Proiectul privind cele 40 de autobuze electrice va fi depus în august pentru finanţare europeană

13/06/18 ora:9:50am

Primarul Ion Lungu a participat la o nouă întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă privind fondurile europene, unde au fost expuse mai multe probleme. Primul ministru i-a promis primarului că la viitoarea întâlnire va participa și ministrul Apelor și Pădurilor pentru a clarifica situaţia de la producătorul de energie termică al Sucevei, societatea Bioenergy. De asemenea, primarul a avut un periplu pe la mai multe instituţii care finanţează diverse programe de investiţii în municipiul SuceavaLungu la Bucuresti - 12 iunie 2018 (3)

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, ieri, 12 iunie, la Palatul Victoria, la o întâlnire pe care primarii municipiilor reședinţă de judeţ au avut-o cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Principala temă a întrevederii de ieri a fost absorbţia fondurilor europene. „Am participat la o întâlnire la Palatul Victoria cu Doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă, domnul vice-prim-ministru Paul Stănescu, Doamna ministru Rovana Plumb și domnul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici pe tema accesării fondurilor europene, pe Axa nr. 4 din Programul Operaţional Regional destinată finanţării proiectelor municipiilor reședinţă de judeţ, în mod special Axa 4.1 Mobilitate urbană”, a declarat Ion Lungu

Potrivit primarului, au fost discutate și aspecte legate de alte priorităţi de investiţii din cadrul Axei nr. 4 a POR 2014 – 2020, nu doar 4.1. „Am prezentat situaţia înregistrată la munici­piul Suceava. Avem depuse două proiecte pe 4.3 și 4.4. Cât privește proiectul pe Axa 4.1 Mobilitate urbană, prin care vrem să aducem 40 de autobuze electrice, vrem să-l depunem până la sfârșitul lunii august. Suntem în grafic cu aceste proiecte, comparativ cu alte orașe”, a precizat Ion Lungu.

Primăria Suceava a reușit să depună, în acest an, trei proiecte pe axele 3 și 4 din POR, însă deocamdată nu a semnat vreun contract de finanţare și nici pe cel mai important proiect pe care vrea să îl depună – achiziţia a 40 de autobuze electrice – nu a putut fi încă depus și semnat contractul de finanţare.

Reamintim că o astfel de întâlnire a avut loc cu mai bine de trei luni în urmă, pe data de 2 martie, când primarul Sucevei și alţi primari din Asociaţia Municipiilor din România au participat la o întrevedere pe această temă cu primul-ministru Viorica Dăncilă, la întâlnirea respectivă fiind de faţă și vicepremierul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administraţiei publice, și Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, dar și reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional (POR) și directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională din ţară. La acea dată, primarul Ion Lungu arăta că a ridicat problemele pe care le întâmpină Suceava privind absorbţia de fonduri europene, dar și situaţia legată de încălzirea orașului, respectiv luarea în considerare a lemnului de foc ca fiind biomasă, pentru a oferi posibilitatea celor de la Bioenergy de a primi certificate verzi. „Doamna prim-ministru a reţinut problemele supuse discuţiei și a promis că va încerca să ne ajute”, a declarat Ion Lungu, după întâlnirea din 2 martie.Lungu la Bucuresti - 12 iunie 2018 (1)

Si de data aceasta Ion Lungu a reluat problema ordinului de ministru emis în 2016 prin care lemnul de foc a fost scos din ­ca­tegoria biomasei certificabile energetic, fapt care a antrenat pierderi de ordinal milioanelor de euro de către producătorul de energie termică al Sucevei. „De asemenea, am ridicat din nou problema modificării Ordinului ministrului Apelor și Pădurilor referitor la scoaterea lemnului de foc din categoria biomasei. Doamna prim-ministru mi-a promis că la viitoarea întâlnire va fi de faţă și domnul ministru al mediului să discutăm direct această problemă”, a declarant, ieri, Ion Lungu.

De asemenea, primarul Ion Lungu a mai avut întâlniri, în cursul zilei de ieri, la București, cu oficiali de la Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională pentru Locuinţe și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice. În primul caz, primarul a abordat chestiunea legată de proiectul Sălii polivalente. În cel de-al doilea caz de blocurile ANL care sunt în diverse stadii de execuţie la Suceava.

În cel de-al treilea caz, a fost abordată problema accesării unor fonduri prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Precizăm că acest program a fost realizat în 2013 din comasarea mai multor programe cu finanţare guvernamentală derulate în baza unor ordonanţe și hotărâre de Guvern. Pentru perioada 2015 – 2019 fusese pla­nificat un apel de proiecte în vederea finanţării multianuale a lucrărilor la obiective de investiţii ale comunităţilor locale. Municipiul Suceava a obţinut finanţare de peste 5 milioane lei pentru un proiect de reabilitarea a mai multor străzi din centrul orașului, proiect ce se va încheia anul acesta cu finalizarea lucrărilor pe strada Vasile Bumbac. Pentru 2017, s-a anunţat un nou apel de proiecte în cadrul PNDL, dorindu-se finanţarea până în 2020, deși prin Ghid se întrezărește și posibilitatea finanţării timp de șase ani a lucrărilor. Municipiul Suceava este singura din cele 114 localităţi din judeţ care nu a depus proiecte prin acest nou PNDL. Întrucât se concretizează o tot mai posibilă variantă a unui PNDL 3 sau chiar mai probabila variantă a distribuirii unor economii din cadrul proiectelor finanţate în cadrul fiecărui judeţ în vederea finanţării altora noi, Ion Lungu a considerat că este oportun să analizeze diverse opţiuni. (Dan PRICOPE)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Ala 13/06/2018 la ora 18:38 -

    Jale