Sunday , May 5 2024

Taximetriștii sunt nemulțumiți de tariful maxim stabilit de Primărie

1,8 lei pe kilometru este considerată o sumă prea mică față de cheltuielile pe care le impune taximetria într-un oraș precum Suceava. Curios este că în Iași prețul este același, iar în București, chiar cu 40 de bani mai mic la kilometru. Viceprimarul Lucian Harșovschi îi așteaptă pe taximetriști să vină să își prezinte punctul de vedere, să propună noi tarife, dar în cadru organizat. Taximetria a devenit o afacere de familie pentru polițiștii pensionari suceveni

taximetristi

Taximetriștii suceveni își manifestă de la o zi la alta tot mai vocal nemulțumirea în ceea ce privește tariful maxim stabilit prin hotărâre de Consiliu Local pentru activitatea de taximetrie în municipiul Sucea­va. Precum se știe, în municipiul re­ședință de județ există câteva sute de taximetre, aparținând unor persoane fizice autorizate sau unor firme de profil. Tariful maxim stabilit este de 1,8 lei pe kilometru. Acest tarif nu a fost modificat în ultimii cinci ani. Doar că în toată această perioadă au crescut cheltuielile și totodată nu­mărul taximetriștilor care lucrea­ză în municipiul Suceava.
Viceprimarul municipiului Su­ceava, Lucian Harșovschi, cel care în mandatul 2008 – 2012 a promovat un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind obligativitatea fiecărui taximetrist de a pune în funcțiune, în timpul cursei, apara­tul de marcat, sub sancțiunea efectuării gratuite a cursei în folosul clien­­tului, a declarat ieri că este la curent cu nemulțumirile venite de la taximetriști, însă ar dori ca aceștia să se adreseze Primăriei într-un mod or­ganizat, prin reprezentanți ori să vină toți odată să își exprime nemul­țumirile, nu unul câte unul, o dată la câteva zile.
Lucian Harșovschi a spus că nu există în acest moment o solicitare, conform legislației în vigoare, din partea asociațiilor profesionale ale taximetriștilor, din care să rezulte că ar exista o nemulțumire generală a acestora. In municipiul Suceava sunt două entități care apără drepturile taximetriștilor: Casa Națională a Taximetriștilor din România (CNTR) și Asociația Națională a Patronatelor Operatorilor de Trans­port în Regim de Taxi (ANPOTRT).
 Taximetria, afacere de familie pentru polițiștii pensionari suceveni
In urmă cu un an, “Obiectiv de Suceava” a dezvăluit cui aparțin de fapt o bună parte dintre taxiurile din mu­­nicipiu. Am arătat atunci că ade­vărații proprietari sunt foști polițiști sau rude ale acestora.  Si nu a fost nevoie decât de o minimă investigație. Am arătat atunci cum această meserie a devenit o bună afacere. Nu pentru taximetriștii independenți ori pentru firmele de profil care, de la sine înțeles, achiziționează mașini pe care le pun la dispoziția șoferilor doritori să câștige un salariu, ci și pentru polițiști, foști sau actuali, ca­re și-au investit economiile în achi­zi­ționarea de parcuri auto pentru ac­ti­­vitatea de taximetrie. La o primă nu­mărătoare, din cele 400 de automobile care erau la acea vreme au­torizate de Primăria municipiului Su­ceava să efectueze activitate de taxi, cam 12%, 48 mai precis, apar­țineau unor firme din anturajul poli­țiștilor suceveni. SC Andu Oana SRL aparține familiei comisarului șef Gheorghe Prisăcaru, acum pensionat, fost șef al Poliției din cartie­rul Burdujeni. Firma avea în circulație 21 de automobile, toate Dacia Logan, iar administrator era fiul aces­tuia, Cristian Prisăcaru. SC Emy Mat SRL era o altă întreprin­dere de familie a unui polițist, în ca­zul acesta fiind vorba despre agentul Adrian Corneliu Mateiași, de la biroul Poliției Rutiere a municipiului Suceava, a cărui mamă, Emilia Ma­teiași, era administrator al firmei care ges­tionează pentru acti­vitatea de taximetrie nu mai puțin de 14 Dacii Lo­gan pe străzile mu­ni­cipiului Suceava. La vre­mea când se fă­cea in­vestigația jurnalistică, agentul Adrian Mateiași era în concediu de paternitate. SC Primus SRL, care deține 8 Dacii Logan, avea acum un an ca administrator pe Io­nuț Lesen­ciuc, rudă a unui po­lițist de la Ser­vi­ciul Arme și Muniții, cu același nu­me de familie. In fine, Cristinel Pri­săcaru, fiul fostului șef al Poliției din Burdujeni mai avea în administrare o firmă, SC Euro M&A SRL, ce deținea 7 mașini pe traseu, toate marca Dacia Logan.
Am arătat la acea vreme că Emy Mat și Andu Oana au penetrat piața activității de taximetrie în munici­piul Suceava în aceeași lună martie a anului 2008. Tot atunci și Euro M&A, la fel ca și o altă firmă, Pri­mus SRL, aparținând familiei unui alt fost polițist, un anume Constan­tinescu, toate primind autorizații de transport.
Legenda urbană spune că o bună parte dintre mașinile care sunt înre­gistrate pe firmele de taximetrie cunoscute din municipiul Suceava aparțin chiar și acum unor polițiști. Vor fi fost, sunt sau vor fi patronii firmelor de taximetrie foști, actuali sau viitori polițiști, este relevant. Es­te relevant  și modul în care se rezol­vă problema taximetriștilor “pirați”, cum au fost denumiți de viceprima­rul Lucian Harșovschi, dar și prețul, considerat mic, pe kilometru la serviciul de taximetrie din municipiul Suceava. Am arătat deja că acesta este de maximum 1,8 lei. Se știe că pre­țul minim pentru o călătorie cu taxiul este de 5 lei. “Trebuie ca o solicitare de majorare a tarifelor să vină din partea operatorilor de taximetrie. Stim că în municipiul Suceava sunt înscriși operatori în cele două entități mai înainte amintite – CNTR și  ANPOTRT. Niciuna dintre acestea nu a depus oficial vreun demers în sensul de a se cere inițierea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local privind modificarea tarifelor. Din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă, pentru că transportul în regim de taxi este unul complementar, ca alternativă pentru cei care și-l permit, la transportul în comun”, a explicat viceprimarul Lucian Harșovschi.
Trebuie precizat că în municipiul Iași, de exemplu, distanța de un ki­lo­­metru pe un taxi are același preț – 1,8 lei, iar în București acesta este acum de 1,39 lei. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Ion Lungu, mesaj adresat sucevenilor cu ocazia sfintelor sărbători de Paști

Într-un scurt mesaj video, primarul Ion Lungu le transmite sucevenilor, cu ocazia Învierii Domnului, cele …

5 comments

  1. Domnule Harsovschi vedeti ca tariful la taximetre nu sa mai marit de multi ani.Daca va uitati in arhiva acolo se poate vedea.La maxi-taxi sau marit tarifele,la benzina pretul a crescut de multe ori,dar la taximetristii aia amarati nu va ganditi deloc.Poate au si ei familii,poate au copii de crescut,si pe dvs va doare in basca.Poate va ganditi si la ei….

  2. Mă mir de ce n-o fi mulțumiți că oricum 60% din cei cu care am mers nu folosesc aparatele de taxat/marcat !

  3. Fratilor numai minciuni debitati aici.Kilometrul care este 1,8 lei este cam din 2006.Si la maxi taxi cat sa scumpit de atunci?Dati numai stiri care nu sunt adevarate si nu sunteti informati.la Iasi tariful este 1,99 daca vreti sa stiti.In Radauti este 2,5 lei km.Si in toate orasele tariful este mai mare.Si este o mare greseala tov Harsovschi deuarece oriunde in tara asta este tarif de noapte,adica mai mare de 1,8.In afara orasului tariful trebuie sa fie mai mare ca taximetristul nu ramane in Ipotesti,sau in Bosanci sa faca taxi acolo,el trebuie sa se intoarca in oras.Hai macar acum daca tot ati castigat alegerile faceti ceva si ptr noi.tarifele trebuie sa fie macar 2,2 lei km…si in afara orasului 2,5 lei km.asteptam sa vedem daca va ganditi si la noi

  4. Ce-i cu mizeria asta cu minim 5 lei comanda? Daca eu vreau sa ma plimb 50 de metri sa iau o paine cu taxiul, platesc pornirea si distanta parcursa

  5. De asta sunt si regii soselelor in suceava acesti taximetristi.
    Parcheaza aiurea, incurca traficul, etc. si politia rutiera se face ca nu ii vede, ca de, corb la corb nu isi scoate ochii.