Friday , April 26 2024

Ursul Carpatin, trimis în judecată după ce a intrat cu carduri clonate în conturile englezilor

 MMA-023 [800x600]

Gheorghe – Ghiţă Ignat împreună cu Cătălin Zamfirescu au furat 165.000 de dolari australieni din conturilor unor britanici a căror carduri au fost clonate într-un chioşc din bazarul sucevean de complicele lor, Sergiu Nicolae Ceauşu. Alţi cinci indivizi, care s-au ocupat de preluarea de informaţii legate de conturile englezilor au fost de asemenea trimişi în judecată

 
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT l-au trimis în judecată pe Gheorghe – Ghiţă Ignat, alias „Ursul Carpatin”, pentru constituire de grup infracţional organizat, deţinere de echipamente software şi hardware în vederea falsificării de instrumente de plată electronică”, „falsificare şi punere în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate”, „efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase cu instrumente de plată electronică”,„acces, fără drept, la un sistem informatic”, „transmitere neautorizată de date de identificare ale unor instrumente de plată electronică”. Suceveanul de 31 de ani, căsătorit şi cu doi copii minori, este acuzat că în cursul anului 2010, a constituit împreună cu Sergiu Nicolae Ceauşu, Ovidiu Ionuţ Tilea şi Cătălin Zamfirescu un grup infracţional organizat, având drept scop comiterea de infracţiuni de criminalitate informatică şi comerţ electronic fraudulos, structurat pe orizontală, membrii acesteia având fiecare sarcini bine stabilite pe linia obţinerii de venituri ilicite din efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM – uri din Australia, Malaiezia şi Anglia, ca urmare a obţinerii datelor de carduri bancare prin metoda skimming practicată pe teritoriul Australiei. In perioada iunie – septembrie 2010, el a deţinut echipamente software pentru descărcarea datelor din dispozitivele tip skimmer, fiind surprins pe imaginile camerelor de supraveghere instalate la un astfel de aparat în timp ce demonta un asemenea dispozitiv, în vederea falsificării de instrumente de plată electronică. In acelaşi interval, împreună cu Cătălin Zamfirescu a inscripţionat pe banda magnetică a cardurilor blank datele de identificare ale cardurilor bancare compromise, aşa cum le-au identificat inculpaţii Sergiu Nicolae Ceauşu şi Ovidiu Ionuţ Tilea, de pe înregistrările efectuate cu dispozitivele de skimming, după care au fost folosite de către primii doi la retrageri frauduloase de la ATM – uri situate pe teritoriul Australiei. Ghiţă Ignat împreună cu Cătălin Zamfirescu au efectuat retrageri frauduloase de la ATM – uri situate pe teritoriul Australiei, în perioada lunilor iunie – septembrie 2010, rezultând un prejudiciu de aproximativ 149.000 dolari australieni iar complici ai lor au efectuat retrageri frauduloase din Anglia şi Malaiezia în sumă de 16.000 dolari australieni. Ignat şi Zamfirescu, după ce au primit identificarea datelor cardurilor bancare de la inculpaţii Ceauşu şi Tilea, folosindu-se de carduri clonate au accesat în mod ilegal sistemele informatice reprezentate de ATM-urile din Australia de la care au efectuat retrageri frauduloase de numerar.
Alături de Gheorghe Ignat au mai fost trimişi în judecată Sergiu Nicolae Ceauşu, de 39 de ani, din Suceava, -pentru comiterea, directă sau în complicitate a aceluiaşi tip de infracţiuni, la fel ca şi Ovidiu Ionuţ Tilea, de 31 de ani, tot din Suceava, Samir Mirea, de 37 de ani, din Bucureşti, Gabriel Cozmin Alupului, de 24 de ani, din Paşcani, judeţul Iaşi, Gabriel Nicuşor Popescu, de 28 de ani din Mihăeşti, judeţul Vâlcea, Robert Florian Miu de 34 de ani din Bucureşti, care au avut în principal rolul de a pune la cale din umbră infracţiunea comisă direct de Ghiţă _ „Ursul Carpatin”, în sensul că, cu ajutorul unor programe informatice au trimis mii de email-uri simultane către adrese de poştă electronică ale unei multitudini de cetăţeni, în special britanici, conţinând link-uri către o pagină falsă de internet ce părea a aparţine site-ului HM Revenue & Customs (site din Marea Britanie care colectează şi administrează taxe) pentru a intra în posesia datelor personale şi de identificare ale cardurilor bancare aparţinând unor potenţiale victime. După obţinerea datelor personale şi de identificare ale cardurilor bancare aparţinând unor persoane a căror fraudare se urmărea, acestea erau trimise lui Samir Mirea, care se ocupa de cloanrea cardurilor ce erau ulterior folosite de Ghiţă Ignat şi Zamfirescu în Australia. Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Suceava.
Biografiile principalilor inculpaţi, descrise în rechizitoriu
Rechizitoriul realizat de procurorii DIICOT conţine şi o serie de elemente ce ţin de biografia inculpaţilor, considerate relevante pentru judecători. Se arată astfel că Ghiţă Ignat a fost sportiv de performanţă – având mai multe titluri naţionale şi europene obţinute în judo, după care a părăsit cariera sportivă şi a devenit bodyguard la un club din Anglia. În Anglia a rezidat mai mulţi ani, continuându-şi activitatea sportivă în particular prin antrenamente zilnice, efectuate în diferite locaţii de profil din această ţară precum şi din altele. Ulterior a revenit în România şi a continuat să se antreneze, cu acelaşi scop efectuând scurte deplasări în străinătate, ca luptător MMA (arte marţiale mixte) – vizând în paralel şi promovarea prin intermediul galelor gen “Local Kombat”. Ca luptător MMA şi-a făcut promovarea pe diferite site-uri de specialitate şi această calitate i-a permis obţinerea vizelor de SUA şi de Australia în cursul anului 2010, sub pretextul efectuării de antrenamente, în realitate adevăratul său motiv fiind acela de a se alătura în Australia lui Cătălin Zamfirescu, care se afla acolo de mai mult timp, şi de a obţine împreună sume importante de bani din comiterea de infracţiuni informatice, şi care formează obiectul prezentului dosar.
Preocupările sportive l-au ajutat pe Ghiţă Ignat să acceadă în diferite medii decizionale la nivelul municipiului Suceava, mai cu seamă în mediul de afaceri, context în care şi-a deschis mai multe firme singur sau în asociere cu alţi oameni de afaceri deja consacraţi sau prin interpuşi de-ai acestora, cum este cazul S.C. „Kamer Build Company” SRL Suceava, înfiinţată în cursul lunii februarie 2011 – firmă aflată de altfel sub controlul numitului Puşcaşu Vasile, în prezent încarcerat în Austria pe baza unui mandat european de arestare emis pentru comiterea de jafuri armate.
După revenirea din Australia, care s-a produs imediat după arestarea în această ţară a lui Cătălin Zamfirescu, Ignat nu a mai desfăşurat activităţi infracţionale de tipul celor investigate în prezenta cauză, dar a ţinut îndeaproape legătura cu membrii grupului infracţional organizat din care a făcut parte, respectiv cu Sergiu Ceauşu şi Ovidiu Tilea şi chiar cu Cătălin Zamfirescu, care se afla în stare de arest preventiv în Australia, prin intermediul apărătorului acestuia, precum şi cu Samir Mirea cu care se află în relaţii foarte apropiate, cei doi adresându-se unul altuia cu apelativele: „finul” şi respectiv „naşul”. Ignat a avut deschisă o sală de antrenamente pentru lupte sportive – „Bucovina Fight Team” – unde antrenează tineri din municipiul Suceava contra-cost şi pozează într-un om de afaceri de succes la nivel local, dând senzaţia unui nivel de trai ridicat, având în vedere că obişnuieşte să conducă maşini foarte scumpe, respectiv Mercedes CLS, BMW X5 sau Range Rover, ce figurează înmatriculate pe firma unui prieten de-al acestuia sau pe numele soţiei sale. Totodată, acesta a dat impresia unui sportiv de performanţă, susţinând interviuri în presa locală şi cea naţională şi devenind cunoscut cu apelativul „Ursul Carpatin” – sub care a fost promovat de către mediile de informare.
De menţionat că la data de 03.12.2012 autorităţile britanice au emis un mandat european de arestare pe numele Gheorghe – Ghiţă Ignat, suspectat că în cursul anului 2008 ar fi săvârşit pe teritoriul acestui stat mai multe infracţiuni, cum ar fi: răpire, sechestrare, şantaj, vătămare corporală. Prin sentinţa nr. 74 din data de 22.05.2013, Curtea de Apel Suceava a dispus predarea sus – numitului către autorităţile din Marea Britanie în momentul soluţionării definitive a cauzei penale în care este cercetat în România
Sergiu Nicolae Ceauşu este căsătorit şi are doi copii minori. Acesta are studii medii şi este administrator al S.C. Emma-Bridal Prod SRL Suceava, cu punct de lucru în incinta Bazarului Suceava, unde deţine un magazin prin care vinde articole de îmbrăcăminte, spaţiul fiind compus din două încăperi, prima fiind destinată desfacerii mărfurilor iar cea de-a doua având rolul de depozit şi birou de lucru al respectivului, loc în care apare că acesta îşi desfăşura activităţile de fabricare a echipamentelor de skimming precum şi de identificare a datelor de pe cărţile de credit compromise, ce au fost obţinute în mod fraudulos din Australia de către complicii săi. Conform datelor deţinute, rezultă că Ceauşu a fost cercetat, începând cu anul 2007, în Franţa şi Olanda pentru infracţiuni de criminalitate informatică. În perioada 16.01- 05.07.2012 acesta a fost încarcerat în Arestul IPJ Bacău, iar în perioada 05.07.2012-27.05.2013 a fost încarcerat în Penitenciarul Bacău, pentru săvârşirea de infracţiuni de criminalitate informatică, comise în cursul anului 2011 împreună cu mai mulţi complici de pe raza judeţului Bacău, în Olanda şi în Republica Dominicană.
Ionuţ Ovidiu Tilea este din municipiul Suceava şi avea la data comiterii faptelor vârsta de 27 de ani, este căsătorit şi nu are copii, fiind fără nicio ocupaţie, dar cu toate acestea are o situaţie materială foarte bună. Bunurile sale sunt trecute pe numele părinţilor, care de altfel sunt divorţaţi şi care îşi au fiecare bunurile proprii, respectiv câte un apartament. Din investigaţii rezultă că are o casă nou construită în centrul municipiului Suceava şi un restaurant cu sală de nunţi în localitatea Dănila. Acesta are o fire violentă, fiind implicat în mai multe scandaluri stradale, iar ca urmare a unuia dintre acestea i s-a întocmit dosar penal, figurând cu punerea în mişcare a acţiunii penale la data de 09.07.2012.
Samir Mirea avea la data săvârşirii faptelor 33 de ani. Acesta este căsătorit şi are un copil minor, însă, deşi nu este divorţat are periodic alte partenere de viaţă. Nu are nicio ocupaţie. Din investigaţiile efectuate rezultă că acesta se află pe teritoriul Italiei împreună cu actuala sa parteneră de viaţă, într-o locaţie necunoscută. Din interceptările efectuate autorizat în cauză, rezultă că acesta obişnuia să se laude cu relaţiile sale apropiate în mediile interlope bucureştene, respectiv cu membrii aşa-zisului “clan al sportivilor”. Are o fire foarte violentă, fiind implicat în mai multe scandaluri în societate şi în familie.
A fost arestat în Italia în perioada 11.12.2003- 05.03.2004 pentru infracţiuni la legea imigrării; în data de 29.05.2012 a fost cercetat de către Carabinierii din San Martino Lupari (Padova) pentru fraude informatice, iar în data de 26.06.2012 a fost cercetat de către Poliţia din Allesandria pentru posesie ilegală de arme, ameninţări şi violenţe.
Ursul Carpatin şi-a recunoscut şi regretat faptele comise, preferând judecata magistraţilor români, extrădării în Marea Britanie
Potrivit procuorilor, Gheorghe Ignat a avut o atitudine cooperantă în tot cursul urmăririi penale, recunoscând şi regretând faptele comise în condiţiile în care, cum am spus pe numele său este luată o decizie de extrădare în Marea Britanie, unde urmează să fie judecat pentru alte infracţiuni săvârşite anterior. Sergiu Nicolae Ceauşu s-a prevalat pe tot parcursul urmăririi penale de dreptul de a nu da nicio declaraţie. De reţinut că el este trimis în judecată pentru infracţiuni de criminalitate informatică într-un dosar al DIICOT. Serviciul Teritorial Bacău.
Ovidiu Ionuţ Tilea s-a prevalat pe tot parcursul urmăririi penale de dreptul de a nu da nicio declaraţie. Samir Mirea a fost cercetat în lipsă, întrucât s-a sustras de la urmărirea penală, aceasta rezultând atât din declaraţiile inculpatei Costache Claudia, care a arătat că a discutat telefonic cu acesta şi i-a spus că a luat la cunoştinţă de pe Internet de faptul că este pus sub acuzare şi arestat în lipsă precum şi din împrejurarea că a formulat, la data de 25.09.2013, prin apărător, o cerere de revocare a mandatului de arestare preventivă, în care arată că a luat la cunoştinţă despre faptul că este cercetat penal şi arestat în lipsă. Si Samir Mirea mai este cercetat pentru infracţiuni de criminalitate informatică într-un dosar al DIICOT, Structura Centrală.Gabriel Cozmin Alupului, Gabriel Nicuşor Popescu, Robert Florian Miu au avut de asemenea o atitudine cooperantă, recunoscând parţial sau în totalitate şi regretând faptele comise.
Procurorii DIICOT Suceava au mai cerut instanţei să dispună confiscarea sumei de 82.500 de dolari australieni de la Ghiţă Ignat, reprezentând jumătate din suma de 165.000 de dolari australieni, comunicată de autorităţile din această ţară ca fiind obţinută împreună cu Cătălin Zamfirescu, confiscarea sumei de 28.366 de euro de la Samir Mirea, care provin din săvârşirea de infracţiuni informatice, confiscarea sumei de 6.710 de lei de la Gabriel Cozmin Alupului, care provin din săvârşirea de infracţiuni informatice, şi a sumei de 4.600 de lei de la inculpatul Gabriel Nicuşor Popescu, care provin de asemenea din săvârşirea de infracţiuni informatice. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. sifon rasat!