Friday , April 26 2024

Constantin Tăpîrjan, părintele luptelor greco-romane din Suceava, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 68 de ani

Lupte - Tapirjan [800x600]

O adevărată legendă a sportului local dar şi naţional, profesorul Tăpârjan a instruit timp de aproape 40 de ani luptători ce au adus faimă judeţului Suceava. Sportivii pregătiţi de Constantin Tăpîrjan au câştigat în total aproximativ 500 de medalii, printre care şi două olimpice u în luna iunie a acestui an, a fost numit cetăţean de onoare al Sucevei. Constantin Tăpîrjan a refuzat mai multe oferte de antrena în străinătate, spunând: “Din Suceava plec doar în altă lume” 

Sportul sucevean este acum, în prag de Sărbători, mai trist şi mai sărac. Maestrul emerit Constantin Tăpîrjan, părintele luptelor greco-romane din Suceava, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 68 de ani. O adevărată legendă a sportului local dar şi naţional, profesorul Tăpârjan a instruit timp de aproape 40 de ani luptători ce au adus faimă judeţului Suceava. Si-a început cariera la Galaţi, în anul 1964, pentru ca, un an mai târziu să vină la Rădăuţi la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi”. După terminarea stagiului militar şi a cursurilor Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi, Constantin Tăpîrjan a revenit la Suceava, unde şi-a legat cea mai mare parte a carierei sale de antrenor şi profesor de Liceul Industrial Nr. 4 “Samuil Isopescu”.
La scurt timp după ce a început să predea luptele în nordul Moldovei, a obţinut prima mare performanţă: locul 2 cu echipa CSM Suceava la Campionatul Naţional de seniori. „Am bătut Steaua, dar ne-a învins Dinamo. Nici nu puteam să ne comparăm cu baza materială pe care o aveau cei din Capitală. Chiar în primul an de activitate, în sala de sport a liceului, am adunat repede câţiva elevi şi am înfiinţat o secţie. Nu puteam să particip decât la juniori, pentru că seniori nu existau”, spunea profesorul Tâpîrjan într-un interviu acordat în anul 2011.
Sportivii pregătiţi de Constantin Tăpîrjan au câştigat în total circa 500 de medalii, din care peste 30 de aur la naţionalele de seniori. Antrenor la CSM Suceava, chiar director în perioada 2001-2005, profesorul Constantin Tăpîrjan a cochetat şi cu lotul naţional de juniori, pe care l-a condus în mai multe rânduri. „În cariera mea, prin mâinile mele au trecut aproximativ 1.000 de luptători. Iar medalii… cine le mai ştie numărul!?“, mai spunea Constantin Tăpîrjan.
Işi leagă numele de singura medalie olimpică obţinută vreodată de CSM Suceava
Sportivii pregătiţi de el au obţinut rezultate importante şi pe plan extern. Ilie Matei, Ioan Grigoraş şi Ioan Irimiciuc au participat la Jocurile Olimpice, iar primul a câştigat argintul la Los Angeles, în 1984. Aceasta a rămas, de altfel, singura medalie olimpică obţinută vreodată de clubul CSM Suceava. Nu în ultimul rând, Constantin Tăpârjan se poate mândri cu formarea unei noi generaţii de antrenori, în care se regăsesc Ilie Matei, Lazăr Tipa sau Valerică Gherasim.
Valerică Gherasim: “Este o pierdere pentru noi toţi”
Ultimului îi vine cu greu să vorbească la trecut despre cel care a fost Constantin Tăpîrjan. “Este părintele luptelor greco-romane din Suceava. Era un tip serios. La antrenamentele lui nu era loc de glume sau de poante. A fost un model de antrenor. Este o pierdere pentru noi toţi” a declarat antrenorul sucevean Valerică Gherasim.
A fost numit cetăţean de onoare al Sucevei în 2014
In luna iunie a acestui an, Constantin Tăpîrjan a fost numit cetăţean de onoare al Sucevei. “Este o greşeală pe care a trebuit să o îndreptăm, domnul Tăpîrjan trebuia făcut de mult timp cetăţean de onoare al Sucevei. Este un om care are performanţe sportive deosebite, un simbol pentru ce înseamna luptele greco-romane în municipiul Suceava”, spunea atunci primarul Sucevei, Ion Lungu.
In urmă cu o lună, profesorul Constantin Tăpîrjan a fost prezent în sala LPS din Suceava la finala Campionatului Naţional de lupte pe echipe. A stat în tribună. Pe banca tehnică erau doi dintre discipolii săi, Valerică Gherasim şi Andrei Bolohan. Nu l-au dezamăgit. Luptătorii suceveni au părăsit salteaua cu medaliile de aur la gât. In decursul timpului, profesorul Constantin Tăpîrjan a avut oferte de a antrena la alte cluburi, chiar în străinătate. Le-a refuzat pe toate, spunând de fiecare dată, cităm: “Din Suceava plec doar în altă lume”. (Dănuţ CHIDOVET)

Vezi si

AJF Suceava a stabilit programul semifinalelelor din faza județeană a Cupei României

AJF Suceava a stabilit programul meciurilor din semifinalele fazei județene a Cupei României. Astfel, finalista …