Primarul Sucevei cere Thermonet să remedieze avariile mai rapid și să facă mai multe reparații vara, ca să nu rămâână fără abonați

6/12/18 ora:7:33am

Declarațiile au fost făcute în contextul în care două avarii au lăsat aproape jumătate din Burdujeni fără apă caldă și căl­du­­ră luni și marți, 3 și 4 decembrie, iar o avarie a lăsat în­­tregul Burdujeni fără căldură timp de 12 ore, de Sf. Andrei

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a somat public societatea de distribu­ție a energiei termice, Thermonet, să asigure căldura și apa caldă în apartamente. În conferința de presă de ieri, 5 decembrie, edilul a precizat că din punctul său de vedere, muni­cipalitatea și-a făcut datoria asigurând cele 10 milioane de lei necesare pentru o funcționare a centralei de termoficare, dar este de părere că Thermonet ar trebui să se implice mai mult în sezonul cald, pe partea de reparații curente și întreținere a conductelor.

Pornind de la faptul că municipalitatea și-a făcut datoria la asigurarea acestui serviciu, achitând 10 milioane de lei pentru care a făcut un credit de Trezorerie, Ion Lungu a spus că dacă Thermonet va mai avea avarii de acest gen riscă să rămână fără abonați. De asemenea, el a promis că va avea o discuție și cu Adrian Bodea, administratorul societăților Bioenergy și Thermonet – producătorul și, respectiv, distribuitorul de energie termică. „Vor rămâne fără abonați și nu am ce să le fac”, a spus primarul de Suceava în conferința de presă de ieri.

Declarațiile primarului au fost făcute în contextul în care, în ultimele zile, o parte din locuitorii cartierului Burdujeni au stat în frig din cauza unor defecțiuni la rețelele de transport al energiei termice. „Mă sună lumea să îmi reproșeze că nu este căldură. Mă înjură. Sigur că sunt tăbăcit, dar oamenii au dreptate, însă de data asta problema nu e la mine”, a ținut să menționeze Ion Lungu.

Două avarii au lăsat aproape jumătate din Burdujeni fără apă caldă și căldură luni și marți, 3 și 4 decembrie. Asta după ce o avarie a lăsat întregul Burdujeni fără căldură timp de 12 ore, de Sf. Andrei.

Chestionat cu privire la unele sancțiuni pentru Thermonet, Ion Lungu a răspuns că nu va merge până acolo pentru că sunt și alte cazuri mai grave în alte orașe, dând de înțeles că sancțiunea cea mai mare va fi din partea celor care vor continua să se debranșeze. Totuși, edilul a insistat cu privire la necesitatea unor lucrări mai ample pe timpul sezo­nului cald la zonele „sensibile” din siste­mul de termoficare și la faptul că ar trebui optimizat timpul de intervenție la avariile din timpul sezonului rece. În acest sens, edilul a sugerat că unele măsuri care s-au făcut cu privire la optimizarea personalului necesar în astfel de cazuri prin externalizarea unor servicii – pe care edilul a numit-o, inițial, privatizare – nu ar avea un efect tocmai bun asupra cetățeanului. Totuși, Lungu s-a arătat foarte rezervat în a oferi detalii, spunând că este de competența celor de la Thermonet. (D.P.)