Friday , April 26 2024

Sucevenii care vor dona astăzi sânge, vor primi un voucher pentru a mânca la un fast-food din centrul orașului

Campania se derulează în 15 orașe din țară, Suceava fiind unul dintre acestea. Reprezentanții Centrului de Transfuzii sunt disperați că nu mai pot onora solicitările venite din partea unităților spitalicești din județ și încearcă prin acțiuni de acest gen, să mobilizeze potențialii donatori

image description

Reprezentanții Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Suceava sunt disperați deoarece au ajuns în situația în care onorează cu mare dificultate, uneori chiar refuzând, solicitările de sânge venite din partea unităților spitalicești din județ și au demarat o campanie prin intermediul a diferiți sponsori, prin care solicită sucevenilor să doneze sânge. “E cool să fii bun”, este mesajul prin care se încearcă sensibilizarea sucevenilor pentru a dona sânge. Campania se derulează astăzi, în 15 orașe din țară, Suceava fiind unul dintre acestea. Mai precis, sucevenii care vor dona sânge în cursul zilei de astăzi, vor primi un voucher cadou, pentru a mânca la un fast-food din centrul orașului.

 

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în ultimele zile. Zeci de bolnavi așteaptă, iar singura speranță este ca cei dragi să se mobilizeze și să meargă să doneze sânge, de preferat pentru grupa de care are nevoie fiecare bolnav, pentru a fi siguri că această cantitate de sânge va ajunge la ei. După cum reiese din datele transmise de către reprezentanții Centrului Județean de Trasfuzie Sanguină Suceava, este nevoie urgentă de sânge grupa B III Rh-negativ.

 

În cursul lunii trecute, au donat sânge puțin peste 400 de suceveni, numărul fiind mult sub media de 600-650 de donatori pe lună, cât se înre­gistra de obicei. În primele luni ale acestui an, au donat sânge aproximativ 2.000 de suceveni.

 

Acest procedeu al donării de sânge prezintă și o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creș¬te, riscul de paralizie și accident vascular se poa-te reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacția orga­nismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor careac sex neprotejat, au afecțiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor.

 

La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari, precum și capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ și în 14 zile din punct de vedere calitativ. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …