Friday , April 26 2024

Schweighoffer cere încă un milion de euro până vineri pentru a permite Bioenergy să pornească centrala termică

Primarul Ion Lungu a declarat că a fost informat în după amiaza zilei de luni că Schweighoffer a mai solicitat, pe lângă cele 2,7 milioane de lei pretinse încă de săptămâna trecută, încă 4,2 milioane de lei pentru altă cantitate de biomasă, dar şi plata la şase zile a facturilor. Ieri au fost la Prefectură discuţii pe această temă, prefectul Florin Sinescu calificând pretenţia plăţii la şase zile ca fiind aberantă în condiţiile în care la 30 de zile sunt încasate facturile de la populaţie. Guvernul a alocat ieri Sucevei două milioane de lei pentru a ajuta la deblocarea situaţiei
lemn centrala bioenergy [800x600]


Perspectivele furnizării căldurii în municipiul Suceava sunt tot mai dificile pentru că furnizorul de masa lemnoasă al producătorului de energie termică – austriecii de la Schweighoffer – pun tot mai multe condiţii. După ce au solicitat plata pâna la data de 16 octombrie a sumei de 2,7 milioane de lei reprezentând o parte din masa lemnoasă care a fost vândută la Bioenergy şi neplătită de aceasta, cei de la Schweighoffer au mai trimis o adresă către firma Bioenergy prin care cereau plata a încă 4,2 milioane de lei, aproape un milion de euro.
Cele 6,9 milioane de lei pentru repornirea centralei nu reprezintă singura condiţie care trebuie îndeplinită de Bioenergy. Cert este că şi primarului Ion Lungu i s-a adus la cunoştinţă în după amiaza zilei de luni despre „suplimentarea” pretenţiilor firmei Schweighoffer cu încă 4,2 milioane de lei. De parcă nu era destul, austriecii au emis şi pretenţia ca să încaseze contravaloarea lemnului livrat la şase zile de la livrare.
Despre prima condiţie şi anume suplimentarea cu încă 4,2 milioane de lei a pretenţiilor financiare ale Scheweighoffer faţă de Bioenergy pentru a reporni centrala, s-a discutat şi în şedinţa de ieri cu asociaţiile de proprietari din oraş. Ion Lungu le-a transmis acestora că speranţele de a rezolva deblocarea centralei cu două milioane de lei de la Guvern s-au diminuat ca urmare a noilor pretenţii ale Schweighoffer. Primarul le-a spus că singura soluţie este ca sucevenii să plătească datoriile şi a reproşat foarte multor asociaţii de proprietari că nu îşi fac datoria în sensul de a colecta banii de la cetăţeni. Din punctul de vedere al primarului, încasările sunt foarte scăzute iar el crede că nu a fost luat în serios atunci când a spus că există riscul ca să nu fie încălzire dacă nu sunt plătite datoriile.
Practic, lanţul slăbiciunilor arată în felul următor: populaţia are datorii cu tot cu penalităţi de aproape patru milioane de euro la furnizorul de energie termică Termica SA Suceava, aceasta la rândul său are datorii de peste trei milioane de euro la producătorul de energie termică Bioenergy Suceava SRL; la rândul său, producătorul de energie termică are datorii de peste 1,7 milioane de lei către furnizorul de masă lemnoasă Schweighoffer care a pus sechestru pe lemnul furnizat centralei.
Situaţia critică de ieri, ca şi perspectivele slabe de a reporni centrala i-au băgat în şedinţă pe reprezentanţii autorităţilor sucevene. In biroul prefectului de Suceava, Florin Sinescu au avut loc discuţii la care au participat Ion Lungu, dar şi directorul Bioenergy, Vasile Ilie şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, tema fiind măsuriloe pentru repornirea centralei. Totul s-a învârtit în jurul ultimei adrese a celor de la Schweighoffer.
Primarul a fost destul de reţinut pe această temă, confirmând doar că au fost discuţii „în ideea repornirii centralei”. Singura veste bună a fost alocarea, totuşi, a sumei de două milioane de lei de la Guvernul României pentru Suceava, ieri în şedinţa Executivului fiind alocate peste 150 de milioane de lei mai multor primării din ţară care se confruntă cu diverse probleme. Demersul alocării celor două milioane de lei a fost făcut de Ion Lungu împreună cu prefectul şi preşedinţele CJ pe lângă Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget.
Din păcate, veştile bune de la Schweighoffer s-au lăsat ieri aşteptate pentru că nu s-a reuşit să se ajungă la un consens. Pretenţiile celor de la Schweighoffer pentru plata a 6,9 milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane de euro) în condiţiile în care datoria pe masa lemnoasă era de 1,7 milioane de lei sunt greu de îndeplinit, deşi parţial justificate. Cât priveşte condiţia ca plata lemnului furnizat de acum încolo să sae facă la şase zile de la emiterea facturii, prefectul a spus că este aberant acest lucru arătând nu se poate aşa ceva în condiţiile în care scadenţa la încasările de la populaţie este de 30 de zile de la data facturării, nemaipunând la socoteală că oricum nu se încasează tot ce se facturează. Prefectul a lăsat să se înţeleagă că s-a ajuns cu discuţiile până la Gerlad Schweighoffer iar un răspuns este aşteptat azi. „Noi am spus ce le putem da. Până mâine aşteptăm un răspuns. Dacă nu va fi favorabil, analizăm alte variante: fie luăm biomasă din altă parte deşi era mai facil de la Schweighoffer, fie se încearcă pornirea pe gaz”, a declarat prefectul Florin Sinescu.
Interesant este că presiunile au fost reluate acum, după cele din preajma Paştelui când Suceava era să rămână fără apă caldă tot din cauza datoriilor mari ale populaţiei, iar de data asta Schweighoffer pare mai hotărât. Pe de o parte, există presiunea electorală pe autorităţi dată fiind şi campania pentru alegerile prezidenţiale, însă sunt şi alte posibile scenarii de la cel legat de terenurile atribuite ilegal prin hotărâri judecătoreşti pe care compania austriacă le-ar fi cumpărat de la un om de afaceri, până la neînţelegeri între acţionari. (D.P.)
 

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …