euro, în funcţie de cât de bine este întreţinut putând fi chiar şi un pic peste. Oferte de acest fel ar putea fi la mai toate agenţiile imobiliare din Suceava, inclusiv la cele menţionate mai sus. Spre exemplu, în centrul Sucevei apartamente decomandate cu două camere au fost în luna februarie la oferte pornind de la 31 şi până la 34 de mii de euro, dar dacă erau cumpărătorii mai pretenţioşi şi căutau locuinţe întreţinute mai bine, atunci preţurile puteau urca până la 36 sau 37 de mii de euro, rareori 40 de mii. ~n 2008, însă, achiziţionarea cu 40 de mii de euro era mai mult un vis frumos, toate preţurile mergând spre 50 de mii sau chiar peste acest preţ. Acest lucru era valabil şi pe cartierul Obcine, unde la un moment dat preţurile depăşiseră pe cele din centrul Sucevei, pe motiv că erau apartamente mai spaţioase în blocuri care erau relativ mai noi faţă de cele din alte cartiere ale oraşului. La ora actuală, preţul la cele mai multe apartamente cu două camere, decomandate şi la etaj intermediar este de la 33 de mii de euro în sus. ~n funcţie de suprafaţă şi de cât este de bine întreţinut, precum şi distanţa faţă de staţiile auto şi strada principală, preţul poate să crească sau nu.
De menţionat că preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Suceava a ajuns în al doilea semestru din 2012 la o medie de circa 720 de euro pe metrul pătrat, în uşoară scădere de doar 1,5% faţă aceeaşi perioadă a anului anterior, şi cu aproximativ 32% mai mic decât în perioada de început a crizei – relevă datele companiei de consultanţă imobiliară DARIAN.
Unul din motivele pentru care preţul apartamentelor dă semne că îşi stopează trendul descendent a fost acela că au apărut mai mulţi cumpărători sau potenţiali clienţi. O bună parte din aceştia voiau să cumpere prin credit bancar locuinţe, cel mai probabil pentru că Guvernul lansase ideea modificării programului naţional „Prima Casă” în sensul înlocuirii sale cu „Noua Casă”. Deoarece cele mai multe locuinţe scoase la vânzare sunt în blocuri vechi, făcute de regulă până la începutul anilor 90, iar preţurile sunt mai accesibile, mulţi suceveni s-au grăbit să cumpere şi să facă credite prin Prima Casă. „~n primele luni ale anului am avut activitate. Lumea s-a mişcat, s-au îngrămădit mai mult pe apartamente care puteau fi luate prin Prima Casă”, a declarat Gabriel Naie, de la agenţia imobiliară ProActiv. Pe de altă parte, faptul că în primele luni ale anului au fost ceva mai multe persoane interesate să cumpere locuinţe decât în perioadele similare din anii trecuţi, nu înseamnă că trendul va rămâne acelaşi. ~n funcţie de cât de mulţi suceveni vin din afară şi cu ce sume de bani se întorc, piaţa imobiliară poate urca sau stagna ori chiar coborî uşor. La fel rămâne valabil şi dacă Guvernul îşi menţine sau nu intenţia de a transforma „Prima Casă” în „Noua Casă” pentru că în acest caz segmentul clienţilor pe credite imobiliare se modifică şi, prin urmare preţurile. „Cum programul <Prima Casă> care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect <Noua Casă>, s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN. Cât priveşte apartamentele noi, acestea au avut o uşoară reducere de preţ, ajungând în Semestrul 2 din 2012 la 734 eur/mp, în scădere cu aproximativ 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, şi cu aproximativ 31% mai mic decât în perioada de început a crizei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ion Lungu, mesaj adresat sucevenilor cu ocazia sfintelor sărbători de Paști

Într-un scurt mesaj video, primarul Ion Lungu le transmite sucevenilor, cu ocazia Învierii Domnului, cele …

No comments

  1. op crester artificiala nu cred ca la mai mult din 10 la suta din cei care au platit mai mult anul asta pe un apartament la merge mai bine o crestere pe fondul cererii crescute(se va trece la noua casa luati apartamente) si lipsa unei oferte nu uitati ca statul trebuie sa cumpere valuta sa plateasca imprumuturile sunt multe de zis dar si mai multe de facut din ce se observa din trend cumparam acum sau mai stam trecem la noua casa sau nu trecem scad opreturile sau nu scad preturile