Saturday , April 27 2024

Un sfert din banii dați, anul trecut, de CJ Suceava, pentru susținerea de acțiuni sociale au mers la căminul de bătrâni al Arhiepiscopiei

Fondurile alocate, anul trecut, de administrația județeană suceveană pentru susținerea activităților sociale (fonduri nerambursabile conform Legii 350/2005) sunt mai mari decât a celor pentru cultură, tineret și sport la un locconsiliul judetean front (2)

Consiliul Județean Suceava a alocat, anul trecut, 200 de mii de lei pentru finanțări neramursabile ale unor proiecte sociale, fiind vorba de 14 astfel de cazuri. În unele situații a fost vorba nu doar de acțiuni strict sociale, ci și cu impact cultural sau educațional pentru diverse categorii de la copii instituționalizați sau din familii defavorizate la instruirea cadrelor didactice din învățământul preșcolar și școlar (proiect al Asociației de Sprijinire a Persoanelor cu Autism).

De departe, cea mai mare sumă de bani alocată de CJ Suceava, potrivit raportului publicat în acest sens, a fost destinată proiectului de îngrijire a bătrânilor neajutorați, proiect promovat de Asociația Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, structură care funcționeaă pe lângă Arhiepiscopie și prin care este derulat de mai mulți ani un proiect la ieșirea din Suceava spre Ipotești. Suma despre care se face referire în raportul făcut public de CJ Suceava este de 50.000 de lei, reprezentând un sfert din banii pe care administrația județeană i-a alocat în vederea susținerii nerambursabile a unor acțiuni din zona asistenței sociale. De asemenea, un alt proiect destinat persoanelor în vârstă și care a beneficiat de susținere financiară nerambursabilă de la CJ Suceava în cuantum de 15 mii de lei a fost cel al Centrului Diecezan Caritas din Iași, proiectul fiind intitulat „Seniori activi într-o comunitate informată. Sprijin pentru seniorii noștri”.

Interesant este și faptul că pentru un program împotriva agresivității întâlnită în general în mediul tinerilor și al elevilor, respectiv „Suceava anti – bullying”, CJ Suceava a alocat 10 mii de lei în 2017 și pentru un proiect privind o rețea de sprijin și prevenire a traficului de persoane a fost alocată suma de cinci mii de lei. Pentru centrul social de noapte și reinserție socială a persoanelor fără adăpost al Asociației „Lumină Lină” a fost prevăzută suma de 20 de mii de lei.

Suma acordată de CJ Suceava pentru susținerea acțiunilor sociale ale unor instituții/asociații – altele decât cele din suordinea sa – este de patru ori mai mare decât cea alocată în scopul susținerii activităților și programelor sportive, care au fost în număr de 16. Cele mai mici sume – câte 2.000 lei – au fost pentru o competiție de tenis de masă intitulată Cupa Moș Crăciun, pregătirea sportivilor de la Clubul „Voința” Suceava în vederea participării la competiții de box, organizarea Cupei Sucevei 2017 la șah și popularizarea șahului prin conferințe și turnee sau simultane, integrarea sportivilor surzi în societate și a zecea ediție a turneului de rugby „Scutul Bucovinei”.

Puțin mai bine a stat la acest capitol cultura, care a beneficiat de fonduri nerambursabile – este vorba de acțiuni și programe ale unor entități juridice care nu sunt în subordinea administrației județene – în sumă de 64.500 de lei, fiind vorba de nouă beneficiari. Suma cea mai mare a revenit Revistei Bucovina Literară, fiind vorba de 14.400 lei.

Practic, fondurile alocate de administrația județeană pentru acțiuni sociale în baza Legii 350/2005 a finanțărilor nerambursabile sunt mai mari decât cele cumulate pentru activitățile ce țin de sport și cultură. Fondurile pentru acțiuni de tineret – patru la număr – au fost în sumă de 30.000 de lei. Deși a primit cel mai puțin – patru mii de lei – reține atenția prin abordarea sa ceva mai exotică și nonconformistă proiectul „Capoeira în Cetatea de Scaun: cultură și tradiții afro-braziliene!”. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …