Saturday , April 27 2024

Verificări la Spitalul de Copii din Iași, după moartea a doi bebeluși transferați de la Suceava

O familie din Suceava va depune plângere penală împotriva Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, după ce doi gemeni născuți prematur au murit la unitatea medicală. Cea care trebuia să îi boteze pe copii susține că gemenii au murit din cauza neglijenței cadrelor medicale. Cei doi copii s-au născut în 30 iunie la Suceava, unde au stat internați aproximativ trei luni, iar mai apoi au fost transferați la Iași, pentru că medicii ar fi bănuit că s-ar fi născut cu citomegalovirus. După trei săptămâni petrecute la Spitalul de Copii, gemenii au fost transferați la Secția de Recuperare Pediatrică, o secție externă a Spitalului de copii, de unde au fost mutați de câteva ori înapoi în spital pentru consultații.

„S-a întâmplat de două-trei ori, după care i-a mai luat încă o dată și i-a ținut acolo două săptămâni fără să îi transfere din nou la distrofici (n.r.-Secția de recuperare pediatrică). Le-au dat trimitere de la distrofici pentru trei zile, iar acolo i-au ținut în jur de două săptămâni. Nu a explicat pentru ce i-a ținut acolo două săptămâni. (…) Au fost ținuți în salon cu copii veniți din exterior, cu diferite boli, (…) ei fiind suspectați și de muscoviscidoză nu aveau voie să intre contact cu persoane bolnave. De acolo ei au luat pneumonie, au răcit și a dus la deces”, a spus Iulia Filip, cea care trebuia să îi boteze pe copii.

După două săptămâni, membrii familiei au intrebat de ce sunt bebelușii ținuți la ­Te­rapie intensivă și li s-a explicat că gemenii au răcit.

„Au evitat să spună cum au răcit. Într-un final, de gura noastră cumva, îi trimit înapoi la distrofici, la care doamna doctor de acolo ne spune <știți, îi trimit înapoi, pentru că au venit foarte răciți, nu pot respira, a trebuit să îi hrănim cu sondă, noi nu am trimis în halul ăsta copiii răciți și bolnavi la Sfânta Maria, ei i-au ținut două săptămâni acolo, ei au încurcat ițele, ei să le descurce>, asta ne-a spus doamna doctor”, își amintește femeia.

Copii au murit în 19, respectiv 21 octombrie, iar pe cerficatele de deces scrie că au decedat în urma stopului cardiorespirator, dar au mai avut și pneumonie interstițială, muscoviscidoză și citomegalovirus.

„A fost din cauză că ei i-au ținut efectiv într-un salon, lăsați cu copii veniți din exterior, ceea ce nu se permite la respectiva boală.(…) Neglijență, nu și-au dat interesul că nu au primit suficent la buzunar sau nu au primit deloc, pentru că nu au avut de unde părinții să plătească”, crede femeia.

Cea care trebuia să le fie copiilor nașă explică și de ce nu s-a făcut autospia gemenilor. „Când au ajuns la Iași (n.r. familia) li s-a spus că nu pot să le dea copiii în acea zi pentru că trebuie să le facă autopsia. și mama a întrebat ce e aia autopsie, la care doamna doctor a spus <păi trebuie să îi tăiem, să vedem>. Mama a spus că nu acceptă să se facă autopsia pentru că au fost suficient de tăiați și de chinuiți și batjocoriți aici în spital, ca să vă permit să îi mai tăiați încă o dată, plus că nu mai avea bani să plătească mașină să mai vină încă o dată la Iași”, a explicat Iulia Filip.

Femeia a declarat, pentru Mediafax, că urmează să depună plângere penală și să dea în judecată spitalul. Potrivit acesteia, familia este conștientă că cei doi s-au născut cu probleme, dar că cred că nu trebuia să se ajungă la deces.

Conducerea Spitalului de Copii a anunțat că face verificări în aces caz. „Astăzi (n.r.-luni ) am dat dispoziție, o comisie va analiza cazul și în timpul cel mai scurt vă voi da un răspuns”, a declarat Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii.

Infecția cu citomegalovirus este una de tip viral. Virusul care determină declanșarea acestei infecții aparține familiei virusurilor herpetice. Acesta poate deveni latent pentru o perioadț, ca mai apoi sț se reactiveze. Infecția cu citomegalovirus este cunoscută și sub denumirile de CMV, boală cu inclu­ziuni citomegalice, boală cu incluziuni cu celule gigant ori boala glandelor salivare, forma CMV.

Cei mai mulți dintre bebelușii infectați la naștere, par sănătoși la primul control, dar exista și cazuri când dezvoltă simptome la împlinirea a câteva luni sau chiar ani după naștere. Printre semnele imediate de CMV la nou-nascuti se numara: icter, o pata purpurie care apare pe corp, inaltime/greutate mica la nastere, pneumonie, convulsii. Printre dizabilitatile care se dezvolta in urma infectiei cu citomegalovirus la nastere amintim: pierderea auzului, anomalii oculare, dizabilitati mentale, tulburari de atentie, autism, lipsa de coordonare, convulsii si chiar deces. (O.S.)

Vezi si

 Un tânăr care a încercat să fure două bormașini din Leroy Merlin, prins de doi polițiști aflați în timpul liber

Vineri seara, la ora 19.02, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin  112 de …

One comment

  1. Acum 2 zile am fost in iasi la spital, bai nene pana si cel de la securitate trebuie mituit având în vedere că am ajuns undeva pe la 6 dimineata erau locuri de parcare dar pana nu i-am dat 20 de lei nu m-a lăsat să respir, nu ai bani in buzunar te lasa sa mori ca un caine