Saturday , April 27 2024

Spitalele din judeţ nu reuşesc să-şi refacă stocul de ser antiviperin

Chiar dacă pe data de 4 august Ministerul Sănătăţii anunţa că a achiziţionat un număr de 150 de astfel de doze, după aproape zece zile, nicio doză nu a fost livrată în ţară. Spitalele sucevene au făcut comandă pentru 13 fiole. Zece vor ajunge la Spitalul Judeţean, două la Vatra Dornei şi una la Spitalul Fălticeni. Nimeni nu ştie însă când vor fi distribuite aceste fiole cu ser antiviperin 

ser antiviperin [800x600]

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava este în alertă din cauza crizei acute de ser antiviperin cu care se confruntă unităţile spitaliceşti din judeţ, chiar dacă pe data de 4 august Ministerul Sănătăţii anunţa că a achiziţionat un număr de 150 de astfel de doze. După aproape zece zile, nici o doză nu a fost livrată în ţară.
La sfârşitul acestei săptămâni se estimează că un număr important de turişti vor vizita pensiunile din judeţ, fiind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar la nivelul judeţului nostru nu există nici măcar o fiolă de ser antiviperin. “S-a făcut comandă de 13 fiole de ser antiviperin, zece fiind pentru Spitalul Judeţean, două urmând să ajungă la Spitalul din Vatra Dornei iar una la Spitalul Fălticeni doar că nu ştim, când anume se va face livrarea acestor fiole”, ne-a declarat inspectorul Adrian Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Antidotul trebuie administrat în primele şase ore de la muşcătură. Potrivit legislaţiei în vigoare, serul antiviperin se administrează doar în spitale iar acestea îl achiziţionează în cantităţi mici din cauza costului mare. Un flacon costă peste 500 de lei şi are o perioadă de valabilitate de câteva luni. Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, şerpii au devenit un real pericol pentru cei care cutreieră pădurile în această perioadă. Perioada în care viperele sunt mai agresive este luna mai, când are loc împerecherea dar căldura excesivă din această perioadă le face să fie foarte periculoase. Muşcătura de viperă poate fi fatală doar în cazul în care în corpul victimei intră veninul şarpelui. Altfel, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a victimei aceasta poate face alergie sau simţi dureri. Pacientul poate resimţi o stare generală alterată, transpiraţii abundente, gust metalic în gură, greţuri, vărsături şi chiar convulsii. Potrivit medicilor, indiferent de situaţie, victima trebuie să ajungă de urgenţă la spital. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât majoritatea spitalelor din ţară se confruntă cu aceeaşi problemă.
Mai mult, aprovizionarea cu ser antiviperin a fost neglijată şi anul trecut, când doar două spitale din ţară deţineau în luna august astfel de doze, şi anume Spitalul Municipal Sighet şi Spitalul din Herculane. (Cristina RUSTI)

Vezi si

O femeie de 46 de ani a furat cutia milei din biserica din Ruși – Forăști

Vineri, polițiștii  au fost sesizaţi prin  112 de către preotul din satul Ruși, comuna Forăști, …