Spitalul Fălticeni nu va fi gata nici anul acesta

9/11/18 ora:8:54am

Deși reprezentanții autorităților locale fălticenene s-au lăudat că noua unitate spitalicească va fi gata până la debutul sezonului rece, se pare că pacienții nu vor trece pragul noului spital în acest an. Văzând că nu mai vin banii de la Ministerul Sănătății, consilierii locali au aprobat peste 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor ce au început în urmă cu 27 de ani, în mai 1991 

Noul Spital Municipal Fălticeni nu are șanse prea mari să fie gata curând și tocmai din acest motiv, consilierii locali fălticeneni, văzând că nu mai vin banii de la Ministerul Sănă­tății, au aprobat suma de 2.167.750 de lei pentru continuarea lucrărilor. Ultimii bani de la Minister au ajuns la Fălticeni la începutul lunii august, când s-a primit suma de 11 milioane de lei.

Proiectul este realizat în proporție de aproape 98%, iar bolnavii sunt tratați în continuare într-un spital vechi de peste 150 de ani.

Reamintim că primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori din cauza schim­bărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și ar trebui să deservească o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Făl­ticeni și din 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în con­dițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în ad­ministrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUŞTI)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. AdrianRD 09/11/2018 la ora 17:34 -

    Ce au de spus pe tema acestui subiect cei care zic ca, in România se construiesc prea multe biserici si prea putine spitale si scoli?