Saturday , May 4 2024

Thermonet agonizează, Bioenergy e în moarte clinică. Ambele spun că-și revin numai dacă le băgăm în perfuzii și mai mulți bani

Apa caldă a ajuns cu jumătate de zi întârziere la robinetele sucevenilor racordați la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice. După revizie, furnizarea apei calde a fost reluată abia sâmbătă seară. Bioenergy nu a pornit activitatea pe biomasă a centralei, ci a pus în funcțiune un singur cazan pe gaz. Majorarea de preț pe gigacalorie solicitată de Bioenergy, de la 116 lei la 196,5 lei, va fi supusă dezbaterii în Consiliul Local, care va stabili și dacă sucevenii vor plăti toată creșterea de preț sau municipalitatea va subvenționa o parte din majorare. In afară de creșterea de preț pe producție de agent termic, solicitată de Bioenergy, și Thermonet se gândește la o majorare de preț la distribuție și transport, dar de mai mică amploare, de la 180 lei/gigacalorie la 200 lei

Furnizarea apei calde nu a putut fi reluată sâmbătă dimineață, așa cum era preconizat inițial de societatea furnizoare Thermonet, ci abia de sâmbătă seara. Sucevenii care sperau că dimineața de sâmbătă le va aduce apa caldă la robinete au avut surpriza să constate că este cel mult călâie, pentru ca mai târziu să observe că nu curge deloc apă caldă. Nu doar dimineață, dar nici la orele amiezii și nici după-amiază furnizarea nu a fost reluată.

Thermonet a finalizat revizia la rețele de transport și distribuție și, după ce a primit semnale de la firma Bioenergy Suceava SA – producătorul de energie termică – cu privire la reluarea activității, a demarat, la rândul său, procedurile premergătoare reluării furnizării apei calde în sistem centralizat. „Cel târziu mâine dimineață ar trebui să fie apă caldă. Asta dacă nu apare pe parcurs ceva neprevăzut”, declara, vineri după-amiază directorul societății Thermonet, Mugur Corlățan.

Ei bine, acel neprevăzut s-a întâmplat într-un final. Deși mobilizarea a fost din partea Bioenergy care a reluat activitatea în centrală, trimițând la treabă angajații, s-ar putea spune, totuși, că întârzierea cu jumătate de zi a furnizării apei calde i se datorează. Astfel, după ce că au oprit cu două zile mai devreme centrala, pornirea a fost „pe diesel”. „Bijuteria din lunca Sucevei” nu și-a reluat activitatea pe biomasă – din motive ce pot fi, deocamdată, doar bănuite – și a optat pentru soluția reluării pe gaz metan. Numai că, din câte se pare, a fost pus în funcțiune un singur cazan pe gaz, iar capacitatea acestuia era ceva mai scăzută față de cele pe biomasă. Prin urmare, încălzirea unui volum de 3.000 mc apă care să fie pompată în sistemul de transport al energiei termice la punctele termice și de acolo, prin schimbătoarele de căldură, să fie preparată și distribuită apa caldă menajeră la locuințele racordate în sistemul centralizat a fost o misiune imposibil de îndeplinit până în dimineața zilei de sâmbătă. După cum a explicat directorul societății Thermonet, apa pompată în sistemul de transport trebuia să aibă măcar 60ºC, dacă nu chiar 65ºC, iar asta pentru ca în punctele termice să poată fi preparată și furnizată apa caldă la o temperatură cât de cât acceptabilă. La ora 15:00 a zilei de sâmbătă, abia ajunsese temperatura în sistemul de transport la 50ºC. Prin urmare, pentru ca volumul de apă uriaș din conductele de transport să ajungă la o temperatură de măcar 60ºC, mai era nevoie de măcar trei-patru ore. Iar apoi, în funcție de fiecare punct termic și fără a neglija și consumul în sine de apă caldă în perioada imediat după furnizare (cererea fiind în mod simțitor diferită de la un punct termic la altul), putea să mai dureze o anumită perioadă până la care apa care curgea la robinete să fie cu adevărat caldă. Având în vedere că așteptarea din partea sucevenilor era una considerabilă, ținând cont și de faptul că luni începe școala, cei de la Thermonet luau în calcul și o posibilă cerere mare din partea publicului și care ar fi putut conduce chiar la o pierdere de 5ºC pe sistem, iar asta ar fi dus la alte circa două ore de funcționare a cazanului pe gaz ca să poată aduce din nou temperatura apei la un minim acceptabil.

Reamintim că apa caldă în municipiul Suceava a fost oprită de cei de la Bioenergy începând de sâmbătă, 1 septembrie, cu două zile mai repede decât termenul anunțat de către Thermonet pentru începerea lucrărilor de revizii, mentenanță și reparații anuale programate.

Așa cum am precizat în ediția precedentă a cotidianului «Obiectiv de Suceava», din câte se pare, pierderile financiare semnificative ale SC Bioenergy Suceava SA constituie unul din motivele pentru care producătorul de energie termică a procedat la întreruperea activității centralei cu două zile mai devreme de data anunțată de furnizorul de energie termică, iar în intervalul 1 – 7 septembrie Bioenergy a făcut demersuri ca municipalitatea să accepte prețul de producție al energiei termice de 196,51 lei/gigacalorie, față de 116 lei. Deocamdată, cel puțin până în noiembrie, acest lucru nu este posibil. Totuși, surse demne de încredere au arătat că o majorare în acest sens va fi dezbătută în Consiliul Local, unde se va pune problema dacă întreaga creștere pe care Bioenergy o va solicita va fi pusă în seama sucevenilor sau doar o parte, iar diferența o va suporta municipalitatea de la bugetul local. Din câte se pare, nu doar pe componenta de producție a energiei termice vor apărea majorări de tarif, ci și pe cea de transport și distribuție. Directorul SC Thermonet SRL, Mugur Corlățan, a declarat că sunt demersuri în acest sens, dar nu s-a finalizat toată documentația. De asemenea, el a spus că în eventualitatea în care se va ajunge la concluzia că trebuie majorat și tariful pe transport și distribuție, această creștere nu va fi de amploarea celei de pe partea de producție. La ora actuală, transportul și distribuția de energie termică la Suceava se face la 180 lei pe o gigacalorie, iar eventuala creștere ar duce tariful în jurul a 200 de lei. (D.P.)

 

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …

One comment

  1. dați-vă demisia

    ….Si se dorește sa nu mai fie subventionare! ?
    Realitatea e ca Sistemul Centralizat este înca bulversat.
    S-a furat cit s-a putut pina si tabla izolatoare de pe conductele care transportau agentul temic. Nimanui nu i-a pasat de proportiile dezastrului. Unde erau cei care aveau raspundere? Toti aveau salarii respectabile si se multumeau sa treaca ziua si sa invirta hirtii la cafele. Delasarea, neimplicarea, reaua vointa la nivel de conducere, a dus la ce este azi. ,,Prostimea” a rabdat, ca asta stie sa faca cel mai bine! Cine raspunde de distrugerea unui intreg sistem, ,,asa nefunctional cum era”? Cum s-a ajuns la dezastrul de a se pleca in masa in citiva ani? Singura grija a celor de la Termica a fost sa lupte cu obstinatie pentru tinerea la nivel ridicat al pretului gigacaloriei.