Friday , April 26 2024

ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAŢIEI

Organizația pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite a declarat, în 1979, 16 octombrie ca zi mondială de luptă împotriva foametei şi sărăciei. Astfel, la acesta dată se organizează pe mapamond evenimente de solidaritate împotriva foametei, precum şi pentru a atrage atenția asupra unei alimentații sănătoase. În România există Legea nr. 47/2016 privind instituirea zilei de 16 octombrie – Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare în care se stipulează culoarea galbenă drept culoare specifică a zilei.

Omul, ca organism viu, are nevoie de energie pentru a supraviețui, în cel mai realist  şi concret mod.  Dar, ca ființa superioară pe scara filogenetică, el nu are posibilitatea de a utiliza, prin incorporare directă, energia radiantă, oferită ancestral de soare. Omul depinde integral din punct de vedere energetic de mediul exterior, recte de alimentele care conțin şi concentrează energie în trofinele cunoscute. Deci, alimentele,  prin metabolizare, rămân principala sursă energetică a vieții. Alimentându-ne, trăim! Este un adevăr indubitabil. Dar, putem să ne alimentăm în așa fel încât să trăim bine şi cât mai mult, sănătoși. De aceea depinde de noi şi de informațiile pe care le deținem să alegem variantele optime ale “hranei noastre cea de toate zilele”! Deci, alimentația sănătoasă este cea adaptată şi echilibrată energetic şi nutrițional, recunoscând variații individuale plurifactorial determinate.

Alimentația adaptată şi echilibrată presupune acoperirea nevoilor energetice concomitent cu a celor nutriționale pentru menținerea propriilor structuri, repararea uzurilor, întreținerea proceselor fiziologice, a creşterii şi dezvoltării. Aceasta presupune includerea tuturor nutrienţilor (macro şi micronutrienţi) în limite considerate normale pentru fiecare, dar şi respectarea unor anumite proporții între ei. Prezenţa sau absenţa unui nutriment esențial poate să afecteze disponibilitatea, absorbția, metabolismul sau nevoile organismului pentru alte nutrimente. Recunoașterea interrelațiilor dintre nutrienţi constituie suportul științific pentru aplicarea principiului varietății alimentației realizat prin diete cât mai complete.

Recomandările experţilor referitoare la aportul nutrienţilor esenţiali au în vedere nevoile nutriționale zilnice, întâlnite practic la întreaga populație sănătoasă. Ţinând cont de marea variație individuala a nevoilor nutriționale, precum şi imposibilitatea curentă de punere a ei în evidenţă, recomandările nutriționale sunt stabilite la nivele mai mari decât nevoile celor mai mulți indivizi, tocmai pentru a fi siguri că necesarul în fiecare este acoperit. Aportul unui nutriet sub limita recomandărilor nu înseamnă neapărat că este inadecvat, dar riscul ca el să devină insuficient creşte cu cât aportul scade mai mult sub recomandări.

Ziua Mondială a Alimentației este o mișcare importantă, prin care se atrage atenția şi asupra efectelor negative ale malnutriției. Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite aproape 165 de milioane de copii suferă de malnutriție, ceea ce înseamnă că nu își vor atinge niciodată întregul potențial fizic și cognitiv. Cam două miliarde de oameni din întreaga lume au un deficit de vitamine și de minerale, esențiale pentru buna dezvoltare a organismului. Ziua Mondială a Alimentației încurajează populația lumii să ia atitudine împotriva foametei și a malnutriției. Este dificil pentru populația săracă să își asigure o alimentație sănătoasă, care să furnizeze toate substanțele nutritive necesare, vitaminele și aportul caloric optim, de aceea adoptarea unor măsuri care să contribuie la schimbarea acestei situații este de dorit

Semnificaţiile Zilei Mondiale a Alimentaţie sunt multiple, ele fiind revalorificate şi îmbogățite o dată cu fiecare sărbătorire şi aducere a evenimentului în actualitate. Calitatea alimentaţiei zilnice reprezintă unul dintre importantele principii de respectat alături de toate celelalte care concură la trăirea unei vieţi frumoase şi sănătoase pentru fiecare dintre noi. Un alt factor deosebit de important si determinant care influențează evoluția populației este asigurarea calităţii şi protecției mediului în care populația trăieşte. Marcarea acestei zile reprezintă şi un binevenit semnal, un îndemn pentru fiecare dintre noi pentru a acţiona unitar şi a ne implica în protecţia mediului înconjurător, în salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare. MESAJE CHEIE ALE CAMPANIEI în anul 2018: Lupta contra risipei alimentare este o urgenţă mondială. Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta. Donați alimentele pe care nu le consumaţi.

Dr. Claudiu Cobuz

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar , Doctor în ştiinţe medicale, Email: [email protected]

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …