Preşedintele CJ a participat la deschiderea noului an scolar la Putna şi Vicovu de Sus

16/09/13 ora:11:45pm

nechifor an scolar 1La Grupul Scolar Vicovu de Sus s-a anunţat înfiinţarea a două clase în plus, una de confecţii şi alta de fabricare încălţăminte. La Liceul Tehnologic Special Bivolărie a fost vizitată făbricuţa de produse lactate şi laboratorul de panificaţie 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor a preferat în acest an să participe la festivităţi de deschidere a noului an şcolar în afara municipiului reşedinţă de judeţ. Dimineaţă la ora 8.00 a fost la Putna, unde a fost întâmpinat de primarul Gheorghe Coroamă, de directorul şcolii, a transmis mesaje de felicitare pentru elevi şi profesori, dar şi urări de obţinere de rezultate cât mai bune în anul şcolar care a început. De la Putna, preşedintele CJ a coborât în oraşul Vicovu de Sus unde a luat parte la deschiderea noului an şcolar la Grupul Scolar “Ion Nistor” unitatea şcolară care are, de departe cei mai mulţi elevi din judeţ – 2.500. A fost însoţit de primarul localităţii, Gheorghe Schipor, de inspectorul general al ISJ, Gheorghe Lazăr, dar şi de deputatul Ovidiu Iane. In cuvântul său, Ioan Cătălin Nechifor a arătat că la liceul din Vicovu de sus s-au înfiinţat din acest an, două clase, una de liceu şi alta de profesională, pentru elevii care vor să se califice în domeniul confecţiilor şi a fabricării de încălţăminte. Pentru dotarea atelierelor în care vor face practică elevii, firmele de încălţăminte din zonă, în special SC Marelbo SRL au oferit mai multe maşini de cusut. Cele două clase au fost înfiinţate pentru a forma tinerii pentru industria locală, care este capabilă să ofere locuri de muncă absolvenţilor colegiului tehnic.

Următoarea vizită a avut loc la Liceul Tehnologic Special Bivolărie. Aici, preşedintele CJ a transmis elevilor cu nevoi speciale (cei mai mulţi fiind deficienţi de auz), că “menirea voastră este să învăţaţi, pentru că în acest fel vă va fi asigurată integrarea în societate”. Un cadru didactic a transpus cuvintele preşedintelui Nechifor, ca şi a celorlalţi oficiali care au luat cuvântul, în limbaj mimico – gesticular. La Liceul Tehnologic Special din Bivolărie, preşdintele Consiliului Judeţean împreună cu ceilalţi oaspeţi de la nivel judeţean au vizitat ferma de vite, dar şi mica făbricuţă de produse lactate. Producţia a început în 2010, cu procesarea a 500 de litri de lapte pe zi, ajungându-se, după trei ani, la 1.500 de litri de lapte pe zi. Se fabrică aici iaurt, caşcaval şi alte produse lactate care sunt folosite pentru consumul propriu al celor 170 de elevi, toţi interni iar surplusul este distribuit în alte unităţi aparţinând Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. A mai fost vizitat şi un laborator pentur produse de panificaţie unde ajută şi copii la prepararea pâinii. (Neculai ROSCA)