Un studiu de trafic ne va lămuri în trei luni dacă pe bulevardul principal al Sucevei se va putea circula în sens unic

14/09/17 ora:8:26am

Pentru fluidizarea traficului, municipalitatea intenționează ca de la intrarea dinspre Fălticeni până la sensul giratoriu de la McDonald’s să se circule în sens unic, pe trei benzi. O a patra bandă ar fi dedicată autobuzelor care circulă în sens opus și urgențelor. In sens invers, mașinile ar urma ca de la rondul din centru să circule pe străzile Nicolae Bălcescu, Mărășești, George Enescu, până la ieșirea din Suceava. Aceste modificări fundamentale ale traficului în oraș vor fi analizate într-un studiu realizat de firma Sigma Mobility Engineering Pitești, care a câștigat licitația în valoare de 54.500 lei . Accesarea fondurilor europene pentru transportul public ecologic este condiționată de realizarea acestui studiu

 1450

Primarul Ion Lungu a anunțat ieri că va fi realizat un nou studiu de trafic în municipiu, care este ne­­­cesar, conform ultimelor mo­difi­cări legislative europene, în vederea accesării fondurilor pe Axa 4 de finanțare, Mobilitate Urbană. In același timp, edilul a arătat că își dorește ca acest studiu să poată sta la baza transformării bulevardului principal în stradă cu sens unic, de la intrarea dinspre Fălticeni până la rondul de la McDonald’s. Sensul unic ar urma să aibă patru benzi, dintre care trei destinate tuturor mijloacelor de transport, iar o a patra, în sens opus,  pe care să circule mijloacele de transport în comun și vehiculele de intervenție în caz de urgențe.

“Ceea ce vrem să facem în municipiul Suceava este fluidizarea traficului. Spuneam de posibilitatea realizării unui sens unic în municipiul Suceava și îl vom face în baza unui studiu de trafic. Suntem obligați, pentru a accesa fondurile europene pe Axa 4, pe acest sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava, pe lângă PMUD, să facem și acest studiu de trafic. Facem acest stu­diu de trafic și sperăm că ne va da răspunsul la problema legată de realizarea unui sens unic pe axul principal. A fost organizată licita­ția și au fost depuse două oferte. Valoarea la licitație era de 113.684 lei, până la urmă a câștigat cu 54.500 lei firma Sigma Mobility Engineering Pitești. In trei luni de zile sunt obligați să ne facă acest studiu de trafic și pe lângă utilitatea lui în ceea ce privește accesarea de fonduri europene pentru autobuze electrice, să dea un răspuns și referitor la posibilitatea realizării acestui sens unic pe axul prinicipal. Așa cum am spus, pe trei benzi să poată circula toate mijloacele de transport, iar una să fie destinată autobuzelor, pentru că așa prevăd noile reglementări privind proiectele europene de transport”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.

Intenția de a amenaja sensuri unice în municipiu a fost anunțată de edil încă din prima jumătate a anului. Atunci, pentru mașinile care vin dinspre Burdujeni spre Fălticeni, era propusă varianta de la rondul de la McDonald’s pe strada Nicolae Bălcescu, Mărășești, Bulevardul George Enescu, străzile Mihai Viteazul, Universității urmând să facă legătura între cele două sensuri.

Anul acesta au fost realizate în municipiu, în baza studiului de trafic care a avut în vedere zona industrială a Sucevei, mai multe lucrări de fluidizare a circulației rutiere, dintre care reamintim: desființarea trecerii din zona Bazarului și crearea unei treceri al­ter­native de pietoni pe sub podul peste râul Suceava. De asemenea, au fost făcute modificări atât la sensul giratoriu din zona Bazarului, care a fost micșorat, cât și la sensul giratoriu din zona Dedeman, unde șoferii nu se mai pot roti. A fost anulată intrarea la stânga spre Carrefour, fiind blocată vechea intrare și ieșire, iar cei care vor să intre la Shopping City trebuie să înconjoare podul peste râul Suceava, existând o bandă specială, separată pe care se poate intra la Carrefour, șoferii neputând intra în sensul giratoriu, întrucât între benzi sunt separatoare de sens. Tot în cadrul măsurilor luate pentru fluidizarea traficului au fost desființate cele două semafoare de la Ambro și Dedeman și a fost amenajat un singur semafor la jumătatea distanței. După cum a anunțat Ion Lungu, soluția fluidizării traficului pe Calea Unirii o reprezintă construirea celui de-al treilea pod peste râul Suceava, proiectul fiind în lucru. (Alexandra IONICA)