Friday , April 26 2024

Peste 230 de pacienti s-au externat anul trecut din spitalele sucevene mai bolnavi decât au intrat

Mai precis, 231 de suceveni au contactat infecții intraspitalicești pe durata spitalizării. Pe hârtie, în spitalele sucevene acest tip de infecții afectează sub 1% dintre bolnavii internați, spre deosebire de spitalele din Uniunea Europeană unde rata bolnavilor care dezvoltă pe perioada internării o formă de infecție intraspitalicească merge până la 10% 

 spital


Așa cum reiese dintr-un raport al Direcției de Sănătate Publică Suceava, în cursul anului trecut, 231 de pacienți au fost externați din spitalele sucevene mai bolnavi decât au fost în momentul internării, aceștia contactând diverse infecții nosocomiale. Conform specialiștilor, infecția nosocomială este infecția contractată în spital și se referă la orice boală datorată microorganismelor, boală ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic, care afectează pacientul. Reprezentanții DSP verifică perioadic unitățile spitalicești din județ, urmărind în primul rând secțiile, modul în care sunt respectate normele de igienă și cum se face dezinfecția, dar și măsurile care trebuie luate pentru reducerea cazurilor. Medicii au menționat faptul că printre cauzele care duc la apariția bolii diareice acute, fiind cea mai des întâlnită infecție intraspitalicească, se numără utilizarea necontrolată a antibioticelor cu una sau chiar două luni înainte de declanșarea acesteia, dar și imunitatea scăzută a organismului, ceea ce favorizează dezvoltarea bacteriei. O măsură importantă pentru ca numărul infecțiilor nosocomiale să scadă este respectarea măsurilor generale de igienă în spital, dar și izolarea pacienților deja infestați în spații aparte. “Facem prelevări de probe pentru depistarea virușilor intraspitalicești în mod regulat. Dacă în unele secții se recoltează probe o dată la două săptămâni, în blocul operator de exemplu, acest lucru se face zilnic. Procentual, aproximativ 1% dintre pacienții noștri dobândesc pe perioada spitalizării astfel de infecții nosocomiale cunoscute și sub numele de infecții intraspitalicești”, a explicat directorul Tiberius Brădățan.
După cum reiese din raportul întocmit de către Direcția de Sănătate Publică Suceava, spitalele în care cei mai mulți pacienți au dobândit infecții nosocomiale pe durata spitalizării, sunt Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Rădăuți. Astfel, la Suceava, medicii au identificat bacterii greu de distrus ca stafilococ, streptococ, enterococ, pseudomonas, clostridium, klebsiella și acinetobacter, însă la Spitalul Municipal Rădăuți,  doctorii au avut de tratat mai mult  stafilococi și viruși care duc de apariția unor afecțiuni respiratorii. Totuși, la Spitalul Rădăuți, stafilococii și virușii respiratorii au afectat de trei ori mai mulți bolnavi decât toți ceilați germeni rezistenți la antibiotice prezenți în Spitalul Suceava. Astfel, în cursul anului trecut, 231 de suceveni au contactat diverse infecții nosocomiale pe durata internării, cele mai multe dintre ele fiind infecții respitatorii, după care urmează pacienți cu infecții digestive, urinare, infecții cutanate și infecții de plagă chirurgicală. Rapoartele Direcției de Sănătate Publică Suceava arată însă că în spitalele din județ acest fenomen este de sub 1%, spre deosebire de spitalele din Uniunea Europeană unde rata bolnavilor care dezvoltă pe perioada internării o formă de infecție intraspitalicească merge până la 10%. Acesta este și unul dintre motivele pentru care managerii unităților spitalicești sunt suspectați că nu raportează toate cazurile de infecții intraspitalicești. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …