Primarul din Ipotești a rămas fără mandat

19/07/19 ora:2:32am

Pe vremea cât era viceprimar, între 2010 – 2014,  actualul primar Augustin Sorin Tofan (PNL) a făcut parte și din Consiliul de Administrație al Şcolii Gimnaziale Ipotești, școală care a cumpărat diverse produse, în valoare de 7.016 lei, de la o societate la care el era asociat și soția sa administrator. Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat incompatibilitatea în 2015, dar pentru că primarul din Ipotești a tot contestat decizia, abia ieri, în urma unui raport definitiv al ANI, prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar. Si primarul din Frătăuții Vechi, Vasile Artimon Ionesi (PSD), a fost descoperit, tot în 2015, de ANI în conflict de interese, pentru că Primăria ar fi cumpărat de la firma soției sale produse de 35.414,56 lei. La fel ca Tofan, de la Ipotești și primarul de la Frătăuții Vechi a tot contestat în instanțe decizia ANI, dar până la urmă, acum câteva săptămâni, judecătorii au dat dreptate Agenției de Integritate, care constatase că Vasile Artimon Ionesi  s-a aflat în “conflict de interese administrativ și penal”. E posibil ca în scurt timp Prefectura să decidă și în cazul acesta încetarea mandatului de primar

Augustin Sorin Tofan (Foto: Facebook)

Mandatul primarului din comuna Ipotești, Augustin Sorin Tofan, (PNL), a încetat ieri, înainte de termen.În urma unui raport definitiv primit de la Agenția Națională de Integritate (ANI), prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a semnat joi, 18 iulie 2019, ordinul privind încetarea  înainte de termen a mandatului de primar al lui Augustin Sorin Tofan. Viceprimarul comunei Ipotești,  Constantin Bobu (PNL), va prelua atribuțiile de primar.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat în 2015 că, pe vremea în care era viceprimar, Sorin Augustin Tofan, s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Potrivit ANI, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12 noiembrie 2010 – 12 noiembrie 2014, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Şcolii Gimnaziale Ipotești, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, întrucât S.C. LIO-MAN S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia Sorin Augustin Tofan deține calitatea de asociat și soția acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator) a încheiat contracte comerciale de furnizare produse cu Primăria Comunei Ipotești, respectiv cu Şcoala Gimnazială Ipotești (achiziție directă de produse în baza mai multor facturi), în baza cărora societatea comercială a încasat suma de 7.016 lei, persoana evaluată a încălcat și dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, se mai arăta în comunicatul emis atunci de ANI. Din 2015 până acum, Tofan a tot contestat decizia ANI, dar, în urma unui raport definitiv  transmis Prefecturii Suceava zilele trecute, Agenția  Națională de Integritate a arătat că a fost stabilită clar starea de incompatibilitate în care s-a aflat în acea perioadă fostul viceprimar de Ipotești, drept pentru care acesta nu mai poate ocupa nici funcția de primar în care a fost ales în 2016.

Si primarul din Frătăuții Vechi e foarte aproape de demitere

Tot în 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat că primarul comunei Frătăuții Vechi, Vasile Artimon Ionesi (PSD) s-a aflat în “conflict de Interese administrativ și penal”.  Practic, ANI susține că “în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat ordinele de plată în baza cărora Primăria Frătăuții Vechi a achiziționat în mod direct produse în valoare de 35.414,56 lei de la S.C. BUNĂ DIMINEAȚA IMPEX S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator), încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, coroborat cu dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea 393/2004. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Județul Suceava, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”.

La fel ca primarul din Ipotești și cel din Frătăuții Vechi a contestat pe la diverse instanțe concluziile ANI, dar  acum câteva săptămâni judecătorii au dat dreptate Agenției, constatând că în precedentul mandat primarul Vasile Artimon Ionesi s-a aflat în conflict de interese. Teoretic, în scurt timp, Prefectura Suceava ar trebui să emită și în acest caz un ordin de încetare a mandatului de primar. (O.S.)

 

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Ipotesteanca 19/07/2019 la ora 8:52 -

    Omul asta a pus osul la treaba, cu o grămada de proiecte. 7000 de lei prejudiciu de acu o suta de ani, asta e motiv de demitere? La cât S-a zbătut omu asta pentru comunitate…nu merita așa ceva! Țara strâmba! Pe unul care muncește îl demitem, pe altii care freacă buha ii plătim regește nejustificat!