Saturday , May 4 2024

Aproape o treime dintre angajaţii suceveni sunt bugetari

Peste 25.000 de cadre didactice, medicale, lucrători în administraţia publică etc., sunt doar beneficari ai impozitelor şi taxelor plătite din economia directă u în domeniile economice au ajuns să lucreze, la noi în judeţ, mai puţin de 70.000 de angajaţi cu contract de muncă u în cinci ani, numărul acestora a scăzut cu 20.000 t

~n ziarul de ieri am prezentat o situaţie care trebuie să dea de gândit diriguitorilor judeţului Suceava, vizând faptul că din toată populaţia judeţului, care, chiar şi după ultimul recesământ, a rămas totuşi în zona cifrei de 615.000 de locuitori, doar 15% sunt înregistraţi ca având contracte de muncă, puţin peste 90.000. Mult mai mulţi sunt pensionarii, beneficiari ai diferitelor forme de plată, care au atins 200.000, adică 33% din totalul populaţiei Sucevei.
O statistică realizată mai în profunzime, relevă o situaţie şi mai dramatică. Făcându-se o analiză în ceea ce priveşte sustenabilitatea, din punct de vedere economic, a judeţului nostru, reiese din aceasta că din cei aproximativ 90.000 de angajaţi cu carte de muncă în judeţul Suceava, 25.500 sunt bugetari. Adică peste 28%. La o evaluare firească, se poate reface un calcul din care să reiasă că mai puţin de 70.000 de suceveni produc cu adevărat bani, care să contribuie efectiv la constituirea bugetului naţional, de unde se aşteaptă plăţi atât pentru pensii, alte forme de ajutor social dar şi pentru plata salariilor bugetarilor. Este drept, sunt domenii importante, precum învăţământul, asistenţa socială, cultura, unde veniturile celor care lucrează la stat au fost diminuate în anii trecuţi, făcându-se apoi eforturi pentru reaşezarea lor. Se ştie că, în judeţul Suceava, doar în sistemul de învăţământ preuniversitar lucrează 11.000 de oameni – 8.000 de cadre didactice, restul personal auxiliar şi mediu. ~n sistemul sanitar îşi desfăşoară activitatea alţi aproape 5.000 de suceveni. Structurile administrative – primării, Consiliul Judeţean cu unităţile subordonate, celelalte structuri descentralizate ale statului adună alte câteva mii de angajaţi. O bună parte dintre aceştia primesc salarii foarte apropiate de minimul pe economie, alţii însă merg acasă cu venituri consistente.
La sfârşitul anului trecut, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, arăta că un număr de aproximativ 25.500 de bugetari din judeţul Suceava au salarii mai mari începând cu data de 1 decembrie 2012, conform Ordonanţei de Urgenţă nr.19 din 16 mai 2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale.
Având în considerare faptul că salariile şi alte drepturi de care beneficiază angajaţii din sectorul bugetar au fost diminuate în anul 2010 cu 25%, iar în anul 2011 s-a aprobat recuperarea parţială, guvernul Ponta a decis ca salariaţii din sectorul bugetar să recupereze aceste diminuări în două tranşe. „Efortul bugetar pentru reîntregirea salariilor celor peste 25.000 de bugetari din judeţul nostru cu cea de-a doua tranşă, va fi de aproximativ 3,5 milioane de lei lunar. Astfel, începând cu 1 decembrie 2012 se dublează suma lunară necesară recuperărilor reducerilor salariale pentru salariaţii suceveni din sistemul de stat“, a declarat la vremea respectivă Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava.
Cu 20.000 de angajţi mai puţini în Suceava, în decurs de cinci ani
O statistică realizată pe baza datelor din recensământul populaţiei şi locuinţelor efectuat la sfârşitul anului 2011 şi care nu a fost publicat decât la nivel de estimare, relevă faptul că în judeţul Suceava dintr-un număr total de 614.000 de persoane – populaţie stabilă, doar 15% sunt înregistraţi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, fiind angajaţi cu carte de muncă. Este vorba despre puţin peste 90.000 de oameni plătitori de taxe şi impozite la bugetul statului, în calitate de salariaţi, şi aceştia fiind în bună parte angajaţi bugetari. Aceasta în condiţiile în care 33%, circa 200.000 de persoane, se află în evidenţele structurilor de stat ca şi beneficiari ai diferitelor forme de sprijin, de la bine meritata pensie (în judeţul Suceava 1,5 pensionari sunt susţinuţi de un angajat), până la cei care trăiesc din diferite ajutoare, venite în special pe canalul asistenţei sociale. Un alt procent vizează sucevenii apţi de muncă ce au decis să-şi construiască un destin mai bun plecând la muncă în străinătate. Conform aceloraşi calcule aceştia ar reprezenta cam 30% din populaţia activă a judeţului nostru.
~n urmă cu cinci ani, datele oficiale furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava relevau faptul că în judeţul nostru erau în jur de 110.000 angajaţi cu contracte de muncă. La sfârşitul anului 2010, numărul acestora a scăzut, pentru prima dată, sub 100.000. De atunci, scăderea a fost constantă, de la un an la altul. Pentru acest an perspectivele sunt pe aceeaşi direcţie, fiindcă nu se întrevăd angajări de anvergură în sectorul economic, iar în sectorul bugetar tendinţa este de a se conserva numărul de angajaţi deja existent. Cu alte cuvinte, singurul lucru la care ne putem aştepta este o reducere în continuare a numărului de contribuabili activi, o menţinere a celor care lucrează “la stat” şi o diminuare şi mai pregnantă a contribuţiilor la bugetul naţional, desigur, dacă nu vor fi puse în practică, în perioada imediat următoare, a unor programe realiste de relansare a economiei naţionale şi, desigur, a celei locale. (Neculai RO{CA)
 

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …

No comments

  1. Prea mult personal auxiliar care nu-si justifica activitatea.Bibliotecari,pedagogi cand niciun elev nu merge la biblioteca si in internate nu mai stau elevi .

  2. In loc de fabrici si uzine, faceti malluri si alte locuri de distractie pentru voi burghezimea inculta! Toti acesti oameni care ii ponegriti aici si nu va pasa de ei, ar veni, cu drag, la munaca cinstita si platita decent!
    Va faceti ca nu intelegeti ce se intimpla!? Nesimtitilor!

  3. Inteleg, dar nu inteleg de ce intra si pensionarul cel mai bun:bunicutul meu in chestia asta de socoteli murdare! Sa va fie rusine ca-mi bagati si bunicutul, ca este al meu si a muncit de dimineata pina-n noapte si i-ati dat o penie de 1350lei, lei devalorizati!
    Mama voastra de nesimtiti!

  4. la ce bun un aparat bugetar asa de stufos?? cand atatea firme sau inchis,ce rost mai au atatea organe de control parazitare?? atatia paraziti inutili de la gfr,fisc,garda de mediu,opc,politia sanitar-veterinara,politii,nenumarate politii,jandarmi,politia locala si multe altele!!!! la ce bun,dragi romani?? taiat in carne vie si disponibilizari masive la bugetari!! daca vreti sa se invarta roata in economie!! daca nu…o sa murim de foame!! shalom!!!