Saturday , April 27 2024

Premierul Cioloș anunță că anul viitor încep lucrările la șoseaua pe patru benzi care va lega Suceava de București

Revigorarea economică a Axei Nord – Sud, din Polonia spre România, prin Ucraina, subiect discutat de președintele CJ Suceava la întâlnirea cu prim-miniștrii Poloniei și României. Premierul României, Dacian Cioloș, a confirmat sprijinul pentru acest proiect, implicit pentru reabilitarea rețelelor de transport rutiere și feroviare, precum și pentru punerea în funcțiune a punctelor de trecere a frontierei aflate acum în reabilitare. “Premierul român a și anunțat susținerea pentru noua șosea rapidă cu patru benzi Suceava – București”, a declarat la finalul discuțiilor președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur  
flutur cioilos

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat sâmbătă seară că întâlnirea dintre premierii Poloniei și României a fost o vizită istorică pentru județul Suceava. “Sunt bucuros că am putut să găzduim această întâlnire la nivel înalt între Polonia și România, două țări mari, cu un cuvânt greu în Uniunea Europeană”, a spus Flutur, arătând că în județul nostru a avut loc sâmbătă o bilaterală în care, pe lângă faptul că s-au discutat teme de interes european, de politică europeană, s-au discutat și teme de interes regional. “Am înmânat premierului român scrisoarea bilaterală a Regiunii Cernăuți și a Județului Suceava prin care noi, președinții de la Suceava și Cernăuți, am cerut și părții românești și părții poloneze să ia în calcul acest coridor Nord-Sud, atât pe domeniul rutier, cât și pe cale ferată. Sunt fonduri europene, sunt posibilități, trebuie să ne gândim la această legătură absolut necesară între Nordul și Sudul Europei. Am ridicat această problemă chiar la Voroneț, în timpul dejunului de lucru”, a explicat Gheorghe Flutur, care a arătat că traficul pe E85 se intensifică, în special din Polonia.
“Discuția se poartă pentru ruta Varșovia – Lvov – Cernăuți – Suceava – București și în sud, spre Grecia și Turcia. Ambele țări susțin întărirea acestui coridor și este important pentru noi ca acesta să se dezvolte atât în domeniul rutier, cât și pe calea ferată. Premierul român a și anunțat susținerea pentru noua șosea rapidă cu patru benzi Suceava – București, care ar rezolva problema, dar va trebui să îi sprijinim și pe ucraineni, care sunt și ei foarte interesați pentru dezvoltarea acestei rute și pe cale ferată și pe domeniul rutier”, a mai spus președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a adăugat că s-a discutat de asemenea și despre turism, el fiind bucuros și onorat pentru faptul că delegația română a purtat pe tot parcursul vizitei insigna programului “Hai în Bucovina!”. S-a discutat despre oportunitățile de turism, despre diversificarea parteneriatelor. Se știe că județul Suceava are parteneriate cu Silezia și cu Podkarpakie, două regiuni importante din Polonia, existând toată deschiderea și sprijinul și din partea guvernului polonez. “In acest context, va trebui să ne consolidăm și noi din punct de vedere transfrontalier. România are interes să deschidă punctele de frontieră cu Ucraina. Noi, în Suceava, avem trei astfel de puncte – Vicovu de Sus, Ulma și Izvoarele Sucevei. Si Polonia are același interes pe această parte în zona Lvov. Este și o conjunctură favo­rabilă. Am avut, în săptămânile trecute, întâlniri repetate cu reprezentanți din Ucraina care ne-au cerut să îi ajutăm pentru deblocarea proiectelor europene”, a arătat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Dacian Cioloș a confirmat proiectele inițiate pe plan județean de administrația Flutur Prim-ministrul Dacian Cioloș a confirmat proiectele propuse de președintele Consiliului Județean Suceava, arătând că între România și Polonia schimburile comerciale sunt în creștere în ultimii ani și există potențial de creștere încă și mai mare.
“Am convenit să mergem împreună pe proiecte care să meargă din punct de vedere comercial spre zona asiatică și euro-asiatică. Atât Polonia, cât și România au interese în această zonă și chiar pe fonduri europene ne putem pregăti câteva proiecte în comun. Am convenit să organizăm în perioada imediat următoare o reuniune a Comisiei mixte româno-poloneze. Am discutat și cu autoritățile locale de la Suceava și cu prietenii polonezi anumite proiecte de infrastructură care să înceapă să consolideze funcționarea Axei Nord-Sud europene. Până acum s-a investit în Axa europeană Est – Vest. Pe proiecte frontaliere sunt ceva mijloace financiare pentru a începe să construim interconectări și la nivel de transport rutier și transport energetic între România – Ucraina – Polonia și împreună cu Polonia vom milita pentru ca din anul următor să putem demara astfel de proiecte”, a transmis premierul Cioloș. Potrivit lui Cioloș, în Master Plan pe transporturi este prinsă șoseaua cu patru benzi, de la Siret până la București: ”Este prinsă și șoseaua cu patru benzi care pleacă de aici din Nord până spre București, unde la fel avem intenția să începem lucrările anul viitor”, a mai spus Cioloș.
Ministerul Transporturilor pregătește finalizarea anul viitor a șoselei ocolitoare a Sucevei
Ministerul Transpor­turilor pregătește finaliza­rea șoselei ocolitoare a Sucevei, pentru care bugetul este asigurat, a anunțat sâmbătă premierul Dacian Cioloș. “Ministerul Transpor­turilor pregătește finaliza­rea șoselei ocolitoare a Sucevei, care mai are circa 15% din lungime să fie finalizată. Din păcate, e un proiect care a fost dus până la 85%. Apoi a fost întrerupt timp de 3-4 ani. Avem resursele financiare să-l finalizăm și Ministerul Transporturilor lucrează la organizarea licitației pentru ca până la sfârșitul anului viitor (…) să putem finaliza acest proiect”, a spus Cioloș, în timpul vizitei efectuate alături de premierul polonez Beata Szydlo în județul Suceava.

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …