Saturday , April 27 2024

Termica ştie cât pierde, dar Consiliul Local vrea răspunsul de la o firmă care să facă o expertizare

termica1

Doar consilierii USL au votat proiectul iniţiat de cei şase consilieri ai PNL, cei de la PDL opunându-se pe motiv că există date clare şi că o nouă comisie înseamnă alţi bani de la buget

Conducerea societăţii Termica SA Suceava a prezentat Consiliului Local (CL), în şedinţa de ieri, prin intermediul administratorului special Ovidiu Dumitrescu, date cu privire la pierderile pe care le are. Cu toate acestea majoritatea celor din deliberativul local sucevean au fost de acord cu proiectul iniţiat de consilierii locali din PNL pentru a se achiziţiona servicii de expertizare a costurilor şi pierderilor înregistrate de Termica din activitatea de distribuţie şi de transport a energiei termice.
In şedinţa de ieri, după mai multe contre între cei de la PNL şi, oarecum, cei de la PSD cu cei de la PDL, administratorul special Ovidiu Dumitrescu a fost invitat să răspundă unor întrebări care să clarifice nişte nelămuriri ale unor consilieri locali. Potrivit celor precizate de Ovidiu Dumitrescu, un astfel de bilanţ este necesar a se face, periodic iar ultimul a fost în anul 2000 când pierderile pe reţelele de transport şi distribuţie erau calculate la 47%.
De atunci, nu s-a mai făcut un alt bilanţ, dar societatea de termoficare are propriile estimări cu privire la pierderi, în raport cu investiţiile făcute în reţele în ultimii ani. După cum a spus Ovidiu Dumitrescu, din 52 de kilometri de conducte magistrale pentru transportul în oraş a energiei termice, doar 12 au fost reabilitate iar din 424 de kilometri de conducte de distribuţie a fost modernizată o porţiune de 94 de kilometri. Practic, cu tot deranjul care a fost în ultimii ani în Suceava, nici măcar un sfert din sistemul de termoficare centralizată nu a fost înlocuit, dacă se raportează doar la conductele propriu – zise.
Ceva mai bine stă situaţia în privinţa punctelor termice unde 20 din 49 au fost modernizate şi, cel puţin teoretic, mult mai bine în ceea ce priveşte contorizarea la nivel de branşament care este realizată 100%. Aici sunt unele observaţii de făcut, dar nu au fost prezentate de Ovidiu Dumitrescu, ci de şefii de asociaţii de proprietari cu alte ocazii, aceştia spunând că nu toate gigacalorimetrele au fost montate corespunzător.
Per total, potrivit calculelor făcute de Termica spre finele lui 2012 şi prezentate de Ovidiu Dumitrescu în şedinţa din decembrie 2013 a Consiliului Local, pierderile pe reţelele de transport şi distribuţie ar fi undeva între 32 şi 33 de procente, dar în funcţie de consumul şi producţia de la o lună la alta. Spre exemplu, în noiembrie 2013 au fost peste 19 mii de gigacalorii furnizate de Bioenergy prin reţeaua administrată de Termica în municipiul Suceava, iar la blocurile de locuinţe – fără case şi firme – au ajuns puţin peste 12 mii de gigacalorii.
Ovidiu Dumitrescu a ţinut să precizeze că bilanţurile realizate trebuie avizate de ANRE, dar că la fundamentarea tarifului de transport şi distribuţie preţul pe care ANRE l-a avizat nu a inclus pierderi de 47%, ci doar de 24%. Situaţia este valabilă şi în cazul ultimului preţ care datează încă din 2006 şi care este de 99 de lei ^ TVA.
După cum a spus administratorul special al societăţii Termica, ca urmare a modernizărilor făcute în ultimii ani s-au redus pierderile cu apa de adaos de la 130, uneori chiar şi 150 de metri cubi până la 60 de metri cubi. Asta ar însemna că sunt, într-adevăr, mai puţine crăpături pe reţele şi că, într-adevăr, au fost vizate la modernizare porţiunile unde se înregistrau cele mai multe avarii. Totuşi, Ovidiu Dumitrescu a explicat că pierderile ca atare nu ţin doar de spărturile din ţevi, ci şi de proasta izolaţie termică a vechilor reţele de încălzire şi apă caldă care nu au fost încă înlocuite pe o lungime de peste 300 de kilometri. In acest sens, mari pierderi s-ar înregistra pe porţiuni din magistralele din cartierele Obcine şi Burdujeni, deşi mai sunt de înlocuit complet şi reţele de distribuţie din alte zone ale oraşului.
Posibile creşteri de costuri pe activitatea de transport şi distribuţie le are Termica şi în condiţiile în care societatea nu îşi mai produce energia electrică pentru a pompa agentul termic spre oraş. Asta pentru că după trecerea în conservare a CET-ului, societatea Termica este nevoită să cumpere energie electrică, şi nu la preţ de producător, pentru pompele care să împingă apa fierbinte către punctele termcie şi reţelele de distribuţie din oraş.
Consilierii locali au ascultat, ieri, toate răspunsurile date de Ovidiu Dumitrescu, dar preocuparea lor a fost să îşi arunce peste masă replici iar în final s-a văzut clar că opţiunea politică a contat: USL a dat 13 voturi pentru proiect iar cele 10 voturi de la PDL au mers pe altă direcţie. In perioada următoare vor începe procedurile de achiziţie care sunt de durată, după care va mai dura o vreme până când va fi realizată expertiza, timp în care există riscul ca societatea Termica să treacă din insolvenţă în faliment. (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …