Tuesday , April 30 2024

Programul „Prima Casă” în lei a amorţit şi mai tare piaţa imobiliară din Suceava

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cumpărătorii sunt puţini, din cauza condiţiilor restrictive şi a ratelor mai mari pe care trebuie să le achite comparativ cu perioada când creditele pentru programul „Prima Casă” erau în valuta. Preţul apartamentelor a scăzut, în unele zone, cu peste 10% pe fondul diminuării numărului de clienţi

 
„Muncă în zadar”. In acest fel au descris activitatea din ultima lună unii agenţi imobiliari suceveni care susţin că situaţia în care se află nu este una foarte fericită. „Dacă se continuă în ritmul acesta, nu cred că va mai merge mult timp afacerea. Este din rău în mai rău. Sunt foarte multe cheltuieli şi cred că ar fi potrivit să fie unele facilităţi fiscale, o altă impozitare pe venit”, a spus Vera Vatamaniuc, unul din cei mai vechi agenţi imobiliari suceveni. Ea a spus, ca de altfel şi alţi colegi de breaslă, că nu neapărat preţurile în sine ar fi cea mai mare problemă, deşi şi acestea au scăzut foarte mult în anii de criză, ci faptul că ofertele sunt slabe şi nici cererea nu mai este atât de mare.
Totuşi, majoritatea agenţilor imobiliari suceveni contactaţi de cotidianul Obiectiv de Suceava au spus că una dintre cauzele principale privitoare la declinul din ultima perioadă al pieţei imobiliare este legat şi de faptul că Programul „Prima Casă” nu mai este disponibil pentru cei care vor să ia credite în valută, ci există doar varianta pentru cei care vor să acceseze credite în lei. „Preţurile sunt, în general, cam ca în perioada iulie – august, dar adevărul este că nu mai sunt bani în piaţă, cel puţin nu în ultima perioadă. Sunt mulţi oameni care nu se încadrează la <Prima Casă> în lei. Când programul era cu credite în valută era şi piaţa mai accesibilă”, a spus Vera Vatamaniuc. O opinie similară are şi Dinu Ungureanu de la agenţia imobiliară Family sau Dănuţ Constantin de la agenţia imobiliară Practic. „Echivalentul în lei a unei rate în euro la programul <Prima Casă> este sensibil mai mic decât rata actuală a unui credit în lei la acelaşi program. Este motivul pentru care la început a fost o reticenţă majoră din partea populaţiei. In ultima vreme s-au mai obişnuit cetăţenii şi unii acceptă chiar şi în aceste condiţii, dar efectul este că sunt şi situaţii în care preţurile apartamentelor coboară chiar cu zece procente sub cât s-a cerut iniţial”, a spus Dănuţ Constantin.
Spre exemplu, el a spus că dacă un apartament cu două camere în cartierul Obcini, cu centrală termică şi îmbunătăţiri se vindea cu 36 până la 40 de mii de euro, acum preţurile sunt între 33 şi 35 de mii de euro, iar dacă apartamentele nu sunt bine situate ori nu au izolaţie sau centrală atunci pot fi achiziţionate la preţuri şi mai scăzute. Din punctul său de vedere, cel mai mult a scăzut ca preţ zona centrală, unde preţul unui apartament cu două camere este între 28 şi 31 de mii de euro, cu precizarea că majoritatea sunt semidecomandate. Si în Burdujeni au coborât preţurile, susţine Dănuţ Constantin, arătând că preţul la un apartament cu două camere, decomandat, situat la etajul trei al unui bloc de pe strada Mircea Damaschin ajunge la 28.500 de euro, blocul fiind izolat termic, dar apartamentul nu are centrală, însă suprafaţa este generoasă – 50 de metri pătraţi, cum sunt la toate apartamentele de acest gen din Burdujeni. Iniţial, preţul cerut era de 31 de mii de euro. Un apartament cu trei camere în Burdujeni, cu o suprafaţă de 65 de metri pătraţi poate fi achiziţionat chiar şi cu numai 35 de mii de euro. „Sunt cam la jumătate preţurile faţă de 2008”, a apreciat directorul agenţiei Practic.
Există şi abordări nuanţate ale unor agenţi imobiliari care susţin că de mai multă vreme există o tendinţă de nivelare a preţurilor, nemaifiind diferenţe atât de mari ca odinioară. „Cândva se ţinea cont de zonă. Acum nu mai este diferenţă mare nici faţă de Burdujeni”, a spus Vera Vatamaniuc. Ea a explicat că, în general, preţul pe metru pătrat de locuinţă în blocurile vechi este similar, nefiind diferenţe foarte mari de la un cartier la altul şi că sunt multe oportunităţi care au apărut în zona centrală unde, într-adevăr, s-ar părea că este cea mai mare tendinţă de scădere a preţurilor locuinţelor. Un apartament semidecomandat cu două camere situat în zona Palatului de Justiţie a fost tranzacţionat cu 25 de mii de euro, preţ sub medie, dar sunt şi oferte ceva mai mari în Burdujeni – 26 de mii de euro două camere pe strada Tineretului, care însă îşi mai aşteaptă cumpărători.
Una din salvările agenţilor imobiliari în luna septembrie au fost închirierile, dar şi aici nu a fost ceva ieşit din comun. „Luna trecută nu am cu ce mă lăuda în ce priveşte vânzările, doar închirierile au mers, cel puţin în ce mă priveşte. Si aici ar fi o problemă: majoritatea vor apartamente care să aibă centrală termică, nu vor să depindă de sistemul centralizat de termoficare”, a spus Dinu Ungureanu.
In general, cuantumul chiriilor nu a crescut, dar şi unele apartamente au rămas încă neocupate pentru că pretenţiile celor care le caută sunt tot mai mari de la an la an. „Sunt încă proprietari care vor să închirieze apartamentul aşa cum era de la mama lor, fără niciun fel de îmbunătăţire, fără mobilă şi neutilat. Chiriaşii caută însă calitate”, a spus Vera Vatamaniuc. Ea a spus că, în ceea ce o priveşte, în perioada lunii septembrie şi în prima parte a lui octombrie situaţia a fost mai bună în ceea ce priveşte încasările din intermedierea de chirii. In general, chiria pentru un apartament cu două camere este între 100 şi 150 de euro pe lună, în funcţie de îmbunătăţiri şi, în general, de aspectul locuinţei şi dacă este sau nu utilată sau mobilată.
Potrivit lui Dănuţ Constantin, situaţia închirierilor nu a fost însă chiar atât de bună comparativ cu alţi ani pentru că sunt multe apartamente închiriate de studenţi, iar aceştia preferă să plătească în perioada verii proprietarului o anumită sumă după care să revină în acelaşi apartament odată cu noul an studenţesc. El a spus că de aceea oferta este mai scăzută faţă de alţi ani şi a precizat că, în cazul locuinţelor cu multe îmbunătăţiri, chiria poate creşte până la 170 – 180 de euro pentru două camere şi 200 – 250 de euro la trei camere, cu centrală termică şi bine mobilate. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Recomandări ale pompierilor suceveni pentru petrecerea în siguranță a minivacanței de 1 Mai și Paști

 În perioada premergătoare și pe timpul minivacanței de 1 Mai și a sărbătorilor prilejuite de …