Seful Consiliului Regional Cernăuți, Ioan Muntean, a revenit la serviciu și a refuzat să divulge informații despre perchezițiile care l-au vizat

reportersite
19/10/19 ora:8:55am

„Cred că voi fi într-o zi fericită să vorbesc despre asta mai detaliat”, a spus Ioan Muntean, printre altele, arătând că tot ceea ce a făcut este legal și a sugerat că a fost victima unui posibil denunț la NABU care a trimis mascații să facă anchete. Totuși, presa cernăuțeană notează că o parte dintre persoanele vizate nu au fost găsite încă. Deși unele surse indică faptul că perchezițiile ar fi pornit de la neînțelegeri pe chestiuni funciare cu Consiliul Orășenesc Cernăuți, Ioan Muntean ar fi participat chiar în ziua când a revenit la o ședință la această instituție cu privire la aeroport

Președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ioan Muntean, a revenit, ieri, 17 octombrie, la serviciu și și-a continuat treaba fără să lanseze acuzații dure în spațiul public la adresa anchetatorilor, susținând că tot ceea ce a făcut a fost legal. Ba mai mult, Ioan Muntean s-a prezentat în mai multe locații, la întâlniri cum ar fi una cu privire la aeroportul de la Cernăuți. Această discuție ar fi avut loc la Consiliul Orășenesc Cernăuți și nu este lipsit de interes demersul său în condițiile în care s-a speculat că perchezițiile NABU au pornit tocmai pe fondul unor neînțelegeri funciare care ar fi stânit dispute între consiliile regional și cel orășenesc.

„Am fost angajat în afaceri”, răspunde zâmbind la întrebarea adresată unde a lipsit în timp ce ofițerii NABU scotoceau prin birourile instituției pe are o conduce și făceau percheziții în mai multe locații din nordul Bucovinei.  „De ce să mă îngrijorez (de percheziție – n.r.)”, continuă Ioan Muntean. „Nu am rupt nimic”, a adăugat acesta.

Întrebat de ce mascații de la NABU au percheziționat casa, biroul, au ridicat documente, au intervievat diferite persoane cu care lucrează Ioan Muntean, el a răspuns sec: „Asta e treaba lor ”, adăugând că este posibil ca „cineva să fi scris ceva la NABU” iar aceștia să verifice apoi la Consiliul Regional. „Dar sunt sigur că toate deciziile luate de consiliul regional sunt legale”, a spus Ioan Muntean, răspunzând că nu știe cine a oferit fel de fel de informații celor de la NABU și că anchetatorii nu l-au informat despre detalii. „Deci sunt sigur că totul va fi bine”, a concluzionat acesta, potrivit unui scurt interviu dat redactorului șef al publicației cernăuțene Chas, Petro Kobevko. Acesta din urmă a mai adăugat că Ioan Muntean a mai spus că unele informații prezentate în media au fost ușor exagerate cum ar fi cele referitoare la blocarea uneor spații/birouri cu mitraliere, au efectuat unele operații aproape detective și cinematografice cu dispozitive explozive, dând asigurări că anchetatorii au verificat corect ceea ce au considerat de cuviință.

“Oricine are dreptul să contacteze agențiile de aplicare a legii pentru a verifica anumite fapte. Iar agențiile de aplicare a legii ar trebui să verifice aceste fapte în consecință”, a spus Ioan Muntean, citat de o altă instituție media cernăuțeană.

De altfel, Ioan Muntean a  mai acordat interviuri pe tema perchezițiilor efectuate de NABU, unul fiind pentru molbuk.ua și care a fost preluat de alte instituții media cernăuțene, precum buknews. Tema însă a fost aceeași: Ioan Muntean are încredere că a procedat legal, nu exclude și nu acuză însă în mod explicit ingerințe politice, evită să lanseze atacuri dure față de NABU și, nu lipsit de interes, este apelul său strecurat „printre rânduri”, la calm.

Când a fost întrebat de un jurnalist care cunoaște oficialul despre un caz care implică activități de investigare în biroul său, Muntean ar fi răspuns: „Chiar dacă se știe, nu voi spune, deoarece anchetatorii mi-au interzis să divulg aceste informații. Cred că voi fi într-o zi fericită să vorbesc despre asta mai detaliat.”

„Mi s-a interzis să divulg informații despre scopul acestor percheziții. Nu pot spune decât că există anumite proceduri de anchetă și le-au urmat ofițerii de ordine, toate acțiunile necesare au fost efectuate. De asemenea, pot spune că suntem absolut calmi cu privire la rezultatele posibile ale perchezițiilor. Nu am probleme cu încălcările legii”, a spus Ioan Muntean, precizând de la bun început că deși nu a fost în biroul său la momentul efectuării perchezițiilor, în schimb el „era la serviciu, pe teritoriul regiunii”.

Întrebat dacă această anchetă NABU despre terenurile transferate de Consiliul Regional către diverse alte alte entități, Ioan Muntean a răspuns: „Luăm o mulțime de decizii, atât economice, cât și politice, în ședință. Acestea sunt propunerile deputaților și le supunem la vot. Nu pot influența în niciun fel rezultatele votului”, fără a omite să precizeze mai devreme că toate informațiile pe care NABU dorea să le primească sunt disponibile public pe site-ul Consiliului Regional.

În același timp, când a fost întrebat dacă Muntian exclude că perchezițiile au fost efectuate din motive politice, demnitarul a dat următorul răspuns: „Nu pot face nicio presupunere în această situație. Sunt convins de legitimitatea tuturor deciziilor consiliului regional.”

Totuși, Ioan Muntean a refuzat să spună dacă documentele sau echipamentele au fost distruse de către oamenii legii în timpul percheziției, pretinzând că se teme că dacă ar da curs unor astfel de întrebări/solicitări jurnalistice s-ar putea interpreta ca o dezvăluire a acțiunilor de investigare. În plus, președintele Consiliului regional din Cernăuți a raportat că nici el, nici unul dintre cei din subordinea sa directă nu au fost chemați pentru interogare.

Precizăm că șeful consiliului regional Cernăuți, Ioan Muntean, nu a fost de găsit începând de la ora 17:00 a zilei de 15 octombrie până la 8 dimineața, pe 17 octombrie iar în cursul zilei de 16 octombrie au fost efectuate percheziții de către mascații NABU la Consiliul Regional și în alte locații, fiind vizați inclusiv oameni de afaceri și alți funcționari cu diverse răspunderi. Una dintre persoanele despre care se mai menționează în presa cernăuțeană că NABU nu a găsit-o ar fi o anume doamnă Andrieț, șefa departamentului de sănătate, deși căutările au fost până și la casa părinților ei din raionul Adâncata – Hliboca este varianta oficială, ucrainizată. (D.P.)