Friday , April 26 2024

Astazi, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Tradiţii, obiceiuri si o mare dilema: spunem sau nu "La multi ani"?

Creştinii prăznuiesc astazi, 15 august,  Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an.  De această zi, hotarul dintre vară şi iarnă, sunt legate multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii care pot fi întâlnite şi astăzi în diverse zone ale ţării.

adormirea-maicii-domnului

Gradul înalt de cinstire acordată Maicii Domnului în cultul ortodox se vede şi din numărul mare al sărbătorilor închinate prăznuirii ei. Pe când sfinţii ceilalţi sunt, de regulă, pomeniţi o singură dată pe an, şi anume în ziua adormirii lor,  Sfânta Fecioară Maria este prăznuită, în chip special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care cinstesc nu numai adormirea sau trecerea ei la cele veşnice, ci şi naşterea, dar şi  unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta.
Sfânta Maria, simţindu-şi apropierea sfârşitului vieţii pământeşti, s-a aşezat în casa ei din Grădina Ghetsimani, pe un pat, aşteptând mutarea către Împărăţia Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Sfinţii Apostoli, care erau împrăştiaţi în toate părţile lumii cunoscute în vremea aceea pentru a propovădui Evanghelia Mântuitorului Hristos, au fost aduşi în chip minunat pe nori, la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt. Dintre Sfinţii Apostoli lipsea însă Toma, care a ajuns la Ierusalim după trei zile, adică tocmai după înmormântarea Sfintei. Acesta s-a rugat stăruitor să-i fie deschis şi lui mormântul, pentru a o vedea încă o dată pe Maica lui Hristos. Fiindu-le milă de el, Sfinţii Apostoli au deschis mormântul Maicii Sfinte, însă au văzut că, prin minune, mormântul era gol. Au cunoscut astfel că Maica Domnului se înălţase la ceruri.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deşi mărturii despre existenţa ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de atunci o foarte mare dezvoltare.
Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalim, Oraşul Sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.
Se pare că generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv şi data sărbătoririi ei la 15 august.
Maica Domnului este mijlocitoarea noastră, blândeţea însăşi, pururea rugătoare, apărătoarea celor mâhniţi, singuri, a celor pe care nu are cine să-i iubească, să-i miluiască şi să le surâdă. Maica Domnului se află permanent în apropierea celor năpăstuiţi, lângă mamele şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, lângă cei neputincioşi. Maica Domnului este ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii. De aceea, pentru noi, creştinii, Maica Domnului este ca o mamă mereu pregătită să se roage, să iubească, să ierte şi să ne mijlocească rugăciunile către Dumnezeu.
Spunem sau nu astazi „La mulţi ani!“ celor cu numele Maria sau Marin? Moldovenii zic „Nu“, muntenii zic „Da”. Cine are dreptate?  

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia, aproximativ 1.8 milioane sunt femei şi aproximativ 400.000 sunt bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează azi onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela, iar peste 30.000 Mioara. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini. De aceea, dilema dacă se urează sau nu „la mulţi ani“ de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una foarte extinsă, scrie Ziarul de Iasi. Iar pentru a afla răspunsul trebuie să privim spre primele veacuri creştine. Având în vedere că sărbătoarea se numeşte „Adormirea Maicii Domnului“, mulţi dintre noi avem reţineri atunci când trebuie să le urmăm apropiaţilor şi cunoscuţilor „La mulţi ani!“. Apare întrebarea: „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria?“. Iar în Moldova, spre deosebire de alte zone, chiar nu se spune. Puţini dintre noi ştiu însă că, în general, sfinţii creştini sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, sau, telogic vorbind, putem da exemplul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2. „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.

Sfinţii din calendar se serbează de ziua morţii
Astfel, în calendarul Bisericii creştine se serbează ziua morţii sfinţilor, adică data „trecerii lor spre cele cereşti“, socotită ca ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă, iar în cazul lor se serbează atât „zămislirea, pe 23 septembrie şi 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie şi 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, ca Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Mergând pe acest raţionament, atunci de Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „La mulţi ani“ de ziua numelui, sau de ziua trecerii în viaţa de apoi a sfinţilor cărora le poartă numele, atunci şi Mariilor şi Marinilor li se poate ura „La mulţi ani“ de această sărbătoare. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă, prin învăţăturile ei, afirmă că această practică nu este una creştinească. Prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt. Prin urmare, atât cei care urează „La mulţi ani“ pe 15 august, cât şi cei care fac acest lucru pe 8 septembrie, greşesc. Preotul Eugen Tănăsescu explică asta: „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivita este «Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!, La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor! şi La mulţi şi binecuvântaţi ani!». Facem o greşeală enormă că dăm sfântul la o parte şi ne serbăm noi, aşezându-ne în locul lui“, menţionează preotul.
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.
În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.
Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un  “ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.
În data de 15 îşi schimbă bărbaţii pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de către ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.
Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii toamna va fi lungă şi călduroasă.
De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului.  O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.
În această zi, multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …