Saturday , May 4 2024

VOTATI! ALEGETI CU CAP! Peste 585.000 de suceveni sunt așteptați duminică la urne

Secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 – 21.00. In tot județul sunt deschise 555 de secții de votare. S-au tipărit câte 633.000 de buletine de vot din fiecare categorie (primar, consiliul local, consiliul județean) și s-a pregătit un număr de 2.775 de ștampile cu mențiunea “Votat”. Atenție! Puteți vota numai la secția de votare la care sunteți arondat. Pentru prima dată în România, la alegerile locale de duminică va fi folosit un sistem informatic care va depista in cateva secunde  dacă ați mai votat și în altă parte, dacă aveți drepturi electorale și dacă sunteți în secția de votare de domiciliu 

 alegeriprimari


Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat vineri că pentru scrutinul electoral din 5 iunie s-au organizat în județ 555 secții de votare, unde sunt așteptați să-și exprime opțiunile de vot 585.583 de alegători. Potrivit lui Harasim, din totalul alegătorilor un număr de 528.375 au carte de identitate.
Totodată, prefectul a precizat că pentru procesul electoral ce se va desfășura duminică s-au tipărit câte 633.000 de buletine de vot din fiecare categorie și s-a pregătit un număr de 2.775 de ștampile cu mențiunea “Votat”.
Un număr de 17 formațiuni politice au depus liste de candidați pentru alegerile locale de duminică, dintre care doar patru complete pentru Consiliul Județean, respectiv PSD, PNL, ALDE și PMP.
Prefectul de Suceava a subliniat că procesul de organizare a alegerilor locale ce se vor desfășura duminică în toate cele 114 localități din județ este în grafic și nu s-au înregistrat probleme deosebite.
18 milioane de români așteptați la vot
Peste 18 milioane de români sunt așteptați mâine, 5 iunie, să își aleagă primarii, consilierii locali și pe cei județeni. Alegerile locale din acest an se desfășoară într-un singur tur de scrutin, ceea ce înseamnă că, după numărarea voturilor, candidatul cel mai bine plasat în cursa pentru primărie va obține mandatul pentru următorii patru ani. De asemenea, președintele Consiliului Județean nu va mai fi ales direct, ci din rândul consilierilor județeani ai partidului care obține cele mai multe voturi în județul respectiv.
Pentru prima dată în România, la alegerile locale de duminică va fi folosit un sistem informatic care va depista în mai puțin de o secundă dacă ați mai votat și în altă parte, dacă aveți drepturi electorale și dacă sunteți în secția de votare de domiciliu. Programul a fost realizat de specialiștii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), împreună cu AEP și Institutul Național de Statistică (INS)
Concret, în fiecare secție electorală va exista o persoană care va folosi o tabletă electronică în care există lista completă a celor care au dreptul să voteze în secția respectivă. Cetățeanul îi dă cartea de identitate pe care operatorul o scanează într-un dispozitiv care citește Codul Numeric Personal (CNP-ul). Aproape imediat, programul identifică persoana. Pe tabletă va fi scris mesajul: “persoana cu acest CNP este înscrisă în lista electorală permanentă a acestei secții, la poziția cutare”. Cu alte cuvinte, veți ști exact unde să mergeți să semnați pentru a primi buletinele și ștampila de vot. Pentru persoanele care au buletin de identitate cu file (modelul vechi) CNP-ul va fi introdus în tabletă manual.
Dacă ați mai votat și în altă parte, programul va indica acest lucru, inclusiv secția unde ați mai fost și la ce oră. Echipajele de poliție prezente vor interveni imediat, iar tentativa de fraudă electorală se sancționează cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani, ori cu amendă penală. Dacă tableta “spune” că ați mai votat și în altă parte, dar nu este adevărat, președintele comisiei va suna la 112 care îi va face legătura cu secția electorală unde apare că ați mai votat. După verificări se va decide dacă puteți vota sau veți fi dat pe mâna polițiștilor. În cazul în care vă faceți nevăzuți, în scurt timp veți avea la ușă un echipaj mobil de poliție care are toate datele din cartea de identitate. În cazul în care la un moment dat secția de votare se aglomerează, în câteva minute va fi adusă încă o tabletă care să identifice votanții.
În situația în care, pentru o perioadă, comunicațiile vor fi defecte, votul se va face pe tabletă, iar la reluarea semnalului voturile vor fi automat înregistrate.
Aceeași tabletă conține și procesele-verbale pe care le completau până acum președinții secțiilor și care mai aveau erori. De data aceasta, cifrele vin direct din tabletă, iar AEP estimează că sunt excluse greșelile. În 5 iunie, la ora 00.00, se va cunoaște în proporție de peste 80% participarea la vot.
Au dreptul să voteze persoanele care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă pe 5 iunie. Pot participa și cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România. Diaspora nu poate vota la aceste alegeri locale. Nu pot participa cetățenii care și-au pierdut acest drept prin hotărâre judecătorească și cei care sunt alienați mintal.
Unde votam
Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă. Persoanele care nu se pot deplasa la sediul secției din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urnă mobilă.
Pentru a putea vota este necesară oricare din următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare). Aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării.  (T.V.)

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …