Saturday , April 27 2024

Ponta preferă un Băsescu permanent, decât un Geoană interimar

Eventuala suspendare a preşedintelui Traian Băsescu provoacă dureri de cap în PSD. Social-democraţii îşi văd aruncată în aer legitimitatea declanşării acţiunii de suspendare tocmai de un fost coleg de partid, Ion Predescu, judecătorul de la Curtea Constituţională care a înclinat balanţa spre decizia de constituţionalitate în privinţa Legii pensiilor. Surse social-democrate susţin că Victor Ponta nu ar fi însă prea mâhnit. Motivul – Ponta nu vrea ca Mircea Geoană să ajungă preşedinte interimar.
O eventuală scoatare din drepturi a lui Traian Băsescu ar însemna un interimat al preşedintelui Senatului Mircea Geoană în fruntea statului, urmată de asumarea candidaturii prezidenţiale, scenariu pentru care Ponta nu este pregătit.
Social-democraţii vor continua totuşi în această toamnă acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, mai mult din inerţie şi din oarecare considerente de imagine. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că social-democraţii respectă decizia Curţii Constituţionale, dar că îi vor cere din nou preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea pensiilor, adoptată prin “fraudă”, în caz contrar declanşând suspendarea acestuia.
“Dacă preşedinte ţării îşi va pune semnătura pe o lege adoptată în mod fraudulos, poziţia PSD este anunţată şi decisă. Vom folosi instrumentul politic şi constituţional pe care îl avem la dispoziţie, declanşarea procedurii de suspendare. Îmi exprim speranţa şi nu îmi doresc o criză politică în acest moment peste criza economică şi socială, dar un gest evident dovedit în opinia publică, de fraudă la votarea unei legi atât de importante, nu poate să rămână nesancţionat”, a afirmat Ponta.
Întrebat dacă PSD nu va mai declanşa procedura de suspendare dacă Băsescu solicită reexaminarea acesteia, Ponta a răspuns: “Nu. Dacă preşedintele refuză să o promulge în această formă şi o trimite în Parlament, iar în Parlament o discutăm şi o votăm corect. Acceptăm ideea că cei de la putere au majoritatea necesară, refacem însă un drum normal şi corect şi arătăm că o lege adoptată fraudulos nu poate intra în vigoare”.
Surse social-democrate au precizat, pentru Impactnews, că Ponta nu are nici un interes ca jocul suspendării să se soldeze cu un succes, parafat printr-un referendum naţional. „Ponta nu este pregătit pentru o candidatură prezidenţială în acest an sau în 2011. Ar fi învins la scor de Antonescu, situaţie de evitat. Şi apoi chiar credeţi că îl va lăsa pe Geoană să ocupe interimar această funcţie? “ ne-au declarat sursele citate.
În cazul suspendării preşedintelui, numărul doi în stat, preşedintele Senatului, în acest caz Mircea Geoană, ar prelua interimar atribuţiile prezidenţale până la finalizarea alegerilor dedicate acestei funcţii. Numai că Ponta a făcut tot posibilul pentru a-l marginaliza şi umili pe fostul său şef pe linie de partid, impunându-i tot felul de interdicţii, ultima de acest fel privind afişarea sa la evenimente oficiale, alături de şeful statului şi/sau premierul Emil Boc. Mai mult chiar, unele cercuri din partid vorbesc despre un plan al lui Ponta de debarcare al lui Geoană din fruntea Senatului şi negocierea aceste poziţii pentru socrul săpu, Ilie Sârbu.
Social-democraţii au însă probleme mult mai stringente în momentul de faţă, decât calculele lui Ponta pentru consolidarea propriei poziţii. Defecţiunea fostului senator PSD, Ion Predescu, actual judecător al Curţii Constituţionale, în şedinţa de miercuri în care s-au dezbătut contestaţiile PSD şi PNL pe legea sistemului unitar de pensii, a contribuit decisiv tocmai la parafarea constituţionalităţii acestui act normativ, cu posibile consecinţe negative pentru imaginea social-democraţilor.
Potrivit surselor citate, gestul lui Predescu ar putea să spulbere orice încercare de raliere a parlamentarlor liberali la iniţiativa PSD de suspendare a şefului statului. De altfel, liderul PNL, Crin Antonescu a sugerat că este mai interesat de succesul unei noi moţiuni de cenzură, de crearea unei noi majorităţi parlamentare şi de instalarea unui alt guvern, implicit, de modificarea ulterioară a legii pensiilor, decât de sancţionarea lui Băsescu pentru promulgarea unei legi avizate favorabil de CC.
Deşi s-a arătat „consternat” de deciza Curţii în privinţa Legii pensiilor, Antonescu s-a limitat să ceară preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge actul normativ adoptat prin „furt”, considerat de altfel drept “inechitabil” şi “injust”.
“Nu vreau să comentez mai mult despre o instanţă, Curtea Constituţională, care în acest domeniu are suveranitate şi e supremă, numai că nu are rost să fiu ipocrit şi să spun că nu am niciun gând legat de componenţa politică a acestei Curţi şi să nu-mi aduc aminte noaptea în care, printr-o greşeală inclusiv la nivelul grupului PSD în Opoziţie, a fost desemnat judecătorul decisiv al lui Traian Băsescu”, a mai comentat Antonescu trimiţând o săgeată spre colegii pesedşti din opoziţie. (IMPACTNEWS)

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …