Friday , April 26 2024

Seful SIPI Suceava, reţinut 24 de ore într-un dosar de corupţie

Comisarul şef Cristian Macsim, şeful SIPI Suceava, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Alături de acest au fost aduşi pentru audieri la DNA Suceava poliţişti din Gălăneşti şi traficanţi de ţigări din zona Vicov – Rădăuţi. In dosarul lui Cristian Macsim este vehiculat şi numele fostului procuror şef secţie cercetări penale al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu, acum arestat

perchezitii macsim 1 (Copy)
Cristian Macsim, dupa finalizarea perchezitiilor la domiciliul sau

Procurorii de la DNA Serviciul Teritorial Suceava au percheziţionat ieri locuinţa şefului Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) –Suceava, comisarul şef Cristian Macsim, precum şi domiciliile a cinci agenţi de poliţie de la Secţia nr.4 Gălăneşti. In jurul amiezii, Cristian Macsim a fost ridicat de mascaţi şi dus la sediul DNA Suceava pentru audieri, loc unde au ajuns şi mai multe dube ale jandarmeriei încărcate cu ţigări de contrabandă confiscate de procurorii anticorupţie. Conform primelor informaţii, ancheta în acest caz a vizat posibile fapte de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Cristian Macsim ocupă funcţia de şef al SIPI din august 2012. El a ocupat postul de conducere din cadrul SIPI Suceava în perioada iunie 2009 – iulie 2010, iar mai apoi a acceptat să plece la Iaşi, unde până la 15 iulie 2012 a fost şef al aceleiaşi structuri.
Procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore pentru şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim, în sarcina căruia s-au reţinut patru infracţiuni de abuz în serviciu la legea 78/2000 şi două infracţiuni de favorizarea a făptuitorului constând în aceea că şi-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu ca şef de structură prin omisiunea exploatării în mod corect a unor importante informaţii implementate în sistemul intern privind infracţiuni de contrabandă cu ţigări, cu sprijinul unor cadre MAI. Aceşti poliţişti erau posibili suspecţi de fapte de corupţie în baza unor acte emise de procurori suceveni, dar prin felul în care au procedat au dus la împiedicarea la tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi. Până aseară la închiderea ediţiei a fost audiat şi Constantin Chercheliţă, poliţist la Secţia nr.4 Gălăneşti – Frătăuţii Noi, care este suspectat de cercetare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Urmau să intre la audieri şeful de post din Gălăneşti, Marius Ciotău, dar şi Ilie Vasile Pîrghie, soţul primăriţei Maria Pleşca din Voitinel care lucrează de asemenea la Secţia nr.4 din Gălăneşti.perchezitii macsim 3 (Copy)
Se pare că totul a început la sfârşitul anului 2013, atunci când Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Suceava a făcut investigaţii pentru a obţine informaţii cu privire la activităţile de contrabandă cu ţigări derulate în zona localităţilor Frătăuţii Noi, Vicovu de Sus, Voitinel şi Vicovu de Jos, în care au fost implicaţi mai mulţi poliţişti de la Secţia nr.4 Poliţie Rurală Gălăneşti. Ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) au descoperit până şi locurile prin care erau transportate ţigările peste frontiera verde, traseele de deplasare şi locurile de depozitare. Poliţiştii din Gălăneşti au aflat că există informaţii cum că ar fi implicaţi în contrabanda cu ţigări, astfel că în perioada iulie 2013 – iulie 2014 au prefabricat probe pentru a induce în eroare organele judiciare, pentru a fi cercetate exact persoanele care au furnizat informaţii la DIPI. Surse judiciare au explicat că în scopul realizării cercetării abuzive a două persoane de la care s-au aflat detalii cu privire la implicarea poliţiştilor din cadrul Secţie nr.4 Poliţie Rurală Gălăneşti în acte de contrabandă de ţigări, aceştia au creat două dosare penale în care au fost cercetate pentru fapte de furt calificat şi alte fapte anunţate iniţial ca fiind comise de autori necunoscuţi, exact persoanele care au furnizat informaţii despre implicarea lor, fiind astfel constituite două dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.
Poliţiştii gălăneşteni erau puşi să interpreteze audio chiar reţeaua de contrabandişti de ţigări pe care o apărau
Totodată, poliţiştii implicaţi în contrabandă cu ţigări din cadrul Secţiei nr.4 Poliţie Rurală Gălăneşti au fost delegaţi să transcrie convorbiri telefonice interceptate, în timpul cercetărilor făcute într-unul din aceste două dosare fabricate, au luat cunoştinţă din conţinutul interceptărilor inclusiv despre colaborarea dintre cele două persoane cercetate şi anumiţi ofiţeri din cadrul DIPI cărora cele două persoane le furnizau informaţii ce îi vizau direct pe poliţiştii aceleiaşi Secţii şi despre spijinul acordat de aceştia, unor grupări de contrabandişti de ţigări. In final, în baza unor probe mincinoase ori acte false, poliţiştii au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane în scopul de a stopa colaborarea cu ofiţerii DIPI.
Anchetatorii au mai explicat că tot în contextul derulării anchetei în dosarele penale menţionate ce au fost înregistrate la IPJ Rădăuţi, în anii 2013 – 2014, când au fost făcute interceptări telefonice în cursul urmăririi penale, conducerea SIPI Suceava a putut descoperi că ofiţeri din subordinea sa colaborează cu unul din cei cercetaţi, iar din discuţiile telefonice dintre cei doi reiese că informaţiile furnizate ofiţerului SIPI cu privire la activităţi de sprijin de contrabandă şi constituire de grup infracţional organizat derulate de poliţiştii de la Secţia nr.4 Gălăneşti ajungeau chiar la aceştia din urmă.perchezitii macsim 2 (Copy)
Mai mult, ofiţerii adunau date în cadrul atribuţiilor de serviciu pentru documentarea unui caz referitor la implicarea a doi poliţişti şi îl informau pe comisarul şef al SIPI Suceava – Cristian Macsim. Cei doi poliţişti care erau cercetaţi au aflat că sunt urmăriţi de o structură specializată de informaţii şi nu au anunţat structurile abilitate despre acest incident şi nici pe superiorii lor pentru a se dispune măsuri urgente de încetare a delegării lor în acel dosar. De asemenea, comisarul şef Cristian Macsim, a aflat acest lucru, iar prin prisma funcţie deţinute, aceea de şef al SIPI Suceava, nu a luat nicio măsură pentru a atenţiona subordonaţii care lucrau la caz cu privire la faptul că informaţiile strânse pe teren, respectiv convorbirile telefonice ajung chiar la infractorii vizaţi, respectiv poliţişti ai Secţiei nr.4 Gălăneşti. Fiind în prezenţa unei scurgeri de informaţii din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă în care erau implicaţi şi poliţiştii din zonaă, care anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul şef Cristian Macsim era obligat prin prisma atribuţiilor sale de serviciu să ia măsuri urgente de atenţionare a ofiţerilor de informaţii, pentru a înceta legătura telefonică cu informatorul său ori să anunţe de îndată procurorul de caz. Mai mult, a rezultat că mai multe piedici au fost puse chiar de comisarul şef Cristian Macsim care le refuza categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracţiuni de către poliţişti şi un procuror, rezultând că Cristian Macsim protejează, în acest mod, persoanele vizate în informaţiile respective.
Surse din rândul anchetatorilor susţin că agenţii din cadrul Secţiei nr.4 Gălăneşti erau la un moment dat lângă o maşină abandonată de un contrabandist în care erau mai multe baxuri de ţigări de contrabandă, iar poliţiştii au încărcat mai multe baxuri în autospeciala poliţiei. Deşi Cristian Macsim a aflat despre acest lucru, în calitate de şef SIPI Suceava, nu a luat legătura cu un procuror competent şi nici nu s-a realizat vreo supraveghere operativă din partea structurii asupra persoanelor vizate.
Intr-un alt caz, agentul Iulian Lămăşanu, în anul 2010, a avut loc un accident rutier soldat cu pagube, în timp ce conducea maşina din dotarea poliţiei pe raza localităţii Costişa, din comuna Frătăuţii Noi, fiind şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Surse judiciare au arătat că dosarul penal ce îl viza pe Iulian Lămăşanu a fost muşamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dâmbu, în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da poliţistului o soluţie de netrimitere în judecată, procurorul Dumitru Dâmbu, fiind conform anchetatorilor, prieten bun cu Cristian Macsim.
Potrivit aceleaşi surse, în virtutea funcţiei deţinute, de şef al SIPI Suceava, Cristian Macsim a respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dumitru Dâmbu în muşamalizarea unui accident rutier petrecut în anul 2010, în care a fost implicat agentul de poliţie Iulia Lămăşanul din cadrul postului de poliţie comunal, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reţinuse infracţiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

2 comments

  1. SECURISTI.METODE SECURISTE…………………..

  2. Politistul pirghi se ocupa cu traficul de tigari in legatura cu fratele lui pirghi constantin care este la politia de frontiera au oameni lor care trec tigarile cind este de servici pe frontiera sefi stiu pentru ca a fost mutat la siret cind a esit un scandal la vicov dar prin relatile doamnei primar totul sa rezolvat poate aveti ocazie sa vedeti ce casa sia facut politistul de frontiera in citeva luni .!! Dar sa vedeti ca totul se incheie cu bine doamna primar e la psd !!!!